Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kolejne odkrycia w sprawie skażonych ołowiem musów jabłkowych z cynamonem – nowe informacje dotyczące obecności chromu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wprowadzenie

Już wcześniej informowaliśmy naszych czytelników o postępującym dochodzeniu Agencji Żywności i Leków (FDA) w sprawie skażonych ołowiem musów jabłkowych z dodatkiem cynamonu. Aktualizacje w tej sprawie nie pozostają obojętne dla społeczeństwa, zwłaszcza dla tych, którzy spożywali produkty objęte wycofaniem. Ostatnie badania przeprowadzone przez FDA ujawniły obecność chromu, co stanowi nowy wymiar zagrożenia dla zdrowia publicznego.

Chrom – pierwiastek naturalny i jego dwie formy

W trakcie testów przeprowadzonych przez FDA na wycofanych produktach oraz cynamonie zebranym z zakładu Austrofoods, agencja odkryła obecność chromu. Osoby spożywające wycofane produkty, zwłaszcza te z podwyższonym poziomem ołowiu we krwi, mogą być narażone na działanie chromu i powinny poinformować lekarza.

Chrom występuje w dwóch głównych formach – chromu (III) i chromu (VI). Chrom (VI) jest bardziej toksyczny niż chrom (III). Ze względu na ograniczenia w dostępnych metodach testowania, FDA nie była w stanie jednoznacznie określić formy chromu w próbce musu jabłkowego z cynamonem (tj. czy obecny chrom to chrom (III) czy chrom (VI)). Stosunek ołowiu do chromu w próbce musu jabłkowego z cynamonem jest zgodny z tym w przypadku chromianu ołowiu (PbCrO4) (który zawiera chrom (VI)), ale nie jest to jednoznaczny wskaźnik obecności chromianu ołowiu lub chromu (VI) (bardziej toksycznej formy chromu). Informacje na temat skutków zdrowotnych spożycia żywności zanieczyszczonej chromem (VI) są ograniczone, a chrom w chromianie ołowiu może również przekształcać się w chrom (III) (mniej toksyczną formę chromu) ze względu na kwasowość musu jabłkowego i żołądka.

Dodatkowe wyniki badań laboratoryjnych FDA wskazują na zanieczyszczenie chromem

Po dodatkowej analizie zarówno wycofanych produktów z cynamonem, jak i cynamonu zebranego od producenta w Ekwadorze, FDA stwierdziła, że, oprócz ołowiu, cynamon i wycofane produkty zawierają także wysoki poziom chromu. Poziom chromu wykryty w dwóch próbkach cynamonu wyniósł 1201 i 531 części na milion (ppm). Ze względu na ograniczoną ilość cynamonu używanego w gotowym produkcie, poziom chromu wykryty w ponownej analizie próbek FDA z wycofanego musu jabłkowego WanaBana Cinnamon Apple Puree wyniósł 0,590 i 0,566 ppm.

FDA przeprowadziła również badania na obecność arsenu i kadmu, ale te pierwiastki nie zostały wykryte powyżej poziomów śladowych w cynamonie zebranym z zakładu Austrofoods w Ekwadorze ani w wycofanym produkcie. W ramach śledztwa niektóre stanowe agencje partnerskie przeprowadziły również badania na obecność toksycznych pierwiastków, ale wykryto jedynie podwyższone poziomy ołowiu i chromu.

Skutki zdrowotne i zalecenia

Skutki zdrowotne spożycia żywności zanieczyszczonej chromem (VI) jako składnika chromianu ołowiu nie są dobrze zrozumiane. Objawy narażenia na chrom poprzez spożywanie zanieczyszczonej żywności mogą być niespecyficzne, a niektórzy ludzie mogą nie odczuwać żadnych objawów. Objawy u dzieci są prawdopodobnie podobne do tych u dorosłych. Ostre spożycie chromu przekraczające zalecenia dietetyczne może prowadzić do bólu brzucha, nudności, wymiotów, biegunki, anemii oraz dysfunkcji nerek i wątroby.

Klienci powinni skontaktować się ze swoimi dostawcami opieki zdrowotnej, jeśli doświadczają jakichkolwiek objawów po spożyciu wycofanego produktu. Konieczne jest również poinformowanie dostawcy opieki zdrowotnej o możliwym narażeniu na wysokie poziomy chromu i ołowiu w przypadku spożycia wycofanych produktów, aby dostawca mógł monitorować i ewentualnie leczyć ewentualne niekorzystne skutki zdrowotne.

Dostawcy opieki zdrowotnej mogą korzystać z ogłoszenia CDC dotyczącego działalności COCA Now w celu uzyskania dodatkowych informacji i wytycznych.

Śledztwo FDA wciąż trwa, aby ustalić punkt zanieczyszczenia i czy istnieje powiązanie z innymi produktami, które mogą być związane z występowaniem chorób. Poprzednie aktualizacje, które nie zostały uwzględnione w pierwotnym harmonogramie, znajdują się poniżej w sekcji Poprzednich Aktualizacji. FDA będzie aktualizować informacje w miarę ich dostępności.

 

Źródło: FDA

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.