Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Oznaczanie zawartości tłuszczu metodą NMR za pomocą Oracle

Kategoria: Procesy i Technologie

Laboratorium SGS Polska w ramach ciągłego rozwoju i doskonalenia zakupiło analizator tłuszczu ORACLE, który zapewnia wyjątkowo precyzyjny wynik podczas pomiaru tłuszczu przy wykorzystaniu metody NMR. Ogromną zaletą tego urządzenia jest fakt, że pozwala ono na uzyskanie dokładnych wyników pomiarów w krótkim czasie.

NMR (z ang. Nuclear Magnetic Resonance), czyli Spektroskopia Magnetycznego Rezonansu Jądrowego, to sposób pomiaru zawartości tłuszczu w próbkach żywności, oparty na magnetycznym rezonansie jądrowym. W metodzie tej dodaje się związek chemiczny do próbki, która jest umieszczana w silnym polu magnetycznym i pobudzana impulsami radiowymi. Liczba sygnałów NMR, jakie emituje próbka, jest proporcjonalna do liczby jąder atomowych w próbce. Umożliwia to wyznaczenie zawartości tłuszczu w próbce.

NMR to metoda posiadająca liczne zalety:

  • jest to metoda nieniszcząca,
  • nie wymaga odczynników,
  • umożliwia szybki pomiar w całej próbce,
  • bezpośrednio izoluje i dokonuje pomiaru protonów wodoru na cząsteczkach tłuszczu,
  • wykazuje lepszą powtarzalność niż techniki ekstrakcji chemicznej na mokro.


Metoda ta jest dokładna i precyzyjna oraz nie wprowadza zmian w badanej próbce, dlatego często stosowana jest w laboratoriach badawczych i przemysłowych. Z NMR korzystamy również w laboratorium SGS Polska, a dzięki nowemu analizatorowi tłuszczu ORACLE wykonywanie pomiarów przebiegać będzie szybciej i sprawniej.

Analizator tłuszczu ORACLE – jak działa?

ORACLE to pierwszy w historii szybki analizator, który jest w stanie analizować zawartość tłuszczu w dowolnej próbce żywności z referencyjną dokładnością, bez wcześniejszej znajomości matrycy lub składu próbki i bez wykonywania kalibracji.

W urządzeniu tym, dzięki odpowiedniemu połączeniu mikrofal i podczerwieni, dwa źródła energii działają razem, zapewniając lepsze efekty analizy niż te wykonane przy pomocy technologii opartych wyłącznie na podczerwieni lub mikrofalach.

Dodatkowo ORACLE został sparowany z SMART 6™ Moisture & Solids, dzięki czemu można uzyskać analizę tłuszczu i wilgoci lub suchej masy w mniej niż 5 minut w jednym systemie.

ORACLE a metoda referencyjna

ORACLE przeszedł obszerną ocenę mleczarską w Actalia Cecalait (Poligny, Francja), która jest akredytowanym przez COFRAC laboratorium specjalizującym się w dostarczaniu technicznego i naukowego wkładu w walidację i unifikację metod analitycznych, z doświadczeniem w analizie produktów mlecznych. Actalia stwierdziła, że ORACLE był w stanie dopasować się do metody referencyjnej (w granicach błędu) i był bardziej powtarzalny niż metoda referencyjna dla wszystkich próbek.

Obecnie trwają prace nad wydaniem nowej normy:  ISO/AWI 16756 | IDF 259 „Mleko i przetwory mleczne – Wytyczne dotyczące stosowania spektrometrii pulsacyjnego magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR) CPMG do oznaczania zawartości tłuszczu”. Norma ta zawiera wytyczne dotyczące oznaczania całkowitej zawartości tłuszczu w mleku i przetworach mlecznych, z wykorzystaniem  metody magnetycznego rezonansu jądrowego o niskiej rozdzielczości (NMR). Warto wiedzieć, że jedynym analizatorem na rynku, który jest obecnie zgodny z tą metodą, jest analizator ORACLE produkcji firmy CEM Corporation i to właśnie z niego korzystamy w laboratorium SGS Polska.

Wszystkich zainteresowanych ofertą oznaczenia zawartości tłuszczu metodą NMR za pomocą ORACLE w SGS Polska zachęcamy do kontaktu.

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: SGS Polska Sp. z o.o.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 23.05.2023

    Mąka ze świerszczy w produktach spożywczych – czy tak będzie wyglądała nasza przyszłość?

    Odkąd w polskich mediach pojawiły się informacje, że Komisja Europejska dopuściła na unijny rynek proszek ze świerszcza domowego, który może być dodawany do produktów spożywczych, opinia publiczna zawrzała. Zupełnie niesłusznie, ponieważ mąka ze świerszczy, tak jak i inne produkty z owadów, ma wiele zalet. Jakich? Dowiecie się z lektury tego artykułu.

    Czytaj więcej
  • 17.04.2023

    Liczba opadania i jej wpływ na jakość wypieków

    Na jakość wypieków wpływ ma kilka parametrów, takich jak lepkość czy gluten. Jednak najważniejszym z nich jest liczba opadania (Falling Number). Określa ona aktywność enzymów amolitycznych zawartych w ziarnie. Aktywność jednego z nich, enzymu alfa-amylazy, wpływa na fermentację ciasta oraz na właściwości miękiszu chleba.

    Czytaj więcej
  • 09.01.2023

    Jak dbać o dobrostan bydła? Nowy program certyfikacji SGS Polska

    Zanim mięso wołowe trafi na sklepowe półki, musi przejść wiele etapów produkcji. Pierwszym z nich jest transport i ubój bydła w ubojni, który odbywać powinien się w sposób humanitarny, z troską o dobrostan zwierząt. Wychodząc naprzeciw wymaganiom producentów mięsa, zarówno krajowych, jak i zagranicznych, firma SGS Polska opracowała program niezależnej certyfikacji dobrostanu bydła. Program ten powstał na podstawie wymagań prawnych i praktyki firmy SGS w tym zakresie.

    Czytaj więcej

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.