Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniu 20 września 2024 r. Unia Europejska (UE) wydała rozporządzenie (UE) 2024/2462 w celu uregulowania zapisów dotyczących kwasu undekafluoroheksanowego (PFHxA), jego soli i substancji pochodnych PFHxA w wielu różnych produktach i materiałach do kontaktu z żywnością, w tym np. tekturach i papierze.
Zaktualizowane rozporządzenie zawiera kilka ważnych przepisów, m.in.:
– tworzy nową pozycję 79 w załączniku XVII do rozporządzenia (WE) nr 1907/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 18 grudnia 2006 r. w sprawie rejestracji, oceny, udzielania zezwoleń i stosowanych ograniczeń w zakresie chemikaliów (REACH) i utworzenia Europejskiej Agencji Chemikaliów, zmieniające dyrektywę 1999/45/WE oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 793/93 i rozporządzenie Komisji (WE) nr 1488/94, jak również dyrektywę Rady 76/769/EWG i dyrektywy Komisji 91/155/EWG, 93/67/EWG, 93/105/WE i 2000/21/WE, w szczególności jego art. 68 ust. 1;
– definiuje PFHxA, jego sole i substancje pochodne PFHxA jako:
posiadające liniową lub rozgałęzioną grupę cząsteczkową perfluoropentylu o wzorze C5F11- bezpośrednio przyłączoną do innego atomu węgla jako jeden z elementów strukturalnych lub
posiadające liniową lub rozgałęzioną grupę perfluoroheksylową o wzorze C6F13-;
– wyklucza kilka substancji jako podlegające ograniczeniom, w tym substancje z grupą perfluoroalkilową C6F13- bezpośrednio przyłączoną do atomu tlenu na jednym z niekońcowych atomów węgla, ponieważ substancje te nie mogą zostać przekształcone w PFHxA;
– wyłącza substancje z grupą perfluoroalkilową C6F13 bezpośrednio przyłączoną do atomu siarki, ponieważ są one zabronione zgodnie z załącznikiem I do rozporządzenia (UE) 2019/1021 w sprawie trwałych zanieczyszczeń organicznych (POP/TZO, wersja skonsolidowana do sierpnia 2023).
Tab. 1 Najważniejsze elementy rozporządzenia dotyczące produktów i materiałów do kontaktu z żywnością.
W SGS Polska przeprowadzamy badania opakowań spożywczych oraz materiałów mających kontakt z żywnością. Dzięki temu zyskujesz pewność, że produkty są zgodne z aktualnymi przepisami i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Więcej na temat naszych usług możesz przeczytać tutaj: try.sgs.com/pl-pl/badania-opakowan-spozywczych/.
Przeczytaj także
W tym artykule zgłębiamy źródła kontrowersji, skutki dla globalnego rynku przypraw oraz potencjalny przyszły rozwój w tym sektorze.
Rtęć jest naturalnie występującym pierwiastkiem, który można znaleźć w różnych formach w środowisku. Ocena ryzyka i środki kontroli rtęci w produktach rybnych mają kluczowe znaczenie dla ochrony zdrowia publicznego i utrzymania zrównoważonego rozwoju ekosystemów wodnych.
Według Światowej Organizacji Zdrowia jaja uważane są za wzorzec żywieniowy. Decyduje o tym ich wartościowy i unikalny skład, zawartość cennych składników takich jak lecytyny, przeciwutleniacze, witaminy i składniki mineralne oraz obecność aminokwasów egzogennych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Według danych GUS przeciętne miesięczne spożycie jaj w 2019 roku wynosiło 10,99 sztuk na 1 osobę. Czym kierować się przy ich zakupie? Zapraszamy do lektury miniprzewodnika po znakowaniu jaj.
Polecane szkolenia
Kategoria: Ogólne, 09.12.2024
Kategoria: Audytor wewnętrzny, 12.12.2024
Kategoria: Prawo żywnościowe, 13.12.2024
Kategoria: Higiena i Haccp, 15.12.2024
Kategoria: Normy i standardy, 17.12.2024