Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ostrzeżenie FSA przed oszustwami żywnościowymi z wykorzystaniem sfałszowanych wyników badań laboratoryjnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Pod koniec stycznia 2025 r. specjalna jednostka brytyjskiej FSA ds. przestępczości żywnościowej (NFCU) ostrzegła przedsiębiorstwa działające w łańcuchu dostaw żywności przed ryzykiem wykorzystywania sfałszowanych wyników badań laboratoryjnych w celu przeprowadzenia oszustw żywnościowych.

NFCU zauważyła wzrost liczby przypadków fałszowania wyników badań laboratoryjnych w ramach prowadzonych dochodzeń.

Zidentyfikowano następujące metody fałszowania wyników badań:

  • Podrabianie autentycznych dokumentów laboratoryjnych poprzez zmianę kluczowych informacji, takich jak daty lub wyniki badań.
  • Wykorzystywanie wyników z drugiej ręki, np. arkuszy kalkulacyjnych, w których zmieniono lub całkowicie usunięto wyniki odbiegające od normy, co nie zgadzało się z oryginalnymi certyfikatami.
  • Tworzenie fałszywych certyfikatów, wykorzystując dane zamkniętego laboratorium.

Powód wydania alertu

NFCU zauważyła wzrost liczby przypadków fałszowania wyników badań laboratoryjnych w ramach prowadzonych dochodzeń. Alert został wydany, aby poinformować przedsiębiorstwa w łańcuchu dostaw żywności o ryzyku fałszowania dokumentów i zalecanych działaniach. Ostrzeżenie kierowane jest do firm, które polegają na wynikach badań w zakresie oceny bezpieczeństwa żywności, zgodności z przepisami prawa lub zatwierdzania dostawców.

Działania zalecane przez NFCU

Jeśli istnieją podejrzenia, że przedstawiony wynik badań może być fałszywy, zaleca się podjęcie następujących kroków:

  1. Dokładnie przeanalizować dokument – sprawdzić błędy językowe, układ dokumentu oraz niespójności w datach.
  2. Zwrócić uwagę na układ graficzny – obecność cieni, przesunięć lub nieprawidłowego wyrównania kluczowych danych, takich jak daty, podpisy czy wartości wyników.
  3. Weryfikować dokumenty bezpośrednio przy ich źródle – w miarę możliwości sprawdzać oryginalne e-maile lub wyniki za pośrednictwem portali laboratoryjnych. Nie należy polegać wyłącznie na arkuszach kalkulacyjnych, które mogą być wykorzystywane do prezentacji trendów, ale nie powinny zastępować oryginalnych certyfikatów próbek.
  4. W razie wątpliwości skontaktować się z laboratorium podanym na certyfikacie lub zgłosić podejrzenie do NFCU.
  5. Ocenić potencjalne zagrożenia – jeśli wyniki badań są wymagane prawnie, fałszowanie może stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności lub naruszenie przepisów.
  6. Zachować czujność wobec innych rodzajów fałszowania dokumentów, np. certyfikatów zgodności, certyfikatów chronionych oznaczeń geograficznych czy specyfikacji produktów.

Źródło: https://documents.foodauthenticity.global/index.php/mnu-arts/nfcu-2025-a003-risk-of-document-fraud-in-laboratory-results/viewdocument/126

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Certyfikacja Food Fraud Inspekcje Państwowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.