Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Analizy w Niemczech wykazały niezgodności w przypadku 42% ze 141 próbek oliwy z oliwek virgin i extra virgin

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Pod koniec listopada 2023 r. Niemiecki Urząd ds. Dochodzeń Chemicznych i Weterynaryjnych w Stuttgarcie (CVUA) opublikował wyniki analizy 141 butelek oliwy z oliwek, ze szczególnym uwzględnieniem oliwy jakości „extra virgin” i „virgin”. Za niezgodne uznano 42% próbek.

59 ze 141 próbek oliwy z oliwek uznano za niezgodne

CVUA przebadała 141 próbek oliwy z oliwek, z czego 59 uznano za niezgodne. Próbki pobierano w okresie od stycznia do sierpnia 2023 r. W przypadku niezgodnych próbek główne zastrzeżenia dotyczyły braku istotnych informacji na etykiecie produktu, takich jak np. wartość odżywcza i stanowiły one 78% niezgodnych próbek. Ponadto 19% próbek nie spełniało minimalnych wymogów jakościowych określonych w prawodawstwie europejskim, co sprawia, że nie kwalifikowały się do uznania ich za prawdziwą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Niepokojące jest to, że 6 z tych próbek zostało sklasyfikowanych jako olej lampante, czyli produkt nienadający się do bezpośredniego spożycia oraz stosowania jako składnik żywności. Ostatnie 3% niezgodnych produktów było zafałszowanych innymi olejami roślinnymi, konkretnie olejem słonecznikowym, a wartość oliwy z oliwek w tych próbkach wahała się od 25 do 40%. Zafałszowane oliwy z oliwek były oznaczone jakością „virgin”.

Wyniki dla oliwy z oliwek zamówionej w sklepach internetowych

Oprócz próbek ze sklepów detalicznych dochodzenie objęło również sprzedawców internetowych. W tym wypadku 14 z 15 butelek oliwy uznano za nieprawidłowe. Cztery tych próbek nie przeszły testu jakości, a pozostałe wykazywały istotne braki w oznakowaniu.

Ustalenia CVUA podkreślają ciągle wysokie wyzwania związane z autentycznością i jakością oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ponieważ produkt ten często jest obiektem fałszowania. Regularne badania oliwy z oliwek mają kluczowe znaczenie dla ochrony konsumentów przed oszustwami i zapewnienia integralności oraz autentyczności oliwy z oliwek.

Źródło: https://www.ua-bw.de/pub/beitrag.asp?subid=1&Thema_ID=2&ID=3895&lang=DE&Pdf=No

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360

Wybierz obszar: Badania żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.