Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Roślinna rewolucja - więcej niż zwykły trend

Kategoria: Procesy i Technologie

Wegański i wegetariański sposób odżywiania dotarł do Niemiec: W Niemczech około 2% konsumentów stosuje dietę wegańską, a około 10% – dietę wegetariańską, przy czym trend ten stale się umacnia. Coraz więcej osób stara się również unikać produktów pochodzenia zwierzęcego i świadomie wybiera zamienniki roślinne. Zwłaszcza w segmencie zamienników mleka i mięsa rynek wciąż się rozwija: od napojów roślinnych z soi, płatków owsianych, ryżu lub różnego rodzaju orzechów, po przeróżne zamienniki mięsa na bazie grochu, soi lub łubinu – coraz więcej żywności nie zawiera żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego ani mięsa. Szczególnie ważną rolę z punktu widzenia uzyskania idealnego wyrobu w produkcji roślinnych zamienników odgrywają wirówki marki Flottweg.

Roślinne zamienniki mleka – na czym polega rola wirówek?
Podczas produkcji roślinnych zamienników mleka surowiec jest najpierw mieszany z wodą i drobno mielony. Następnie przeprowadzany jest proces ekstrakcji, podczas którego podejmowana jest próba przeniesienia jak największej ilości
składników do fazy ciekłej, tj. mleka roślinnego. W przypadku surowców zawierających skrobię wykorzystuje się enzymy, które przekształcają skrobię i inne węglowodany w cukier. Kluczowy etap polega na efektywnym oddzieleniu błonnika roślin przy użyciu wirówek dekantacyjnych. Mleko surowe jest następnie mieszane z innymi składnikami (np. olejem, aromatami lub solą), a następnie homogenizowane, podgrzewane i pakowane.
Wirówki dekantacyjne marki Flottweg są uznawane za najbardziej wydajne maszyny do oddzielania mleka surowego od wyekstrahowanych części roślin. Wysokie siły odśrodkowe zapewniają maksymalne klarowanie w połączeniu z
wysokim uzyskiem cieczy dzięki wydajnemu odwadnianiu i niezmiennie najwyższemu natężeniu przepływu. Zapewnia to maksymalny uzysk w produkcji mleka roślinnego. Efektywne oddzielanie ma również kluczowe znaczenie z punktu
widzenia zapewnienia przyjemnego smaku roślinnego napoju, ponieważ zbyt duża zawartość fazy stałej może skutkować uzyskaniem „piaskowej tekstury”. Wirówki przemysłowe marki Flottweg są także wytwarzane zgodnie z obowiązującymi standardami w zakresie higieny i można je łatwo zintegrować z całkowicie zautomatyzowaną instalacją z funkcją czyszczenia CIP.
Groch, soczewica i s-ka – jak wytwarza się białka roślinne
W przypadku ekstrakcji białka rozróżnia się dwie grupy roślin: rośliny skrobiowe, takie jak groch, fasola czy soczewica, oraz rośliny oleiste, takie jak soja, rzepak, słonecznik czy łubin. W przypadku obu grup surowców operatorzy korzystają z naturalnego białka. Rozpuszczalność białka w środowisku wodnym zależy od wartości pH.

Podstawowa zasada ekstrakcji obejmuje zatem dwa etapy: Najpierw białko jest ekstrahowane z materii roślinnej przy wysokim poziomie pH, a następnie oddzielane za pomocą dekanterów od pozostałości roślinnej fazy stałej, czyli
błonnika i skrobi. W drugim kroku uzyskane białko staje się ponownie nierozpuszczalne z powodu obniżenia poziomu pH i musi zostać oddzielone od reszty roztworu za pomocą drugiego dekantera. Wytrącone w ten sposób białko jest
dalej zagęszczane na kolejnych etapach płukania, stając się w ten sposób tak zwanym izolatem białka. Tego rodzaju białko charakteryzuje się wysoką czystością i doskonałą funkcjonalnością. Produkty uboczne w postaci skrobi i błonnika
mogą być również wytwarzane z zachowaniem wysokiej czystości dzięki procesowi przetwórczemu firmy Flottweg.
Urządzenie Sedicanter® to produkowana przez firmę Flottweg wirówka dekantacyjna przeznaczona do usuwania miękkiego, sypkiego osadu, którego przetwarzanie przy użyciu standardowego dekantera jest utrudnione. Ponieważ urządzenie Sedicanter® marki Flottweg łączy w sobie zalety separatora i wirówki dekantacyjnej, stanowi ono idealne rozwiązanie techniczne do oddzielania białka roślinnego. Podobnie jak separator urządzenie to klaruje zawiesinę, tj.
zapewnia optymalnie wyklarowany zagęszczony osad. Jednocześnie – podobnie jak dekanter – umożliwia ono obróbkę dużych ilości fazy stałej na wejściu oraz uzyskanie suchej fazy stałej (osadu) w wyjściu.
Wnioski
W branży spożywczej pojawiło się obecnie kilka innowacji produktowych oraz dokonuje się transformacja w kierunku białka roślinnego i produktów na bazie mleka roślinnego. Ogólnie rzecz biorąc, sektor roślinnych zamienników jest
przygotowany na dalszy wzrost. Wirówki przemysłowe, takie jak urządzenie Sedicanter® marki Flottweg, wspierają oszczędne wykorzystywanie cennych zasobów i osiąganie optymalnych wyników oddzielania w przypadku produktów
spożywczych pochodzenia roślinnego.

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Plant-based Procesy i Technologie

Autor: Flottweg

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 20.11.2024

    6 faktów o białkach roślinnych

    Białka pochodzenia roślinnego – mijający trend, czy sposób na zrównoważony rozwój w przyszłości? Jaką rolę odgrywają wirówki dekantacyjne marki Flottweg w procesie ekstrakcji białek roślinnych? Poniższe 6 faktów
    stanowi wprowadzenie do świata białek roślinnych.

    Czytaj więcej
  • 04.06.2024

    Prasa taśmowa Flottweg – optymalizacja produkcji cydru jabłkowego

    Producent cydru jabłkowego z północnej części stanu Nowy Jork potroił produkcję, zmniejszając jednocześnie o połowę zatrudnienie w czasie krótszym niż dwa lata, instalując wydajną i łatwą w obsłudze prasę taśmową.

    Czytaj więcej
  • 18.10.2022

    Przyszłość należy do białka roślinnego

    Zapotrzebowanie na białka roślinne jest zaspokajane głównie przez białka sojowe. Jednak zapotrzebowanie na alternatywy niemodyfikowane genetycznie jest bardzo duże. Obecnie jest ono pokrywane głównie przez białka grochu, choć w przyszłości można by również skuteczniej wykorzystać ziemniaka. Optymalizacja przetwarzania pozwala na jeszcze efektywniejsze wykorzystanie surowców roślinnych. Wirówki przemysłowe, takie jak dekantery Flottweg, pomagają wykorzystać te cenne zasoby.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.