Czeska Inspekcja Rolnictwa i Żywności (SZPI) przeprowadziła działania koncentrujące się na jakości oliwy z oliwek dostępnej na rynku Republiki Czeskiej. Badania wykazały, że 44,4% ocenianych próbek nie spełniało wymagań prawnych odnośnie deklarowanej jakości oliwy. Poważniejsze niezgodności dotyczyły deklaracji na opakowaniu obecności oliwy z oliwek extra virgin, która w rzeczywistości była oliwą niższej kategorii jakościowej.
Cel kontroli oliwy z oliwek dostępnej na rynku czeskim
Celem działania było sprawdzenie, czy oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia i oliwy z pierwszego tłoczenia z różnych krajów pochodzenia spełniają parametry fizyczne, chemiczne i sensoryczne oraz wymogi dotyczące etykietowania określone w rozporządzeniach Komisji (UE) 2022/2104 i 2022/2105 i innych przepisach.
Wyniki
Analizy przeprowadzone zostały w akredytowanym laboratorium do degustacji oliwy z oliwek w Słowenii oraz w akredytowanym krajowym laboratorium SZPI. Stwierdzono, że 8 z 18 przebadanych próbek było niezgodnych, z czego 7 dotyczyło oznakowania niższej jakości oliwy z oliwek jako kategoria extra virgin. Dla 2 próbek stwierdzono niedociągnięcia w etykietowaniu.
Niezgodne próbki pochodziły z Hiszpanii (3), Grecji (2), Tunezji (1). Ponadto dwie niezgodne próbki oznakowano jako pochodzące z Unii Europejskiej. Przegląd wszystkich przebadanych prodktów został opublikowany na stronie SZPI pod tym linkiem.
Podsumowanie
Regularne kontrole oliwy z oliwek w Czechach pokazują, że produkty importowane do Republiki Czeskiej często nie odpowiadają deklarowanej kategorii jakościowej. Inspekcja domniema, że importerzy nie doceniają zdolności organów nadzorczych w Republice Czeskiej do oceny jakości oliwy z oliwek. Chociaż Republika Czeska nie jest krajem produkującym oliwę z oliwek, poziom kontroli tego produktu w Czechach jest przeprowadzany zgodnie ze standardami nałożonymi przez prawodawstwo europejskie, przy użyciu akredytowanych laboratoriów w kraju i za granicą.
Porównanie z wynikami poprzedniej serii badań
SZPI podobne badanie przeprowadziła w 2023 r., kiedy to stwierdzono niezgodności w przypadku 67% przebadanych próbek.
Działania następcze – wycofania, regularne kontrole
Czeska inspekcja nakazała sprzedawcom wycofanie niezgodnych partii i rozpoczęła postępowania administracyjne w celu nałożenia grzywien. Ponadto poinformowano odpowiednie organy nadzorcze państw, z których pochodziły próbki oliwy z oliwek niespełniające norm. SZPI dalej będzie sprawdzać jakość i bezpieczeństwo oliwy z oliwek przy podobnej intensywności w kolejnej serii badań.
Źródło:
https://www.szpi.gov.cz/clanek/kontroly-olivovych-oleju-temer-polovina-vzorku-nevyhovela.aspx
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.