Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kolejny krok w przyszłość – EIT Food ogłasza nowe możliwości innowacji podczas Next Bite w Rzymie

Kategoria: Biznes

W dniach 15-16 października 2024 r. w Rzymie odbyło się flagowe wydarzenie EIT Food, Next Bite. Była to wyjątkowa okazja dla największej na świecie społeczności innowatorów w dziedzinie żywności do dzielenia się wiedzą, wspierania współpracy i przyspieszania innowacji w europejskich systemach żywnościowych. EIT Food jest wspierane przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), organ Unii Europejskiej.

W wydarzeniu uczestniczyło ponad 900 osób, a w ciągu dwóch dni spotykali się liderzy innowacji, przedsiębiorcy i praktycy z całego systemu żywnościowego, aby dzielić się wiedzą i nowatorskimi perspektywami na temat przyszłości żywności.

Sesje podczas wydarzenia odbywały się na trzech scenach i poruszały tematy zgodne z trzema misjami EIT Food: Zdrowsze Życie Dzięki Żywności, System Żywnościowy o Zerowej Emisyjności oraz Zmniejszenie Ryzyka dla Sprawiedliwego i Odpornego Systemu Żywnościowego.

Richard Zaltzman, CEO EIT Food, powiedział: „Ambicje tej społeczności rosną. Musimy myśleć o wpływie – o zmianach, które robią różnicę. Do tego potrzebujemy trzech składników: nadziei (np. startupy), inspiracji (np. pionierscy rolnicy, przedsiębiorcy) oraz kontaktów.”

Viktoria de Bourbon de Parme, Chief Partnership Officer EIT Food, powiedziała: „Mamy pasję i zaangażowanie, aby przekształcić nasz system żywnościowy. Każdy z nas ma unikalną rolę do odegrania.”

Nagrodzone firmy współpracujące

EIT Food ogłosiło zwycięzcę trzeciej corocznej nagrody Corporate Startup Collaboration Award, która wyróżnia korporacje za łatwość współpracy ze startupami z sektora rolno-spożywczego. Nominowanych było 30 korporacji z całej Europy i różnych części systemu żywnościowego.

Zwycięzcą ogłoszono Grupę Südzucker. Siedziba firmy znajduje się w Niemczech, a Südzucker jest największym na świecie producentem cukru i wytwarza szeroką gamę produktów spożywczych i paszowych.

Sojusz na rzecz standaryzacji ekoetykietowania

EIT Food oficjalnie uruchomiło Międzynarodowy Sojusz na rzecz Danych o Wpływie. EIT Food będzie koordynować Sojusz, aby pomóc w opracowaniu międzynarodowo przyjętych i akceptowanych standardów oceny środowiskowej żywności. Sojusz będzie pracować nad tym, aby firmy i łańcuchy dostaw mogły stosować jeden standard zgodności w różnych regionach geograficznych.

Nagrody dla innowacyjnych startupów

Podczas wydarzenia Next Bite, EIT Food ogłosiło 15 laureatów Nagród EIT Food Accelerator Network Tech Validation 2024.

Kwota 50 000 € została przyznana następującym europejskim startupom:

- AgroGrIN Tech – które zbiera i przekształca produkty uboczne wytwarzane przez rolników, przemysł przetwórczy oraz przemysł pożniwny w składniki bio pochodzenia naturalnego, spełniające potrzeby przemysłu spożywczego, nutraceutycznego i kosmetycznego.

- Esencia Foods – które toruje drogę dla zrównoważonych i zdrowych opcji żywnościowych w Europie, rozwijając alternatywy dla ryb i owoców morza na bazie grzybni.

- NOOVI – które oferuje unikalną linię feromonów „Pheromark”, które zapobiegają składaniu jaj przez szkodniki na uprawach bez użycia toksyn.

- Pack2Earth – które oferuje materiały w obiegu zamkniętym oparte na biopochodnych surowcach dla przemysłu opakowaniowego.

- Primogene – które produkuje bioaktywne składniki unikalne dla ludzkiego mleka matki, udowodnione jako kluczowe dla rozwoju niemowląt, zapewniając bezpieczne i dostosowane odżywianie wspierające wzrost i rozwój wcześniaków.

Kwota 30 000 € została przyznana następującym startupom:

- Clean Food Group – które łączy pionierskie badania naukowe i partnerstwa z wiodącymi producentami żywności i kosmetyków, aby dostarczać zdrowsze, zrównoważone produkty, które mają pozytywny wpływ na zdrowie planety.

- Quest Meat – które rozwija składniki, które uczynią mięso hodowane komórkowo bardziej dostępnym, skalowalnym i zrównoważonym.

- CinSOIL – które oferuje rozwiązania umożliwiające sektorowi rolno-spożywczemu skuteczne realizowanie celów zrównoważonego rozwoju poprzez emisję dwutlenku węgla w glebie.

- Senoptica Technologies – które oferuje technologię czujników do redukcji globalnych odpadów żywnościowych poprzez nieinwazyjne monitorowanie atmosfery modyfikowanej w opakowaniach w czasie rzeczywistym.

- BOB FoodTech – które oferuje skalowalne i selektywne rozwiązania do usuwania toksyn dla przemysłu spożywczego i biotechnologicznego.

Kwota 20 000 € została przyznana następującym startupom:

- New Wave Biotech – które oferuje opatentowaną technologię umożliwiającą innowatorom SynBio szybsze, lepsze i tańsze wprowadzanie produktów na rynek.

- Elaniti – które analizuje mikrobiom gleby, identyfikując pomocne i szkodliwe mikroby w odniesieniu do wydajności upraw.

- MarinaTex – które oferuje domową alternatywę dla plastiku, możliwą do kompostowania.

- Kokomodo – które produkuje prawdziwe, kontrolowane, odporne na zmiany klimatu kakao, dostępne globalnie przez cały rok, korzystając z technologii rolnictwa komórkowego.

Wspieranie nowych startupów w celu przyspieszenia i skalowania

Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju (EBOR) nawiązał współpracę z EIT Food, wiodącą inicjatywą innowacyjną w Europie, aby uruchomić nowy program akceleracyjny dla startupów rolno-spożywczych w gospodarkach UE. Poprzez akcelerator w Warszawie, startupy we wczesnej fazie rozwoju w całym regionie UE otrzymają dostosowane wsparcie w skalowaniu swoich innowacyjnych rozwiązań, aby pomóc w rozwiązaniu globalnych wyzwań systemów żywnościowych.

Wybrane startupy będą mogły skorzystać z rozległej wiedzy i zasobów sieci EIT Food, która obejmuje wiodące korporacje, instytucje badawcze i uniwersytety.

Portal FoodFakty był obecny na wydarzeniu.

Źródło: EIT Food

Wybierz temat: Kongresy i Targi Nowości rynkowe Opakowania Plant-based

Autor: FoodFakty Portal

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.