Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Raport ProVeg: produkty roślinne wyprzedzają tradycyjne opcje

Kategoria: Biznes

Niedawno opublikowany raport ProVeg International dostarcza argumentów na rzecz roślinnych alternatyw mięsa i mleka. Przeprowadzone badania w 11 krajach na czterech kontynentach wykazały, że produkty roślinne mogą być zdrowszym i bardziej przyjaznym dla środowiska wyborem w porównaniu z ich zwierzęcymi odpowiednikami. Analiza 422 roślinnych alternatyw mięsa i 251 alternatyw mleka wykazała, że te produkty zawierają mniej tłuszczów nasyconych, więcej błonnika, a w przypadku roślinnych napojów mlecznych – porównywalną ilość wapnia dzięki fortyfikacji. 

Kluczowe wnioski

  • Roślinne alternatywy mięsa zawierają więcej błonnika i mniej tłuszczów nasyconych niż ich odpowiedniki pochodzenia zwierzęcego.
  • Większość roślinnych alternatyw mleka jest niskosłodzona, a mleko sojowe wyróżnia się jako szczególnie odżywcza opcja.
  • Wzbogacenie wapniem w roślinnych alternatywach mleka odpowiada poziomom obecnym w mleku krowim.

Raport podkreśla także potencjał tych produktów w ułatwieniu przejścia na zdrowsze nawyki żywieniowe oraz ich rolę w ochronie klimatu i bioróżnorodności. Zawiera on rekomendacje dla producentów, detalistów, rządów oraz konsumentów, jak jeszcze bardziej podnieść jakość i dostępność roślinnych alternatyw, wspierając zdrowie ludzi i ochronę środowiska.

Rekomendacje 

Raport wskazuje na konieczność podejmowania działań w różnych obszarach, aby zwiększyć jakość i dostępność roślinnych alternatyw. Producenci powinni skupić się na ograniczaniu soli i cukru oraz wzbogacaniu swoich produktów w niezbędne mikroelementy. Sieci handlowe powinny zapewnić konkurencyjne ceny, które zachęcą konsumentów do wyboru roślinnych alternatyw. Rządy mogą wspierać ten proces poprzez tworzenie wytycznych promujących zdrowe i zrównoważone produkty, a konsumenci, świadomie wybierając roślinne opcje, mogą wprowadzać pozytywne zmiany w swojej diecie. Ważna jest także dalsza praca naukowców nad długoterminowymi efektami zdrowotnymi oraz metodami poprawy smaku i jakości tych produktów.

Nowy kierunek w odżywianiu

Diety bazujące na roślinach mają potencjał, by zrewolucjonizować nasze podejście do jedzenia, wprowadzając różnorodność i jednocześnie wspierając działania na rzecz klimatu. To nie tylko szansa na poprawę zdrowia, ale także sposób na bardziej odpowiedzialne wybory żywieniowe, które przyniosą korzyści całemu społeczeństwu.

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszym komunikatem prasowym ProVeg International, który zawiera szczegółowe informacje o wynikach badań oraz inspirujące rekomendacje wspierające zdrowie i zrównoważony rozwój.

Źródło: Komunikat prasowy ProVeg International

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Nowości rynkowe Owoce i warzywa Plant-based Przemysł mięsny

  • 28.11.2024

    Jakość mikrobiologiczna roślinnych produktów mięsnych ze sprzedaży detalicznej w Szwajcarii

    Zainteresowanie alternatywnymi produktami żywnościowymi na bazie roślin znacznie wzrosło w ostatnich latach, dlatego ważne jest również zbadanie tych produktów pod kątem aspektów mikrobiologicznych. W badaniu zaprezentowano dane istotne z punktu widzenia koncepcji HACCP przedsiębiorstw produkujących roślinne alternatywy dla mięsa oraz określono parametry mikrobiologiczne, które należy uwzględnić podczas badania takich produktów.

    Czytaj więcej
  • 20.11.2024

    6 faktów o białkach roślinnych

    Białka pochodzenia roślinnego – mijający trend, czy sposób na zrównoważony rozwój w przyszłości? Jaką rolę odgrywają wirówki dekantacyjne marki Flottweg w procesie ekstrakcji białek roślinnych? Poniższe 6 faktów
    stanowi wprowadzenie do świata białek roślinnych.

    Czytaj więcej
  • 08.10.2024

    Jak produkty roślinne kształtują nawyki żywieniowe w Europie

    Coraz więcej Europejczyków decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa i nabiału, wybierając produkty roślinne. Badanie Uniwersytetu Hohenheim pokazuje, jak te produkty kształtują nowe nawyki żywieniowe, szczególnie wśród fleksitarian, czyli osób, które zmniejszają spożycie produktów odzwierzęcych, ale nie eliminują ich całkowicie.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.