Wegański i wegetariański sposób odżywiania dotarł do Niemiec: W Niemczech około 2% konsumentów stosuje dietę wegańską, a około 10% – dietę wegetariańską, przy czym trend ten stale się umacnia. Coraz więcej osób stara się również unikać produktów pochodzenia zwierzęcego i świadomie wybiera zamienniki roślinne. Zwłaszcza w segmencie zamienników mleka i mięsa rynek wciąż się rozwija: od napojów roślinnych z soi, płatków owsianych, ryżu lub różnego rodzaju orzechów, po przeróżne zamienniki mięsa na bazie grochu, soi lub łubinu – coraz więcej żywności nie zawiera żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego ani mięsa. Szczególnie ważną rolę z punktu widzenia uzyskania idealnego wyrobu w produkcji roślinnych zamienników odgrywają wirówki marki Flottweg.
Roślinne zamienniki mleka – na czym polega rola wirówek?
Podczas produkcji roślinnych zamienników mleka surowiec jest najpierw mieszany z wodą i drobno mielony. Następnie przeprowadzany jest proces ekstrakcji, podczas którego podejmowana jest próba przeniesienia jak największej ilości
składników do fazy ciekłej, tj. mleka roślinnego. W przypadku surowców zawierających skrobię wykorzystuje się enzymy, które przekształcają skrobię i inne węglowodany w cukier. Kluczowy etap polega na efektywnym oddzieleniu błonnika roślin przy użyciu wirówek dekantacyjnych. Mleko surowe jest następnie mieszane z innymi składnikami (np. olejem, aromatami lub solą), a następnie homogenizowane, podgrzewane i pakowane.
Wirówki dekantacyjne marki Flottweg są uznawane za najbardziej wydajne maszyny do oddzielania mleka surowego od wyekstrahowanych części roślin. Wysokie siły odśrodkowe zapewniają maksymalne klarowanie w połączeniu z
wysokim uzyskiem cieczy dzięki wydajnemu odwadnianiu i niezmiennie najwyższemu natężeniu przepływu. Zapewnia to maksymalny uzysk w produkcji mleka roślinnego. Efektywne oddzielanie ma również kluczowe znaczenie z punktu
widzenia zapewnienia przyjemnego smaku roślinnego napoju, ponieważ zbyt duża zawartość fazy stałej może skutkować uzyskaniem „piaskowej tekstury”. Wirówki przemysłowe marki Flottweg są także wytwarzane zgodnie z obowiązującymi standardami w zakresie higieny i można je łatwo zintegrować z całkowicie zautomatyzowaną instalacją z funkcją czyszczenia CIP.
Groch, fasola oraz inne strączki i rośliny oleiste – jak wytwarza się białka roślinne
W przypadku ekstrakcji białka rozróżnia się dwie grupy roślin: rośliny skrobiowe, takie jak groch, fasola czy soczewica, oraz rośliny oleiste, takie jak soja, rzepak, słonecznik czy łubin. W przypadku obu grup surowców operatorzy korzystają z naturalnego białka. Rozpuszczalność białka w środowisku wodnym zależy od wartości pH.
Podstawowa zasada ekstrakcji obejmuje zatem dwa etapy: Najpierw białko jest ekstrahowane z materii roślinnej przy wysokim poziomie pH, a następnie oddzielane za pomocą dekanterów od pozostałości roślinnej fazy stałej, czyli
błonnika i skrobi. W drugim kroku uzyskane białko staje się ponownie nierozpuszczalne z powodu obniżenia poziomu pH i musi zostać oddzielone od reszty roztworu za pomocą drugiego dekantera. Wytrącone w ten sposób białko jest
dalej zagęszczane na kolejnych etapach płukania, stając się w ten sposób tak zwanym izolatem białka. Tego rodzaju białko charakteryzuje się wysoką czystością i doskonałą funkcjonalnością. Produkty uboczne w postaci skrobi i błonnika
mogą być również wytwarzane z zachowaniem wysokiej czystości dzięki procesowi przetwórczemu firmy Flottweg.
Urządzenie Sedicanter® to produkowana przez firmę Flottweg wirówka dekantacyjna przeznaczona do usuwania miękkiego, sypkiego osadu, którego przetwarzanie przy użyciu standardowego dekantera jest utrudnione. Ponieważ urządzenie Sedicanter® marki Flottweg łączy w sobie zalety separatora i wirówki dekantacyjnej, stanowi ono idealne rozwiązanie techniczne do oddzielania białka roślinnego. Podobnie jak separator urządzenie to klaruje zawiesinę, tj.
zapewnia optymalnie wyklarowany zagęszczony osad. Jednocześnie – podobnie jak dekanter – umożliwia ono obróbkę dużych ilości fazy stałej na wejściu oraz uzyskanie suchej fazy stałej (osadu) w wyjściu.
Wnioski
W branży spożywczej pojawiło się obecnie kilka innowacji produktowych oraz dokonuje się transformacja w kierunku białka roślinnego i produktów na bazie mleka roślinnego. Ogólnie rzecz biorąc, sektor roślinnych zamienników jest
przygotowany na dalszy wzrost. Wirówki przemysłowe, takie jak urządzenie Sedicanter® marki Flottweg, wspierają oszczędne wykorzystywanie cennych zasobów i osiąganie optymalnych wyników oddzielania w przypadku produktów
spożywczych pochodzenia roślinnego.