Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przeterminowane oraz nieidentyfikowalne produkty – przejęcie ponad 45 ton ryb i owoców morza we Włoszech

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przeprowadzone w Mediolanie i Palermo kontrole doprowadziły do odkrycia wielu naruszeń i uchybień, a tym samym do przejęcia ponad 45 ton różnego rodzaju ryb i owoców morza.

Inspekcje w Mediolanie

16 ton produktów rybnych przejęli funkcjonariusze w prowincji Mediolan, w wyniku braku dokumentów wskazujących na identyfikowalność tych produktów. Należały do nich południowoamerykańskie krewetki, homary amerykańskie, ośmiornice i łososie. Wystosowano także kary pieniężne o łącznej wysokości 13 000 euro.

Brak dokumentów gwarantujących identyfikowalność wykazano także podczas kontroli pojazdu chłodniczego w Turynie. W tej sytuacji przejęto 27 sztuk włóczników o łącznej wadze około 800 kg.

Kontrole w Palermo

W celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów rybnych i owoców morza, Służby Straży Przybrzeżnych wraz z innymi jednostkami przeprowadziły na terenie Włoch 10 850 inspekcji, z czego wyróżniono przejęcia w Palermo.

Straż Przybrzeżna w Palermo zajęła około 1000 kg łososia i włócznika, które nie posiadały odpowiedniej dokumentacji wskazującej na ich identyfikowalność.

W wyniku kolejnych kontroli odkryto ponad 1900 kg produktów rybnych różnego rodzaju, które posiadały przekroczony termin przydatności do spożycia, 25 000 kg nieidentyfikowalnych włóczników oraz 2000 kg błędnie oznakowanych ośmiornic. Wszystkie te towary zajęto, dodatkowo wystosowano sankcje w wysokości 5000 euro.

Łącznie w 2023 roku Włoska Straż Przybrzeżna nałożyła sankcje na ponad 7,5 mln euro

Łącznie nałożone w 2023 roku przez Włoską Straż Przybrzeżną sankcje wyniosły ponad 7,5 mln euro. Przejęto także ponad 500 ton produktów nielegalnego pochodzenia. Przeprowadzenie około 110 000 kontroli na terytorium całego kraju, pozwoliło także na stwierdzenie, że większość naruszeń wynikała z braku identyfikowalności połowów lub błędnego oznakowania produktów rybnych.

Źródła:

https://www.ligurianotizie.it/guardia-costiera-sequestra-tonnellate-di-gamberi-astice-e-pescespada/2023/12/22/562249/

https://www.ansa.it/sicilia/notizie/2023/12/22/controlli-guardia-costiera-sequestrata-ingente-quantita-pesce_5096c586-db87-401e-8b43-89367a520af1.html

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Przemysł rybny

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.