Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Przeterminowane oraz nieidentyfikowalne produkty – przejęcie ponad 45 ton ryb i owoców morza we Włoszech

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przeprowadzone w Mediolanie i Palermo kontrole doprowadziły do odkrycia wielu naruszeń i uchybień, a tym samym do przejęcia ponad 45 ton różnego rodzaju ryb i owoców morza.

Inspekcje w Mediolanie

16 ton produktów rybnych przejęli funkcjonariusze w prowincji Mediolan, w wyniku braku dokumentów wskazujących na identyfikowalność tych produktów. Należały do nich południowoamerykańskie krewetki, homary amerykańskie, ośmiornice i łososie. Wystosowano także kary pieniężne o łącznej wysokości 13 000 euro.

Brak dokumentów gwarantujących identyfikowalność wykazano także podczas kontroli pojazdu chłodniczego w Turynie. W tej sytuacji przejęto 27 sztuk włóczników o łącznej wadze około 800 kg.

Kontrole w Palermo

W celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów rybnych i owoców morza, Służby Straży Przybrzeżnych wraz z innymi jednostkami przeprowadziły na terenie Włoch 10 850 inspekcji, z czego wyróżniono przejęcia w Palermo.

Straż Przybrzeżna w Palermo zajęła około 1000 kg łososia i włócznika, które nie posiadały odpowiedniej dokumentacji wskazującej na ich identyfikowalność.

W wyniku kolejnych kontroli odkryto ponad 1900 kg produktów rybnych różnego rodzaju, które posiadały przekroczony termin przydatności do spożycia, 25 000 kg nieidentyfikowalnych włóczników oraz 2000 kg błędnie oznakowanych ośmiornic. Wszystkie te towary zajęto, dodatkowo wystosowano sankcje w wysokości 5000 euro.

Łącznie w 2023 roku Włoska Straż Przybrzeżna nałożyła sankcje na ponad 7,5 mln euro

Łącznie nałożone w 2023 roku przez Włoską Straż Przybrzeżną sankcje wyniosły ponad 7,5 mln euro. Przejęto także ponad 500 ton produktów nielegalnego pochodzenia. Przeprowadzenie około 110 000 kontroli na terytorium całego kraju, pozwoliło także na stwierdzenie, że większość naruszeń wynikała z braku identyfikowalności połowów lub błędnego oznakowania produktów rybnych.

Źródła:

https://www.ligurianotizie.it/guardia-costiera-sequestra-tonnellate-di-gamberi-astice-e-pescespada/2023/12/22/562249/

https://www.ansa.it/sicilia/notizie/2023/12/22/controlli-guardia-costiera-sequestrata-ingente-quantita-pesce_5096c586-db87-401e-8b43-89367a520af1.html

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Przemysł rybny

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.