Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EBOiR i EIT Food uruchamiają nowy Hub akceleracyjny dla startupów rolno-spożywczych

Kategoria: Biznes

Z pomocą UE, startupy na wczesnym etapie rozwoju otrzymają wsparcie w skalowaniu ekologicznych, zrównoważonych rozwiązań dla sektora rolno-spożywczego.

EBOiR i EIT Food uruchamiają nowy Hub akceleracyjny dla startupów rolno-spożywczych w tych krajach UE, w których działa EBOiR, ze wsparciem programu InvestEU.

Startupy przed serią A otrzymają wsparcie w skalowaniu swoich innowacyjnych, ekologicznych i zrównoważonych rozwiązań.

Nabór aplikacji jest już otwarty, startupy mogą zgłaszać się za pośrednictwem strony internetowej EIT Food Accelerator Network.

Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju, w skrócie EBOiR (ang. European Bank for Reconstruction and Development, EBRD), nawiązał współpracę z EIT Food, największą globalną społecznością skupioną wokół innowacji w sektorze żywności, aby uruchomić nowy Hub akceleracyjny dla startupów z krajów UE objętych jego działalnością.

EIT Food jest wspierany przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), organ Unii Europejskiej.

Nowy Hub akceleracyjny o nazwie „Future Resilient Agriculture” (pol. „Odporne Rolnictwo Przyszłości”) zapewni startupom działającym na rynkach UE objętych działalnością EBOiR dostosowane do ich potrzeb wsparcie, wspierając rozwój innowacyjnych rozwiązań, które pomogą w rozwiązywaniu globalnych wyzwań systemu żywnościowego.

Startupy będą wybierane na podstawie ich nowatorskich rozwiązań w zakresie zrównoważonego rolnictwa, przeciwdziałania zmianom klimatycznym oraz wzmacniania odporności na ich skutki. Wybrane firmy wezmą udział w kompleksowym programie budowania kompetencji, obejmującym warsztaty, mentoring, możliwości nawiązywania kontaktów oraz dostępu do wiodących firm i inwestorów z branży.

Nowy Hub z siedzibą w Warszawie, będzie działał przez trzy lata i stanie się częścią EIT Food Accelerator Network, obejmującej innowacyjne Huby w Helsinkach, Monachium, Paryżu, Bilbao, Hajfie i Brazylii.

Jelena Erker, Dyrektor ds. Żywności i Rolnictwa w EBOiR powiedziała: „Branża rolno-spożywcza stoi w obliczu ogromnych wyzwań, szczególnie związanych ze zmianami klimatycznymi. Nasze nowe partnerstwo z EIT Food pomoże zlikwidować lukę między startupami rozwijającymi przełomowe technologie a ugruntowanymi firmami, które potrzebują innowacyjnych rozwiązań, aby sprostać wymaganiom szybko zmieniającego się świata. Łącząc startupy, korporacje i inwestorów, dążymy do stworzenia zrównoważonego i otwartego systemu rolno-spożywczego, który przyspieszy wdrażanie zielonych technologii w tym sektorze.”

Marja-Liisa Meurice, Dyrektor EIT Food North-East powiedziała: „Z ogromną radością ogłaszamy współpracę z EBOiR, która pozwoliła nam uruchomić program EIT Food Acceleration Network w Warszawie, tworząc dynamiczny Hub wspierający przełomowe innowacje w rolnictwie zrównoważonym i odpornym na przyszłość.”
Następnie dodała: „Program ten ma na celu przyciągnięcie pionierskich europejskich startupów, które nie tylko rewolucjonizują sektor agrotechnologii, ale także przyspieszają transformację w kierunku odpornych i zrównoważonych systemów żywnościowych. Dzięki uczestnictwu w EIT Food Accelerator Network startupy uzyskają dostęp do rozległej sieci EIT Food, obejmującej korporacje, instytuty badawcze i uniwersytety, a także możliwość pozyskania inwestycji w wysokości do 1,5 miliona euro na firmę za pośrednictwem naszego funduszu inwestycyjnego AgriFoodInvest. Lokalizacja Hubu w Warszawie pozwala nam wykorzystać regionalną wiedzę i doświadczenie w zakresie zrównoważonych praktyk rolniczych oraz bogate dziedzictwo regionu w produkcji pierwotnej. Inicjatywa ta dodatkowo wzmacnia nasz globalny zasięg, poszerzony o Hub uruchomiony w Brazylii w 2024 roku. Zapewnia ona startupom platformę do skalowania innowacji i wywierania znaczącego wpływu zarówno na poziomie europejskim, jak i międzynarodowym.”

Akcelerator będzie wspierał startupy na etapie przed serią A, które pomyślnie zweryfikowały swoje technologie i zdobyły zainteresowanie rynku przede wszystkim w ramach następujących obszarów tematycznych:

ODPORNE ROLNICTWO PRZYSZŁOŚCI:

  • Zdrowie i różnorodność biologiczna gleb
  • Zarządzanie wodą
  • Innowacje w uprawach
  • Biopreparaty
  • Rolnictwo węglowe i azotowe
  • Pomiar, raportowanie i weryfikacja (MRV) na poziomie gospodarstw, inteligentne rolnictwo i robotyka

Każdego roku wybranych zostanie minimum 10 startupów, które otrzymają skrojone na swoje potrzeby wsparcie, pomagające w dalszej weryfikacji ich technologii, nawiązywaniu współpracy z korporacjami oraz prezentacji osiągnięć na międzynarodowych konferencjach branżowych dotyczących innowacji i inwestycji.

Nabór zgłoszeń jest już otwarty dla startupów, które angażują się w tworzenie zdrowszego i bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego. Aplikacje można składać za pośrednictwem strony internetowej EIT Food Accelerator Network.

Źródło: informacja prasowa EIT Food

Autor:EIT Food
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Procesy i Technologie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.