Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
24 października w trakcie konferencji Plant-Powered Perspectives odbyła się premiera raportu „Branża Żywności Roślinnej w Polsce 2024 – dane, szanse i wyzwania.” Jest to pierwsza próba samoewaluacji rynku roślinnego, twórcy raportu podjęli się próby zdefiniowania kategorii roślinnej, a także przedstawili dane dotyczące wielkości sprzedaży w tym segmencie. W 2023 roku wartość detalicznego rynku roślinnego w Polsce (z wyłączeniem HoReCa, sklepów specjalistycznych i e-commerce) to już 1,08 miliarda złotych, roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii.
Polski Związek Producentów Żywności Roślinnej został powołany we wrześniu 2023 roku w odpowiedzi na potrzeby producentów żywności roślinnej. Organizacja reprezentuje interesy firm w niej zrzeszonych w kontaktach z organami państwowymi. Pracuje nad usuwaniem barier legislacyjnych dotyczących produkcji żywności pochodzenia roślinnego. Powstanie raportu to efekt pracy PZPŻR z grupą badawczą Minds & Roses. Twórcy raportu wierzą, że zdefiniowanie kategorii roślinnej, przedstawienie jej skali oraz barier z którymi się mierzy i szans, które są dla niej dostępne to dobry pierwszy krok do rozmowy o systemowym wsparciu tej kategorii.
– Raport to kompleksowe przedstawienie obecnego stanu rynku roślinnego w Polsce, w środku można znaleźć najnowsze dane dostarczone przez grupę NielsenIQ. Porównanie rynku Polskiego do zagranicznych, a także ekspercką analizę barier, z którymi mierzy się branża roślinna i przedstawienie jej mocnych stron oraz omówienie szans na dalszy rozwój. – Alicja Włodarczyk z Minds & Roses.
W jakim momencie znajduje się branża roślinna? Po dynamicznym wzroście i późniejszych turbulencjach związanych z kryzysem gospodarczym, pandemią czy wojną rynek wchodzi w etap stabilizacji. Wartość rynku roślinnego w 2023 roku (z wyłączeniem HoReCa, sklepów specjalistycznych i e-commerce) to już 1,08 miliarda złotych. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii – w okresie do czerwca 2024 licząc 657,3 miliona złotych. 270,0 mln to tofu, hummusy i pasty warzywne, natomiast 168,3 mln stanowią zamienniki mięs, wędlin i ryb. Jeżeli uwzględni się sprzedaż w kanałach HoReCa, e-commerce oraz sklepach specjalistycznych, opierając się na deklaracjach producentów, wartość całego rynku roślinnego w Polsce wzrasta do 1,465 miliarda złotych w 2023 roku.
– W 2023 roku nastąpiła korekta rynku: zniknęły firmy słabiej zarządzane, bez pomysłu i strategii produktowej. Obecnie można zauważyć powrót do pozytywnego trendu, widać wzrosty, ale na bardziej stabilnych fundamentach. – mówi Rafał Czech, współwłaściciel firmy Bezmięsny oraz członek zarządu PZPŻR. – Uważam, że jesteśmy w momencie dalszego upowszechniania produktów z roślinnych kategorii i tworzenia coraz lepszych, coraz bardziej odżywczych produktów odpowiadających na potrzeby konsumenta. A konsument staje się coraz bardziej świadomy i wymagający: nie akceptuje byle czego, tylko szuka dobrych, unikalnych smaków.
Dominującą pozycję w sprzedaży branży żywności roślinnej w Polsce zajmują alternatywy dla mleka. Obecnie stanowią już niemal połowę wartości sprzedaży detalicznej całej branży. Według danych NielsenIQ w ostatnim roku (od lipca 2023 do czerwca 2024) stanowiły one 45,4% wartości sprzedaży detalicznej całej branży. Roczna wartość alternatyw dla mleka zbliża się do 0,5 miliarda złotych. W ciągu dwóch ostatnich lat wzrost tej kategorii wyniósł 39,0%.
Roślinna branża ma ogromny potencjał rozwoju, zarówno ze względu na swoją innowacyjność, jak i wysoką jakość oferowanych produktów oraz rosnące zainteresowanie takimi opcjami ze strony konsumentów. Musi się jednak mierzyć z wieloma wyzwaniami, takimi jak brak stabilności legislacyjnej, wysokie koszty produkcji czy problemy z dotarciem do kanałów dystrybucji. Ten raport stanowi kompendium wiedzy na temat obecnego stanu roślinnego rynku, a także ukazuje rozwiązania i perspektywy rozwoju na najbliższe lata.
Link do raportu: https://roslinniproducenci.org/publikacje/
Przeczytaj także
Komisja Europejska opublikowała raport pt. Protein supply and demand, który ukazuje kluczowe kwestie związane z produkcją białka, jego źródłami oraz tendencjami konsumpcyjnymi w Unii Europejskiej.
Po co badać? Jakie czynniki składają się na kontrolę jakości?