Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniach 15-16 października 2024 r. w Rzymie odbyło się flagowe wydarzenie EIT Food, Next Bite. Była to wyjątkowa okazja dla największej na świecie społeczności innowatorów w dziedzinie żywności do dzielenia się wiedzą, wspierania współpracy i przyspieszania innowacji w europejskich systemach żywnościowych. EIT Food jest wspierane przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), organ Unii Europejskiej.
W wydarzeniu uczestniczyło ponad 900 osób, a w ciągu dwóch dni spotykali się liderzy innowacji, przedsiębiorcy i praktycy z całego systemu żywnościowego, aby dzielić się wiedzą i nowatorskimi perspektywami na temat przyszłości żywności.
Sesje podczas wydarzenia odbywały się na trzech scenach i poruszały tematy zgodne z trzema misjami EIT Food: Zdrowsze Życie Dzięki Żywności, System Żywnościowy o Zerowej Emisyjności oraz Zmniejszenie Ryzyka dla Sprawiedliwego i Odpornego Systemu Żywnościowego.
Richard Zaltzman, CEO EIT Food, powiedział: „Ambicje tej społeczności rosną. Musimy myśleć o wpływie – o zmianach, które robią różnicę. Do tego potrzebujemy trzech składników: nadziei (np. startupy), inspiracji (np. pionierscy rolnicy, przedsiębiorcy) oraz kontaktów.”
Viktoria de Bourbon de Parme, Chief Partnership Officer EIT Food, powiedziała: „Mamy pasję i zaangażowanie, aby przekształcić nasz system żywnościowy. Każdy z nas ma unikalną rolę do odegrania.”
Nagrodzone firmy współpracujące
EIT Food ogłosiło zwycięzcę trzeciej corocznej nagrody Corporate Startup Collaboration Award, która wyróżnia korporacje za łatwość współpracy ze startupami z sektora rolno-spożywczego. Nominowanych było 30 korporacji z całej Europy i różnych części systemu żywnościowego.
Zwycięzcą ogłoszono Grupę Südzucker. Siedziba firmy znajduje się w Niemczech, a Südzucker jest największym na świecie producentem cukru i wytwarza szeroką gamę produktów spożywczych i paszowych.
Sojusz na rzecz standaryzacji ekoetykietowania
EIT Food oficjalnie uruchomiło Międzynarodowy Sojusz na rzecz Danych o Wpływie. EIT Food będzie koordynować Sojusz, aby pomóc w opracowaniu międzynarodowo przyjętych i akceptowanych standardów oceny środowiskowej żywności. Sojusz będzie pracować nad tym, aby firmy i łańcuchy dostaw mogły stosować jeden standard zgodności w różnych regionach geograficznych.
Nagrody dla innowacyjnych startupów
Podczas wydarzenia Next Bite, EIT Food ogłosiło 15 laureatów Nagród EIT Food Accelerator Network Tech Validation 2024.
Kwota 50 000 € została przyznana następującym europejskim startupom:
- AgroGrIN Tech – które zbiera i przekształca produkty uboczne wytwarzane przez rolników, przemysł przetwórczy oraz przemysł pożniwny w składniki bio pochodzenia naturalnego, spełniające potrzeby przemysłu spożywczego, nutraceutycznego i kosmetycznego.
- Esencia Foods – które toruje drogę dla zrównoważonych i zdrowych opcji żywnościowych w Europie, rozwijając alternatywy dla ryb i owoców morza na bazie grzybni.
- NOOVI – które oferuje unikalną linię feromonów „Pheromark”, które zapobiegają składaniu jaj przez szkodniki na uprawach bez użycia toksyn.
- Pack2Earth – które oferuje materiały w obiegu zamkniętym oparte na biopochodnych surowcach dla przemysłu opakowaniowego.
- Primogene – które produkuje bioaktywne składniki unikalne dla ludzkiego mleka matki, udowodnione jako kluczowe dla rozwoju niemowląt, zapewniając bezpieczne i dostosowane odżywianie wspierające wzrost i rozwój wcześniaków.
