Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przejęcie prawie 3000 litrów oliwy z oliwek i 30 000 kilogramów produktów podczas kontroli w Portugalii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przeprowadzone w ostatnich miesiącach akcje kontrolne na terenie Portugalii doprowadziły do ujawnienia kilku oszustw dotyczących m.in. oliwy z oliwek, nielegalnego uboju oraz fałszowania ryb i owoców morza.

Dystrybucja oleju spożywczego jako oliwy z oliwek

Południowa jednostka regionalna Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadziła w maju inspekcję sektora oliwy z oliwek w Lizbonie. Skierowano ją przeciwko dwóm podmiotom gospodarczym, które działały za pośrednictwem portali społecznościowych. Powodem było wykrycie sprzedaży oleju spożywczego jako oliwy z oliwek z Chronioną Nazwą Pochodzenia na etykiecie. Rozpoczęto dwa postępowania karne w związku z fałszowaniem towarów i dokumentów oraz nielegalnym wykorzystywaniem Chronionych Nazw Pochodzenia. Zajęto 450 litrów oleju spożywczego, setki podrabianych etykiet oraz inne sprzęty. Łączna wartość konfiskaty wyniosła 40 000 euro.

Inna operacja, przeprowadzona w Portalegre, Beja i Silves, doprowadziła do przejęcia 2510 litrów oleju spożywczego, który sprzedawano przez powiązane ze sobą przedsiębiorstwa jako rzekomą oliwę z oliwek. Wartość konfiskaty w tym przypadku wyniosła 29 000 euro. Funkcjonariusze odkryli również magazyn, który zajmował się fałszowaniem etykiet i prowadzeniem dystrybucji.

Fałszowanie produktów rybnych, owoców morza i mięsa

W kwietniu 2024 r. przeprowadzono kontrolę zakładu w Coimbrze, gdzie sprawdzono zgodność z warunkami przechowywania oraz postępowania z rybami i owocami morza. Przejęto ponad 17 800 kg produktów rybołówstwa o szacunkowej wartości 115 000 euro, które przeznaczone były na rynek krajowy i europejski.  Przeprowadzający inspekcję urzędnicy odnotowali praktykę zanurzania tych produktów w wodzie oraz dodawanie soli i innych dodatków w celu zwiększenia ich masy. Ponadto wykryto nieidentyfikowalną ośmiornicę, której termin przydatności do spożycia był przekroczony o ponad rok. Dodatkowo stwierdzono brak wzmianek o dacie pierwszego zamrożenia, informacji o dodaniu wody, czy o procentowej zawartości dodatków na etykiecie. Zawieszono także działalność zakładu przepakowywania produktów, ponieważ nie posiadał on zatwierdzenia umożliwiającego prowadzenie działalności. Wniesiono sprawę o wykroczenie administracyjne.

Również w kwietniu w ramach akcji zwalczania tajemnego uboju i komercjalizacji podejrzanej żywności, jednostka ASAE przeprowadziła 4 przeszukania w Batalha i Caldas da Rainha. Skutkowały one przejęciem 4260 kg produktów mięsnych tj. tusze owcze, mrożone mięso baranie i drobiowe o łącznej wartości ponad 21 000 euro. Skonfiskowane produkty zniszczono bądź wykorzystano jako pasza dla zwierząt.

Pozostałe operacje ASAE dotyczyły produktów charakterystycznych dla okresu wielkanocnego i nielegalnego uboju. W ramach akcji Páscoa, wykonano 12 nakazów przeszukania, w wyniku których skonfiskowano około 2,5 tony produktów mięsnych. Znaleziono także wagi, różne narzędzia do cięcia mięsa, akcesoria do etykietowania oraz sprzęt myśliwski. Aresztowano cztery osoby. W trakcie inspekcji skontrolowano łącznie 189 podmiotów oraz rozpoczęto 11 postępowań karnych i 46 spraw w związku z wykroczeniami administracyjnymi. Dotyczyły one nieprzestrzegania wymogów higienicznych, braku wdrożenia HACCP i niezgodności w etykietowaniu oraz doprowadziły do zawieszenia działalności dziewięciu zakładów.

Kontrole w hurtowniach

W marcu 2024 r. przeprowadzono serię kontroli w hurtowniach żywności w okręgach Aveiro i Viseu. W ich trakcie skonfiskowano ponad 7300 kg produktów, takich jak jogurty, sery, wędliny i mrożone produkty rybne o łącznej wartości ponad 60 000 euro. Powodem był m.in. brak weterynaryjnego numeru kontrolnego (NCV) wydanego przez władze oraz brakujące lub niekompletne etykiety. Rozpoczęto dwa postępowania administracyjne oraz zawieszono działalność zakładu w okręgu Aveiro.

 

Źródła:

  1. https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-450-litros-de-azeite-falsificado-a-ser-comercializado-nas-redes-sociais.aspx
  2. https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-cerca-de-18-toneladas-de-polvo-aditivados.aspx
  3. https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-mais-de-4-toneladas-de-produtos-carneos-improprios-para-consumo-.aspx
  4. https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-25-toneladas-de-carne-em-combate-a-abate-clandestino--operacao-pascoa.aspx
  5. https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-mais-de-73-toneladas-de-generos-alimenticios-no-valor-de-6150000-euros.aspx
  6. https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-2510-litros-de-oleo-alimentar-a-ser-comercializado-como-azeite-.aspx

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny Przemysł rybny Wycofania z rynku

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.