Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W Grecji skonfiskowano ponad 20 000 litrów produktów używanych do produkcji zafałszowanej oliwy z oliwek

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Greckie służby aresztowały 48-letniego mężczyznę podejrzanego o produkcję oliwy z oliwek zafałszowanej dodatkiem różnych innych substancji.

W wyniku sporządzonego doniesienia dotyczącego fałszowania oliwy z oliwek, rozpoczęto dochodzenie w piwnicy znajdującej się w zachodniej Attyce. Według ustaleń policji zatrzymany mężczyzna mieszał tam spore ilości oleju słonecznikowego ze związkiem aromatycznym posiadającym zapach zbliżony do oliwek, aby uzyskany produkt sprzedać następnie jako czystą oliwę z oliwek.

Skonfiskowane produkty

Zatrzymano ponad 20 000 litrów produktów, w tym między innymi:

- 13 960 litrów oleju słonecznikowego,

- 6332 litrów substancji zbliżonej do oliwy z oliwek (z dodatkiem barwnika),

- 70 litrów związku aromatycznego z pestek oliwy.

 

Dodatkowo przejęto 720 pustych, metalowych pojemników, 1750 euro w gotówce, 2 pojazdy oraz sprzęt używany do fałszowania i naklejki przeznaczone na etykiety.

W śledztwo zaangażowano różne oddziały organów ścigania, a aresztowany ma zostać postawiony przed prokuraturą.

 

Źródło: https://rua.gr/news/procrim/60792-muzhchina-arestovan-za-falsifikatsiyu-olivkovogo-masla-on-dobavlyal-v-nego-khimikaty-dlya-pokhozhesti.html

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.