Pod koniec listopada 2023 r. Niemiecki Urząd ds. Dochodzeń Chemicznych i Weterynaryjnych w Stuttgarcie (CVUA) opublikował wyniki analizy 141 butelek oliwy z oliwek, ze szczególnym uwzględnieniem oliwy jakości „extra virgin” i „virgin”. Za niezgodne uznano 42% próbek.
59 ze 141 próbek oliwy z oliwek uznano za niezgodne
CVUA przebadała 141 próbek oliwy z oliwek, z czego 59 uznano za niezgodne. Próbki pobierano w okresie od stycznia do sierpnia 2023 r. W przypadku niezgodnych próbek główne zastrzeżenia dotyczyły braku istotnych informacji na etykiecie produktu, takich jak np. wartość odżywcza i stanowiły one 78% niezgodnych próbek. Ponadto 19% próbek nie spełniało minimalnych wymogów jakościowych określonych w prawodawstwie europejskim, co sprawia, że nie kwalifikowały się do uznania ich za prawdziwą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Niepokojące jest to, że 6 z tych próbek zostało sklasyfikowanych jako olej lampante, czyli produkt nienadający się do bezpośredniego spożycia oraz stosowania jako składnik żywności. Ostatnie 3% niezgodnych produktów było zafałszowanych innymi olejami roślinnymi, konkretnie olejem słonecznikowym, a wartość oliwy z oliwek w tych próbkach wahała się od 25 do 40%. Zafałszowane oliwy z oliwek były oznaczone jakością „virgin”.
Wyniki dla oliwy z oliwek zamówionej w sklepach internetowych
Oprócz próbek ze sklepów detalicznych dochodzenie objęło również sprzedawców internetowych. W tym wypadku 14 z 15 butelek oliwy uznano za nieprawidłowe. Cztery tych próbek nie przeszły testu jakości, a pozostałe wykazywały istotne braki w oznakowaniu.
Ustalenia CVUA podkreślają ciągle wysokie wyzwania związane z autentycznością i jakością oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ponieważ produkt ten często jest obiektem fałszowania. Regularne badania oliwy z oliwek mają kluczowe znaczenie dla ochrony konsumentów przed oszustwami i zapewnienia integralności oraz autentyczności oliwy z oliwek.
Źródło: https://www.ua-bw.de/pub/beitrag.asp?subid=1&Thema_ID=2&ID=3895&lang=DE&Pdf=No
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360