Kwota 30 000 € została przyznana następującym startupom:
- Clean Food Group – które łączy pionierskie badania naukowe i partnerstwa z wiodącymi producentami żywności i kosmetyków, aby dostarczać zdrowsze, zrównoważone produkty, które mają pozytywny wpływ na zdrowie planety.
- Quest Meat – które rozwija składniki, które uczynią mięso hodowane komórkowo bardziej dostępnym, skalowalnym i zrównoważonym.
- CinSOIL – które oferuje rozwiązania umożliwiające sektorowi rolno-spożywczemu skuteczne realizowanie celów zrównoważonego rozwoju poprzez emisję dwutlenku węgla w glebie.
- Senoptica Technologies – które oferuje technologię czujników do redukcji globalnych odpadów żywnościowych poprzez nieinwazyjne monitorowanie atmosfery modyfikowanej w opakowaniach w czasie rzeczywistym.
- BOB FoodTech – które oferuje skalowalne i selektywne rozwiązania do usuwania toksyn dla przemysłu spożywczego i biotechnologicznego.
Kwota 20 000 € została przyznana następującym startupom:
- New Wave Biotech – które oferuje opatentowaną technologię umożliwiającą innowatorom SynBio szybsze, lepsze i tańsze wprowadzanie produktów na rynek.
- Elaniti – które analizuje mikrobiom gleby, identyfikując pomocne i szkodliwe mikroby w odniesieniu do wydajności upraw.
- MarinaTex – które oferuje domową alternatywę dla plastiku, możliwą do kompostowania.
- Kokomodo – które produkuje prawdziwe, kontrolowane, odporne na zmiany klimatu kakao, dostępne globalnie przez cały rok, korzystając z technologii rolnictwa komórkowego.
Wspieranie nowych startupów w celu przyspieszenia i skalowania
Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju (EBOR) nawiązał współpracę z EIT Food, wiodącą inicjatywą innowacyjną w Europie, aby uruchomić nowy program akceleracyjny dla startupów rolno-spożywczych w gospodarkach UE. Poprzez akcelerator w Warszawie, startupy we wczesnej fazie rozwoju w całym regionie UE otrzymają dostosowane wsparcie w skalowaniu swoich innowacyjnych rozwiązań, aby pomóc w rozwiązaniu globalnych wyzwań systemów żywnościowych.
Wybrane startupy będą mogły skorzystać z rozległej wiedzy i zasobów sieci EIT Food, która obejmuje wiodące korporacje, instytucje badawcze i uniwersytety.
Portal FoodFakty był obecny na wydarzeniu.
Źródło: EIT Food
Przeczytaj także
24 października w trakcie konferencji Plant-Powered Perspectives odbyła się premiera raportu „Branża Żywności Roślinnej w Polsce 2024 – dane, szanse i wyzwania.” Jest to pierwsza próba samoewaluacji rynku roślinnego, twórcy raportu podjęli się próby zdefiniowania kategorii roślinnej, a także przedstawili dane dotyczące wielkości sprzedaży w tym segmencie. W 2023 roku wartość detalicznego rynku roślinnego w Polsce (z wyłączeniem HoReCa, sklepów specjalistycznych i e-commerce) to już 1,08 miliarda złotych, roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii.
Komisja Europejska opublikowała raport pt. Protein supply and demand, który ukazuje kluczowe kwestie związane z produkcją białka, jego źródłami oraz tendencjami konsumpcyjnymi w Unii Europejskiej.
Opublikowano raport, który analizuje się przyszłość europejskiego przemysłu mleczarskiego w kontekście rosnących kosztów produkcji oraz rozwoju alternatyw, takich jak mleko roślinne i produkty oparte na fermentacji precyzyjnej. Jakie możliwości czekają firmy mleczarskie do 2040 r.