Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wartość rynku roślinnego w Polsce to już 1,08 mld zł, roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę – raport Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej

Kategoria: Biznes

24 października w trakcie konferencji Plant-Powered Perspectives odbyła się premiera raportu „Branża Żywności Roślinnej w Polsce 2024 – dane, szanse i wyzwania.” Jest to pierwsza próba samoewaluacji rynku roślinnego, twórcy raportu podjęli się próby zdefiniowania kategorii roślinnej, a także przedstawili dane dotyczące wielkości sprzedaży w tym segmencie. W 2023 roku wartość detalicznego rynku roślinnego w Polsce (z wyłączeniem HoReCa, sklepów specjalistycznych i e-commerce) to już 1,08 miliarda złotych, roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii.

Polski Związek Producentów Żywności Roślinnej został powołany we wrześniu 2023 roku w odpowiedzi na potrzeby producentów żywności roślinnej. Organizacja reprezentuje interesy firm w niej zrzeszonych w kontaktach z organami państwowymi. Pracuje nad usuwaniem barier legislacyjnych dotyczących produkcji żywności pochodzenia roślinnego. Powstanie raportu to efekt pracy PZPŻR z grupą badawczą Minds & Roses. Twórcy raportu wierzą, że zdefiniowanie kategorii roślinnej, przedstawienie jej skali oraz barier z którymi się mierzy i szans, które są dla niej dostępne to dobry pierwszy krok do rozmowy o systemowym wsparciu tej kategorii.

Raport to kompleksowe przedstawienie obecnego stanu rynku roślinnego w Polsce, w środku można znaleźć najnowsze dane dostarczone przez grupę NielsenIQ. Porównanie rynku Polskiego do zagranicznych, a także ekspercką analizę barier, z którymi mierzy się branża roślinna i przedstawienie jej mocnych stron oraz omówienie szans na dalszy rozwój. Alicja Włodarczyk z Minds & Roses.

W jakim momencie znajduje się branża roślinna? Po dynamicznym wzroście i późniejszych turbulencjach związanych z kryzysem gospodarczym, pandemią czy wojną rynek wchodzi w etap stabilizacji. Wartość rynku roślinnego w 2023 roku (z wyłączeniem HoReCa, sklepów specjalistycznych i e-commerce) to już 1,08 miliarda złotych. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii – w okresie do czerwca 2024 licząc 657,3 miliona złotych. 270,0 mln to tofu, hummusy i pasty warzywne, natomiast 168,3 mln stanowią zamienniki mięs, wędlin i ryb. Jeżeli uwzględni się sprzedaż w kanałach HoReCa, e-commerce oraz sklepach specjalistycznych, opierając się na deklaracjach producentów, wartość całego rynku roślinnego w Polsce wzrasta do 1,465 miliarda złotych w 2023 roku.


             W 2023 roku nastąpiła korekta rynku: zniknęły firmy słabiej zarządzane, bez pomysłu i strategii produktowej. Obecnie można zauważyć powrót do pozytywnego trendu, widać wzrosty, ale na bardziej stabilnych fundamentach. mówi Rafał Czech, współwłaściciel firmy Bezmięsny oraz członek zarządu PZPŻR. Uważam, że jesteśmy w momencie dalszego upowszechniania produktów z roślinnych kategorii i tworzenia coraz lepszych, coraz bardziej odżywczych produktów odpowiadających na potrzeby konsumenta. A konsument staje się coraz bardziej świadomy i wymagający: nie akceptuje byle czego, tylko szuka dobrych, unikalnych smaków.

Dominującą pozycję w sprzedaży branży żywności roślinnej w Polsce zajmują alternatywy dla mleka. Obecnie stanowią już niemal połowę wartości sprzedaży detalicznej całej branży. Według danych NielsenIQ w ostatnim roku (od lipca 2023 do czerwca 2024) stanowiły one 45,4% wartości sprzedaży detalicznej całej branży. Roczna wartość alternatyw dla mleka zbliża się do 0,5 miliarda złotych. W ciągu dwóch ostatnich lat wzrost tej kategorii wyniósł 39,0%.

Roślinna branża ma ogromny potencjał rozwoju, zarówno ze względu na swoją innowacyjność, jak i wysoką jakość oferowanych produktów oraz rosnące zainteresowanie takimi opcjami ze strony konsumentów. Musi się jednak mierzyć z wieloma wyzwaniami, takimi jak brak stabilności legislacyjnej, wysokie koszty produkcji czy problemy z dotarciem do kanałów dystrybucji. Ten raport stanowi kompendium wiedzy na temat obecnego stanu roślinnego rynku, a także ukazuje rozwiązania i perspektywy rozwoju na najbliższe lata.

Link do raportu: https://roslinniproducenci.org/publikacje/

Autor:Polski Związek Producentów Żywności Roślinnej
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Kongresy i Targi Nowości rynkowe Plant-based

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.