Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wprowadzenie
Już wcześniej informowaliśmy naszych czytelników o postępującym dochodzeniu Agencji Żywności i Leków (FDA) w sprawie skażonych ołowiem musów jabłkowych z dodatkiem cynamonu. Aktualizacje w tej sprawie nie pozostają obojętne dla społeczeństwa, zwłaszcza dla tych, którzy spożywali produkty objęte wycofaniem. Ostatnie badania przeprowadzone przez FDA ujawniły obecność chromu, co stanowi nowy wymiar zagrożenia dla zdrowia publicznego.
Chrom – pierwiastek naturalny i jego dwie formy
W trakcie testów przeprowadzonych przez FDA na wycofanych produktach oraz cynamonie zebranym z zakładu Austrofoods, agencja odkryła obecność chromu. Osoby spożywające wycofane produkty, zwłaszcza te z podwyższonym poziomem ołowiu we krwi, mogą być narażone na działanie chromu i powinny poinformować lekarza.
Chrom występuje w dwóch głównych formach – chromu (III) i chromu (VI). Chrom (VI) jest bardziej toksyczny niż chrom (III). Ze względu na ograniczenia w dostępnych metodach testowania, FDA nie była w stanie jednoznacznie określić formy chromu w próbce musu jabłkowego z cynamonem (tj. czy obecny chrom to chrom (III) czy chrom (VI)). Stosunek ołowiu do chromu w próbce musu jabłkowego z cynamonem jest zgodny z tym w przypadku chromianu ołowiu (PbCrO4) (który zawiera chrom (VI)), ale nie jest to jednoznaczny wskaźnik obecności chromianu ołowiu lub chromu (VI) (bardziej toksycznej formy chromu). Informacje na temat skutków zdrowotnych spożycia żywności zanieczyszczonej chromem (VI) są ograniczone, a chrom w chromianie ołowiu może również przekształcać się w chrom (III) (mniej toksyczną formę chromu) ze względu na kwasowość musu jabłkowego i żołądka.
Dodatkowe wyniki badań laboratoryjnych FDA wskazują na zanieczyszczenie chromem
Po dodatkowej analizie zarówno wycofanych produktów z cynamonem, jak i cynamonu zebranego od producenta w Ekwadorze, FDA stwierdziła, że, oprócz ołowiu, cynamon i wycofane produkty zawierają także wysoki poziom chromu. Poziom chromu wykryty w dwóch próbkach cynamonu wyniósł 1201 i 531 części na milion (ppm). Ze względu na ograniczoną ilość cynamonu używanego w gotowym produkcie, poziom chromu wykryty w ponownej analizie próbek FDA z wycofanego musu jabłkowego WanaBana Cinnamon Apple Puree wyniósł 0,590 i 0,566 ppm.
FDA przeprowadziła również badania na obecność arsenu i kadmu, ale te pierwiastki nie zostały wykryte powyżej poziomów śladowych w cynamonie zebranym z zakładu Austrofoods w Ekwadorze ani w wycofanym produkcie. W ramach śledztwa niektóre stanowe agencje partnerskie przeprowadziły również badania na obecność toksycznych pierwiastków, ale wykryto jedynie podwyższone poziomy ołowiu i chromu.
Skutki zdrowotne i zalecenia
Skutki zdrowotne spożycia żywności zanieczyszczonej chromem (VI) jako składnika chromianu ołowiu nie są dobrze zrozumiane. Objawy narażenia na chrom poprzez spożywanie zanieczyszczonej żywności mogą być niespecyficzne, a niektórzy ludzie mogą nie odczuwać żadnych objawów. Objawy u dzieci są prawdopodobnie podobne do tych u dorosłych. Ostre spożycie chromu przekraczające zalecenia dietetyczne może prowadzić do bólu brzucha, nudności, wymiotów, biegunki, anemii oraz dysfunkcji nerek i wątroby.
Klienci powinni skontaktować się ze swoimi dostawcami opieki zdrowotnej, jeśli doświadczają jakichkolwiek objawów po spożyciu wycofanego produktu. Konieczne jest również poinformowanie dostawcy opieki zdrowotnej o możliwym narażeniu na wysokie poziomy chromu i ołowiu w przypadku spożycia wycofanych produktów, aby dostawca mógł monitorować i ewentualnie leczyć ewentualne niekorzystne skutki zdrowotne.
Dostawcy opieki zdrowotnej mogą korzystać z ogłoszenia CDC dotyczącego działalności COCA Now w celu uzyskania dodatkowych informacji i wytycznych.
Śledztwo FDA wciąż trwa, aby ustalić punkt zanieczyszczenia i czy istnieje powiązanie z innymi produktami, które mogą być związane z występowaniem chorób. Poprzednie aktualizacje, które nie zostały uwzględnione w pierwotnym harmonogramie, znajdują się poniżej w sekcji Poprzednich Aktualizacji. FDA będzie aktualizować informacje w miarę ich dostępności.
Źródło: FDA
Przeczytaj także
FDA prowadzi dochodzenie w sprawie skażonych ołowiem musów jabłkowych z cynamonem. Źródłem zanieczyszczenia był cynamon.
Przeprowadzona w Singapurze kontrola doprowadziła do wykrycia licznych naruszeń związanych z etykietowaniem a przede wszystkim z terminami przydatności do spożycia w jednym z zakładów.
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) ostrzega obywateli, aby ze względów bezpieczeństwa nie kupowali, ani nie spożywali zafałszowanych czekolad „Wonka” oraz „Prime”. Ponadto FSA bada sprawę dotyczącą czekolady "Cali-Gold".