Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kompleksowa kontrola sektora rybnego we Włoszech – grzywny w wysokości ponad 1 mln euro

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Włoska Straż Przybrzeżna przeprowadziła na terytorium całego kraju kompleksową operację "e-FISHING" mającą na celu m.in. identyfikację nielegalnych działań w sektorze rybnym. Akcja ta została przeprowadzona zgodnie z Rocznym Planem Operacyjnym na rok 2024 przyjętym w ramach Centrum Kontroli i trwała do stycznia 2025 r.

Charakterystyka działań

Ukierunkowana kampania prewencyjna motywowana była zwiększonym popytem na owoce morza szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jej działania związane były głównie z zapobieganiem oraz identyfikacją potencjalnych nielegalnych działań w przemyśle rybnym, które w ostatnim czasie realizowane były także za pośrednictwem nowych metod.

Jako cel akcji postawiono przede wszystkim ochronę produktów rybnych wyprodukowanych we Włoszech, zagwarantowanie jakości produktów, które trafiają na stół Włochów oraz przestrzeganie krajowych, jak i międzynarodowych przepisów ochrony zasobów rybnych i środowiska morskiego. Do zidentyfikowanych nielegalnych praktyk zaliczono m.in.: żerowanie na dobrej wierze obywateli, niszczenie zasobów rybnych oraz podważanie uczciwej konkurencji na rynku. Dodatkowo podjęto próby identyfikacji importu i wprowadzania do obrotu produktów rybnych z państw trzecich, połowów i wprowadzania do obrotu gatunków niedozwolonych oraz sprzedaży i zakupu ryb przy braku obowiązkowych informacji odnośnie identyfikowalności.

Jak wskazuje sama nazwa przeprowadzonej akcji - "e-FISHING”, niektóre nielegalne praktyki wprowadzane były za pośrednictwem nowych, niekonwencjonalnych metod wykorzystywanych do odsprzedaży i promocji usług gastronomicznych, takich jak rynki elektroniczne i platformy społecznościowe.

Zaangażowane jednostki i struktury

Prowadzone działania koordynowane były na poziomie krajowym przez Narodowe Centrum Kontroli Rybołówstwa Generalnego Dowództwa Straży Przybrzeżnej, natomiast na szczeblu terytorialnym były to Centra Kontroli Obszarów Rybackich (CCAP). Zaangażowanie ponad 1500 żołnierzy oraz ponad 450 pojazdów lądowych i powietrzno-morskich Straży Przybrzeżnej przełożyło się na przeprowadzenie około 10 000 kontroli. 

Kolejne etapy działań

Opisywana operacja kontrolna została podzielona na poszczególne etapy. Pierwsza faza – faza "analizy" polegała przede wszystkim na dokładnym monitorowaniu terytorium. Wykorzystano do tego także platformy społecznościowe oraz e-commerce. Działania te umożliwiły zidentyfikowanie potencjalnych celów i tym samym przejście do kolejnej fazy – fazy "operacyjnej". Podczas niej wdrożono bezpośrednie przeciwdziałanie, w postaci wcześniej zaplanowanych kontroli.

Wyniki przeprowadzonych działań operacji "e-FISHING"

- nałożono grzywny w wysokości ponad 1 mln euro;

- konfiskata około 200 ton produktów rybnych;

- zidentyfikowanie 746 wykroczeń administracyjnych oraz karnych;

- zajęcie 233 narzędzi połowowych.

Podsumowanie wszystkich operacji Włoskiej Straży Przybrzeżnej przeprowadzonych w 2024 r.

Zaangażowanie Straży Przybrzeżnej w kontrolę sektora rybołówstwa zgodnie z rocznym planem operacyjnym na rok 2024 trwa przez cały rok. W 2024 r. łączna kwota nałożonych kar wyniosła ponad 9 mln euro, a ponad 800 ton nielegalnych produktów zostało zajętych, co zapobiegło ich dalszej dystrybucji. Głównie konfiskaty te spowodowane były brakiem obowiązkowych informacji na temat identyfikowalności połowu, które wskazują na autentyczność i pochodzenie produktów.

W ciągu roku w ramach zwalczania nielegalnych połowów przeprowadzono ponad 100 000 szczegółowych kontroli i inspekcji na terenie całego kraju, zarówno na morzu, jak i w całym łańcuchu handlowym.

Źródło: https://www.guardiacostiera.gov.it/civitavecchia/Pages/OPERAZIONE-COMPLESSA-NAZIONALE-%E2%80%9Ce-FISHING%E2%80%9D.aspx

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł rybny

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.