Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ryzyko zbyt wysokiej zawartości witaminy D w paszy doprowadziło do wycofania ponad 600 ton jaj w Norwegii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podjął odpowiednie działania w związku z wycofaniem z rynku ponad 600 ton jaj. Przyczyną jest ryzyko zbyt wysokiej zawartości witaminy D w tym produkcie, a zdarzenie to powiązano z paszą dla kur niosek i świń.

Według firm Nortura i Coop, przyczyny tej sytuacji należy szukać u dostawcy pasz Felleskjøpet Agri, który doprowadził do dodania zbyt dużej ilości witaminy D do produkcji paszy treściwej. Skutkowało to podwyższoną zawartością witaminy D w jajach od kur, które spożywały tę paszę i doprowadziło do wycofania ze sprzedaży opakowań zawierających jedno lub więcej z tych jaj przez wymienione sieci Nortura i Coop. Jak radzi Ingunn Midttun Godal, dyrektor generalny Norweskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, osoby, które zjadły dużo jaj i mają objawy zatrucia witaminą D, powinny skontaktować się z lekarzem.  

Nie tylko jaja, ale również i mięso

Sytuacja ta dotyczy także mięsa około 200-300 świń, które spożywały wspomnianą paszę o podwyższonej zawartości witaminy D. Jednak mięso to zostało przeznaczone na ubój i spożyte jeszcze przed wykryciem nieprawidłowości. Dotychczas Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności otrzymał informacje o dystrybucji tej paszy do 9 producentów jaj i 6 hodowców trzody chlewnej.

Według wstępnej analizy firmy Nortura nie ma bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia związanego z poziomem witaminy D w organizmie świń. Także według Norweskiego Instytutu Zdrowia Publicznego nie występuje żadne poważne ryzyko zdrowotne związane ze spożywaniem produktów wyprodukowanych z mięsa od wspomnianych świń.

Zamieszczono także porady dla konsumentów dotyczące wycofanych ze sprzedaży jaj, jak i spożycia witaminy D: https://www.mattilsynet.no/tilbaketrekkinger/nortura-kaller-tilbake-egg-grunnet-mulighet-for-helseskade

 

Źródła: 

https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/18412599/mattilsynet-folger-opp-norturas-og-coops-tilbaketrekking-av-egg?publisherId=10773547&lang=no 

https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/18415046/svin-med-forhoyet-vitamin-d-har-gatt-til-mat?publisherId=10773547&lang=no 

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 
Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.