Greckie służby aresztowały 48-letniego mężczyznę podejrzanego o produkcję oliwy z oliwek zafałszowanej dodatkiem różnych innych substancji.
W wyniku sporządzonego doniesienia dotyczącego fałszowania oliwy z oliwek, rozpoczęto dochodzenie w piwnicy znajdującej się w zachodniej Attyce. Według ustaleń policji zatrzymany mężczyzna mieszał tam spore ilości oleju słonecznikowego ze związkiem aromatycznym posiadającym zapach zbliżony do oliwek, aby uzyskany produkt sprzedać następnie jako czystą oliwę z oliwek.
Skonfiskowane produkty
Zatrzymano ponad 20 000 litrów produktów, w tym między innymi:
- 13 960 litrów oleju słonecznikowego,
- 6332 litrów substancji zbliżonej do oliwy z oliwek (z dodatkiem barwnika),
- 70 litrów związku aromatycznego z pestek oliwy.
Dodatkowo przejęto 720 pustych, metalowych pojemników, 1750 euro w gotówce, 2 pojazdy oraz sprzęt używany do fałszowania i naklejki przeznaczone na etykiety.
W śledztwo zaangażowano różne oddziały organów ścigania, a aresztowany ma zostać postawiony przed prokuraturą.
Źródło: https://rua.gr/news/procrim/60792-muzhchina-arestovan-za-falsifikatsiyu-olivkovogo-masla-on-dobavlyal-v-nego-khimikaty-dlya-pokhozhesti.html
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.