Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis przebadali oleje z awokado sprzedawane pod markami własnymi. Prawie 70% próbek było zjełczałych lub zmieszanych z innymi olejami.
Wyniki jakości i czystości olejów z awokado
Do badania włączono 36 próbek olejów z awokado, zakupionych w 19 różnych sklepach detalicznych w USA i Kanadzie. Badanie dotyczyło produktów sprzedawanych pod markami własnymi. Stwierdzono, że 23 z 36 próbek nie spełniało standardów jakościowych, a 25 z 36 nie spełniało standardów czystości.
Jakość odnosiła się do tego, czy olej jest świeży, czy zjełczały z powodu starzenia, ciepła, ekspozycji na światło. Pod kątem czystości naukowcy zbadali profile kwasów tłuszczowych, steroli i innych składników, które odróżniają olej z awokado od innych olejów.
Pochodzenie produktów, wpływ ceny na jakość i czystość
Tanie produkty wykazywały większe prawdopodobieństwo zafałszowania, aczkolwiek wysoki koszt wcale nie gwarantował czystości i jakości. Większość olejów pochodziła z Meksyku, ale w badaniu uwzględniono również oleje z Hiszpanii, Francji, RPA oraz mieszanki olejów z wcześniej wymienionych krajów i USA.
Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713523002372
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.