Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Polska rozpoczyna pilotaż EIT Regional Innovation Booster – 30 mln euro dla startupów

Kategoria:

Podczas wydarzenia EU Innovation Journey’25, zorganizowanego w Warszawie w ramach polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej, oficjalnie ogłoszono rozpoczęcie pilotażu programu EIT Regional Innovation Booster w Polsce. Projekt, na który Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT) przeznaczył 30 mln euro, zakłada wsparcie do 75 startupów oraz pomoc w pozyskaniu przez nie łącznie 50 mln euro inwestycji zewnętrznych do końca 2027 roku.

„Polska jako pierwsza zgłosiła chęć przeprowadzenia pilotażu programu EIT Regional Innovation Booster. To logiczny wybór – mamy tu silną obecność EIT i dynamicznie rozwijający się ekosystem startupowy.”
Martin Kern, Dyrektor Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT)

Decyzja o rozpoczęciu pilotażu właśnie w Polsce nie była przypadkowa. Jak wielokrotnie podkreślano podczas wydarzenia, Polska od lat konsekwentnie wzmacnia swoją pozycję w europejskim systemie innowacji – zarówno pod względem liczby realizowanych projektów, jak i poziomu zaangażowania instytucjonalnego. EIT zbudował tu trwałe partnerstwa z uczelniami, ośrodkami badawczymi i środowiskiem startupowym. To właśnie na tej bazie oraz dzięki aktywnej współpracy z administracją publiczną powierzono Polsce wdrożenie nowego modelu wsparcia.

Program ten stanowi nową jakość w polityce innowacyjnej Unii Europejskiej: startupy zyskują dostęp do pełnego potencjału społeczności EIT – w tym dziewięciu Wspólnot Wiedzy i Innowacji, programów edukacyjnych, mentoringu oraz sieci inwestorów. Pilotaż uruchomiony w Polsce posłuży jako wzorzec dla kolejnych wdrożeń w państwach uczestniczących w inicjatywie EIT skierowanej do regionów o umiarkowanym poziomie innowacyjności.

Kulminacyjnym momentem wydarzenia było podpisanie Memorandum of Understanding pomiędzy EIT a Ministerstwem Rozwoju i Technologii Rzeczypospolitej Polskiej. Dokument ten stanowi formalny punkt wyjścia dla realizacji programu EIT Regional Innovation Booster i wyznacza ramy współpracy między stronami.

„To porozumienie tworzy solidne podstawy dla nowego podejścia, które chcemy wspólnie wdrożyć. Umożliwia rozpoczęcie pilotażu w Polsce i stanowi wyraźne zobowiązanie do realizacji nowego modelu wsparcia. Co szczególnie ważne, w inicjatywę zaangażowało się również Ministerstwo Rozwoju i Technologii, deklarując zarówno wkład merytoryczny, jak i finansowy.”
Martin Kern, Dyrektor EIT

Memorandum jest nie tylko deklaracją polityczną – stanowi zobowiązanie do praktycznej, partnerskiej współpracy w zakresie identyfikacji sektorów priorytetowych, selekcji najbardziej obiecujących projektów oraz zapewnienia im dostępu do finansowania i narzędzi rozwoju dostępnych w ekosystemie EIT.

Równolegle z ogłoszeniem pilotażu odbyła się oficjalna inauguracja EIT Community Hub Poland – nowej jednostki operacyjnej EIT, pełniącej funkcję krajowego punktu kontaktowego dla polskich interesariuszy. Hub powstał w odpowiedzi na potrzebę lepszej integracji krajowego systemu innowacji z narzędziami europejskimi oraz zwiększenia dostępności oferty EIT w Polsce.

Kluczową funkcją Hubu jest ułatwienie dostępu do zasobów wszystkich Wspólnot Wiedzy i Innowacji (Knowledge and Innovation Communities, KICs) – tematycznych partnerstw, które łączą uczelnie, instytuty badawcze i firmy w strategicznych obszarach takich jak: zdrowie, żywność, energia, mobilność, surowce, klimat, przemysł, cyfryzacja oraz kultura i sektor kreatywny. Właśnie w tych obszarach rozwijane są instrumenty wspierające edukację, przedsiębiorczość i wdrażanie innowacyjnych rozwiązań na poziomie regionalnym i europejskim.

Dzięki powołaniu Hubu, polskie podmioty – publiczne i prywatne – zyskują stały, ekspercki punkt wsparcia, który umożliwia skuteczniejsze korzystanie z programów akceleracyjnych, szkoleń, mentoringu i inwestycji. Hub będzie także wspierać dopasowanie europejskich narzędzi do krajowych priorytetów rozwojowych.

„To nie jest gest symboliczny. To akt strategiczny, który pokazuje, że Polska staje się kluczowym partnerem w kształtowaniu przyszłości innowacji w Europie.”
Guglielmo di Cola, przedstawiciel Komisji Europejskiej

Ważnym elementem wydarzenia były także debaty panelowe, w których uczestniczyli przedstawiciele Komisji Europejskiej, funduszy venture capital, uczelni, startupów oraz instytucji wspierających rozwój innowacji. Szczególną uwagę poświęcono roli Europy Środkowo-Wschodniej w rozwoju sektora rolno-spożywczego i potrzebie zbliżenia polityk krajowych i unijnych w tym zakresie.

„Europa nie musi kopiować Stanów Zjednoczonych ani Chin. Naszą siłą jest jakość, odporność i zaufanie – zwłaszcza w sektorze rolno-spożywczym, gdzie regulacje stanowią przewagę konkurencyjną.”
Viktoria de Bourbon de Parme, Chief Partnership Officer w EIT Food

EIT Food wsparł dotychczas blisko 1 000 startupów w Europie Środkowo-Wschodniej i Południowej, przyciągając 83 mln euro inwestycji i generując sześciokrotny zwrot z zainwestowanych środków.

„Czasem to nauka powinna nadawać kierunek, innym razem to biznes powinien zasiąść za kierownicą. Ale prawdziwy postęp następuje wtedy, gdy obie te siły znajdą się w jednym pojeździe i ruszą razem do przodu. Dokładnie to robimy w EIT Food – łączymy naukowców, startupy i przemysł, by wspólnie stawiać czoła wyzwaniom, które mogą wydawać się złożone, a nawet niemożliwe do rozwiązania. Innowacja wymaga zwinności, wyczucia czasu i wspólnego impulsu – właśnie w ten sposób zaczyna się prawdziwa zmiana.”
Marja-Liisa Meurice, Dyrektor Regionalna EIT Food North-East

Dyskusje panelowe potwierdziły, że sektor rolno-spożywczy nie jest jedynie tradycyjną gałęzią przemysłu – to przestrzeń dla zaawansowanych rozwiązań technologicznych i systemowych, zdolnych wspierać transformację gospodarczą i społeczną całej Europy.

Wywiad z Martin Kern Interview – 12.05.2025 – Katarzyna Sypniewska – podczas EU Innovation Journey’25, Warszawa, Polska (ENG) (kliknij w pytanie):

 

Autor:EIT Food
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.