Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na polskim rynku pojawił się nowy produkt od firmy Quest Food Sp. z o.o. – 100% naturalna woda kokosowa. Pozyskiwana ze starannie wyselekcjonowanych owoców palmy. Woda ta według producenta może pełnić funkcję napoju izotonicznego idealnie nadającego się dla sportowców oraz miłośników aktywnego trybu życia i nie tylko. W składzie tego produktu są jedynie dwa składniki – woda z młodego kokosa oraz witamina C. Kaloryczność produktu jest bardzo niska – wynosi jedynie 22 kcal w 100 ml produktu. Produkt nie zawiera tłuszczów oraz białka. Węglowodany w ilości 5,5 g, w tym cukry 5,2 g. Produkt pochodzi z Wietnamu. Sprzedawany jest w szklanej butelce o pojemności 250 ml. Dostępny w sieci sklepów Carrefour.
Czym tak naprawdę jest woda kokosowa i czy rzeczywiście warto ją włączyć do codziennej diety?
Woda kokosowa otrzymywana jest z młodych, zielonych kokosów. Bogata jest w elektrolity, które znajdują się we wnętrzu orzecha kokosowego. Woda ta pełni funkcję izotonicznego napoju spożywczego u dzieci podczas wczesnej fazy biegunki oraz u sportowców po intensywnym wysiłku fizycznym. Produkt ten jednak nie przez wszystkich żywieniowców polecany jest jako odpowiedni napój nawadniający z racji jego dużej zmienności składu w zależności od stopnia dojrzałości kokosa – głównie stężenia sodu i glukozy, które wpływają na osmolalność.
Woda kokosowa jest dobrym źródłem magnezu oraz potasu. Zawiera sód, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź i mangan. Jest źródłem folianów, witaminy B2, B3, B5, biotyny oraz witaminy C. W jej składzie obecne są wolne aminokwasy, fitohormony, enzymy oraz czynniki wzrostu.
Produkty kokosowe wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, w szczególności woda kokosowa oraz olej kokosowy. Woda kokosowa zapobiega uszkodzeniom oksydacyjnym na skutek działania nadtlenku wodoru. Stwierdzono również działanie antykancerogenne oraz przeciwdrobnoustrojowe produktów kokosowych. Spożycie orzecha kokosowego zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, wpływa na poprawę profilu lipidowego, wspomaga ochronę komórek wątroby oraz kości. Produkty kokosowe mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą być stosowane przez diabetyków. Są naturalnie bezglutenowe.
Produkty kokosowe zdobywają coraz większą popularność w Polsce. Początkowo stanowiły głównie sam owoc oraz wiórki kokosa. Aktualnie asortyment rozszerzył się o mleczko kokosowe, wodę, olej, mąkę, cukier oraz pastę kokosową. Dzięki wykazanym właściwościom prozdrowotnym tych produktów, możliwe jest wykorzystanie ich w terapii i profilaktyce różnych chorób.
Źródła: Jessa J., Hozyasz K.: Wartość zdrowotna produktów kokosowych. Pediatr Pol. (2015), http://dx.doi.org/10.1016/j.pepo.2015.03.001
Poniżej znajduje się fiszka techniczna produktu do pobrania. Informacje pochodzą z ciągłego monitoringu rynku Probase 360.
W celu uzyskania szczegółowych informacji oraz dostępu do całej bazy produktów ProBase360 zapraszamy do kontaktu: biuro@probase360.pl
Przeczytaj także
Firma Nestle wprowadziła na rynek nową linię ekologicznych produktów marki Gerber. Linia ta liczy 11 produktów, wśród nich prezentowany przez nas owocowy mus Organic Gruszka Banan...
Firma Mars Incorporated w odpowiedzi na coraz większe zainteresowanie produktami wysokobiałkowymi, wprowadziła na polski rynek nowy produkt – Mars Protein – odpowiednik klasycznej wersji popularnego batona. Jeden baton to jedynie...