Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przejęcie 100 ton nielegalnych ziaren kakao w Wybrzeżu Kości Słoniowej. Historyczne rekordy ceny surowca

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Działania policji oraz Coffee and Cocoa Council z Wybrzeża Kości Słoniowej doprowadziły do zatrzymania przemytu i przejęcia 100 ton ziaren kakao.

Przemyt 100 ton ziaren kakao z Wybrzeża Kości Słoniowej do Gwinei

W lutym 2024 r. władze Wybrzeża Kości Słoniowej na granicy z Gwineą zatrzymały 3 ciężarówki, którymi próbowano przemycić około 1500 worków z ziarnami kakao - łącznie około 100 ton surowca. Na rynku w Wybrzeżu Kości Słoniowej cena jest stała i gwarantowana przez cały rok, co zwiększa zainteresowanie przemytników, którzy na sąsiednich rynkach mogą sprzedać surowiec po wyższych cenach.

Rekordowe ceny kakao

Światowe ceny kakao osiągnęły w ostatnich miesiącach rekordowe poziomy i na dzień pisania artykułu za tonę należy zapłacić w przybliżeniu nawet 8500 USD. W ciągu ostatnich 12 miesięcy cena wzrosła o ponad 200%. Tak wysokie ceny surowca przyciągają uwagę szarej strefy i podnoszą ryzyko kradzieży, przemytu oraz oszustw. Władze głównych afrykańskich producentów ziaren kakaowca dokonują wszelkich starań, aby zwalczać nielegalne incydenty, co doprowadziło do zajęcia 100 ton surowca w Wybrzeżu Kości Słoniowej. Na wzrost cen wpływ mają obawy dotyczące deficytu surowca w tym i przyszłym sezonie.

Źródło: https://thecocoapost.com/ivory-coast-intercepts-1500-bags-of-cocoa-at-guinea-border/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.