Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Aktualizacja przepisów dotyczących kwasu undekafluoroheksanowego (PFHxA), jego soli i substancji pochodnych w materiałach wykorzystywanych do kontaktu z żywnością

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

W dniu 20 września 2024 r. Unia Europejska (UE) wydała rozporządzenie (UE) 2024/2462 w celu uregulowania zapisów dotyczących kwasu undekafluoroheksanowego (PFHxA), jego soli i substancji pochodnych PFHxA w wielu różnych produktach i materiałach do kontaktu z żywnością, w tym np. tekturach i papierze.

Zaktualizowane rozporządzenie zawiera kilka ważnych przepisów, m.in.:

– tworzy nową pozycję 79 w załączniku XVII do rozporządzenia (WE) nr 1907/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 18 grudnia 2006 r. w sprawie rejestracji, oceny, udzielania zezwoleń i stosowanych ograniczeń w zakresie chemikaliów (REACH) i utworzenia Europejskiej Agencji Chemikaliów, zmieniające dyrektywę 1999/45/WE oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 793/93 i rozporządzenie Komisji (WE) nr 1488/94, jak również dyrektywę Rady 76/769/EWG i dyrektywy Komisji 91/155/EWG, 93/67/EWG, 93/105/WE i 2000/21/WE, w szczególności jego art. 68 ust. 1;

– definiuje PFHxA, jego sole i substancje pochodne PFHxA jako:

posiadające liniową lub rozgałęzioną grupę cząsteczkową perfluoropentylu o wzorze C5F11- bezpośrednio przyłączoną do innego atomu węgla jako jeden z elementów strukturalnych lub
posiadające liniową lub rozgałęzioną grupę perfluoroheksylową o wzorze C6F13-;
– wyklucza kilka substancji jako podlegające ograniczeniom, w tym substancje z grupą perfluoroalkilową C6F13- bezpośrednio przyłączoną do atomu tlenu na jednym z niekońcowych atomów węgla, ponieważ substancje te nie mogą zostać przekształcone w PFHxA;

– wyłącza substancje z grupą perfluoroalkilową C6F13 bezpośrednio przyłączoną do atomu siarki, ponieważ są one zabronione zgodnie z załącznikiem I do rozporządzenia (UE) 2019/1021 w sprawie trwałych zanieczyszczeń organicznych (POP/TZO, wersja skonsolidowana do sierpnia 2023).

Tab. 1 Najważniejsze elementy rozporządzenia dotyczące produktów i materiałów do kontaktu z żywnością.

W SGS Polska przeprowadzamy badania opakowań spożywczych oraz materiałów mających kontakt z żywnością. Dzięki temu zyskujesz pewność, że produkty są zgodne z aktualnymi przepisami i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Więcej na temat naszych usług możesz przeczytać tutaj: try.sgs.com/pl-pl/badania-opakowan-spozywczych/.

Autor:SGS Polska Sp. z o.o.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Dodatki i składniki

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.