Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

6 faktów o białkach roślinnych

Kategoria: Składniki Żywności

Białka pochodzenia roślinnego – mijający trend, czy sposób na zrównoważony rozwój w przyszłości?
Jaką rolę odgrywają wirówki dekantacyjne marki Flottweg w procesie ekstrakcji białek roślinnych? Poniższe 6 faktów stanowi wprowadzenie do świata białek roślinnych.

Zapotrzebowanie na białko pochodzenia roślinnego rośnie
Na rosnącą popularność białek roślinnych wpływa obecnie kilka czynników. Coraz więcej osób przechodzi na dietę wegańską lub wegetariańską. Tendencja ta jest powiązana ze znaczącym postępem w rozwoju produktów. Białka z soi
i pszenicy używane są na produkty zastępcze już od jakiegoś czasu, a teraz na rynek trafiają również białka z grochu, soczewicy i wiele innych. Na rynku nieustannie pojawiają się nowe produkty, a coraz więcej kupujących odkrywa, że
roślinne alternatywy smakują lepiej, są zdrowsze i dostępne cenowo. Białka roślinne stają się również coraz ważniejsze ze względu na wzrost liczby ludności na świecie.

Żywność wytwarzana z produktów roślinnych jest znacznie bardziej zasobooszczędna niż produkty pochodzenia zwierzęcego
Wszyscy ludzie wymagają odpowiednich ilości białka w diecie. Ze względu na stały wzrost liczby ludności, diety oparte na produktach pochodzenia zwierzęcego szybko osiągają limity ekologiczne i etyczne. Dla porównania, wykorzystanie
białek roślinnych jest znacznie bardziej zasobooszczędne i zrównoważone, ponieważ rośliny nie są wykorzystywane jako pasza dla zwierząt, ale jako bezpośrednie źródło białka dla ludzi.

Zasadniczo białka można pozyskiwać z niemal każdej rośliny
Należy jednak rozróżnić dwie główne grupy źródeł białka roślinnego: rośliny skrobiowe i rośliny oleiste. Rośliny skrobiowe to m.in. groch, bób, fasola mung i soczewica. Rośliny takie jak soja, łubin, rzepak, słonecznik itp. należą do
kategorii roślin oleistych. Efektywność kosztowa odgrywa kluczową rolę w produkcji białka roślinnego, dlatego nie wszystkie rośliny są odpowiednie do produkcji białka. Również w tym przypadku w przemyśle spożywczym panuje
obecnie duży ruch.

Wirówki odgrywają ważną rolę w produkcji białek roślinnych
Podstawowa metoda ekstrakcji podzielona jest na dwie fazy: Najpierw białko jest ekstrahowane z materii roślinnej przy wysokim poziomie pH, a następnie oddzielane za pomocą dekantera od pozostałości roślinnej fazy stałej, czyli błonnika i skrobi. W drugim kroku wyekstrahowane białko płynne staje się ponownie nierozpuszczalne przez obniżenie wartości pH i może być oddzielone od reszty roztworu za pomocą kolejnego dekantera. Wytrącone w ten sposób białko jest dalej zagęszczane na kolejnych etapach płukania, stając się w ten sposób tak zwanym izolatem białka.

Produkty uboczne powstające podczas produkcji to surowce wysokiej jakości, które mogą być dalej przetwarzane
Zarówno rośliny skrobiowe, jak i rośliny oleiste wytwarzają wysokiej jakości produkty uboczne, które można dalej przetwarzać. Jak sama nazwa wskazuje, rośliny skrobiowe zawierają nie tylko białko (około 20–25%), ale również
znaczną ilość skrobi i błonnika. Proces separacji umożliwia uzyskanie wszystkich trzech składników w bardzo czystej postaci. W związku z tym skrobia i błonnik nie są w żadnym wypadku niewygodnymi produktami ubocznymi, ale mogą
być sprzedawane jako wysokiej jakości surowce. W procesie tym błonnik i skrobia są oddzielane i zagęszczane za pomocą odśrodkowych sit, hydrocyklonu, separatora dyszowego Flottweg i dekantera Flottweg. W przypadku roślin
oleistych, sprasowany placek powstający podczas produkcji oleju jest dalej przetwarzany. Ważne jest, aby poprzedzający proces odtłuszczania był jak najdelikatniejszy, w przeciwnym razie białko zostanie wstępnie uszkodzone i nie będzie
mogło zostać oddzielone od podłoża roślinnego.

Sedicanter® firmy Flottweg to doskonałe rozwiązanie techniczne do wymagającego procesu separacji białka roślinnego
Sedicanter® to produkowana przez firmę Flottweg wirówka dekantacyjna przeznaczona do usuwania miękkiego, sypkiego osadu, którego przetwarzanie przy użyciu standardowego dekantera jest utrudnione. Ponieważ urządzenie Sedicanter® marki Flottweg łączy w sobie zalety separatora i wirówki dekantacyjnej, stanowi ono idealne rozwiązanie techniczne do oddzielania białka roślinnego. Oczyszcza zawiesinę w sposób podobny do separatora, tj. zapewnia optymalnie wyklarowany zagęszczony osad. Jednocześnie – podobnie jak dekanter – umożliwia obróbkę dużych ilości fazy stałej na wejściu oraz uzyskanie suchej fazy stałej (osadu) na wylocie.

Autor:Flottweg
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.