Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Cynamon zafałszowany chromianem ołowiu – aktualizacja dotycząca wycofania musów jabłkowych z cynamonem w USA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

FDA 16 kwietnia 2024 r. podsumowała informacje dotyczące wycofania musów jabłkowych z cynamonem, w których stwierdzono podwyższony poziom ołowiu oraz chromu. Wynikiem dochodzenia jest ustalenie wiodącej hipotezy, według której zanieczyszczenie było wynikiem motywowanego ekonomicznie zafałszowania cynamonu, który został użyty do produkcji musu. Aktualnie agencja skupia się na działaniach związanych z reagowaniem po incydencie, które mogą obejmować dodatkowy nadzór oraz działania w zakresie zapobiegania i zapewniania zgodności produktów.

Case study - Zafałszowany cynamon od przetwórcy z Ekwadoru w musach jabłkowych dystrybuowanych w USA 

Przypomnijmy, w listopadzie 2023 r. amerykańska firma Wanabana LLC przeprowadziła wycofanie musów jabłkowych z cynamonem z powodu podwyższonego poziomu ołowiu. Wycofane musy były sprzedawane pod trzema różnymi markami - Wanabana, Schnucks, Weis. Dochodzenie w tej sprawie rozpoczęło się od raportów CDC (Centers for Disease Control and Prevention), które zaczęły zgłaszać przypadki osób z podwyższonym poziomem ołowiu we krwi. Dzięki działaniom następczym udało się powiązać z tą sprawą wspomniane musy jabłkowe z cynamonem, a FDA wszczęła swoje dochodzenie w tej sprawie.

Ustalono, że źródłem zanieczyszczenia produktu był cynamon z Ekwadoru, który dystrybuowała firma Negocios Asociados Mayoristas SA, działająca jako Negasmart. Dochodzenie wspierali urzędnicy z Ekwadoru. Wykazano, że Negasmart nie wysyła swoich produktów do Stanów Zjednoczonych. Udało się ustalić, że z bezpośrednich klientów Negasmart jedynie firma Austrofood wysyła swoje produkty do USA. Austrofood to ekwadorska firma, która produkowała musy dla Wanabana LLC.

Podczas kontroli w grudniu 2023 r. śledczy pobrali próbki cynamonu dostarczonego przez Negasmart do Austrofood. Próbki te poddano analizie, a wyniki wykazały wyjątkowo wysoki poziom zanieczyszczenia ołowiem na poziomie 5110 ppm i 2270 ppm. Dodatkowo w styczniu 2024 r. stwierdzono wysoki poziom chromu w cynamonie -  1201 ppm i 531 ppm. Stosunek ołowiu do chromu był zgodny z chromianem ołowiu.

Dochodzenie kontynuowano, a kolejną kluczową informację przekazali ekwadorscy urzędnicy z Agencia Nacional de Regulación, Control y Vigilancia Sanitaria (ARCSA). Przetwórcą, który dostarczył do Negasmart zanieczyszczony mielony cynamon był najprawdopodobniej Carlos Aguilera z Ekwadoru. Według ARCSA nieprzetworzone laski cynamonu pochodziły ze Sri Lanki, a urzędnicy pobrali próbki i stwierdzili, że nie zawierały one ołowiu. Stąd pojawiła się hipoteza o zafałszowaniu. Carlos Aguilera zamknął swoją działalność zanim przekazano te informacje.

29 lutego FDA po dodatkowych analizach potwierdziła, że źródłem skażenia cynamonu był chromian ołowiu. Historycznie chromian ołowiu był nielegalnie dodawany do niektórych przypraw (np. kurkumy) w celu zwiększenia masy i poprawy koloru. Wiodąca hipoteza FDA pozostaje taka, że ​​był to prawdopodobnie akt zafałszowania motywowanego ekonomicznie.

Działania związane z reagowaniem po incydencie

Aktualnie FDA skupia się na działaniach związanych z reagowaniem po incydencie, które mogą obejmować dodatkowy nadzór oraz działania w zakresie zapobiegania i zapewniania zgodności produktów. Jednym z działań była intensyfikacja badań cynamonu, co doprowadziło do alertu dotyczącego kilku marek mielonego cynamonu z podwyższonym poziomem ołowiu.

Epidemia zatrucia ołowiem i chromem – przypadki zaraportowane przez CDC

Amerykańskie CDC (Centers for Disease Control and Prevention) raportują przypadki osób, u których poziom ołowiu we krwi wynosi co najmniej 3,5 ug/dl w ciągu 3 miesięcy po spożyciu wycofanego musu jabłkowego z cynamonem. Na dzień 22 marca 2024 r. odnotowano łącznie 519 przypadków – 136 potwierdzonych, 345 prawdopodobnych i 38 podejrzanych.

Źródło:

https://www.fda.gov/food/outbreaks-foodborne-illness/investigation-elevated-lead-chromium-levels-cinnamon-applesauce-pouches-november-2023

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.