Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Produkcja białka roślinnego w UE – raport KE

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja Europejska opublikowała raport pt. Protein supply and demand, który ukazuje kluczowe kwestie związane z produkcją białka, jego źródłami oraz tendencjami konsumpcyjnymi w Unii Europejskiej.

Unia Europejska produkuje rocznie ok. 64 mln ton białka pochodzenia roślinnego, głównie z roślin zbożowych, roślin oleistych oraz roślin strączkowych. Największym źródłem białka roślinnego jest pasza objętościowa, która obejmuje trawy, kukurydzę kiszoną oraz inne rośliny pastewne. Produkcja białka z pasz objętościowych wynosi rocznie ok. 29 mln ton. Mimo to, produkcja roślin zbożowych w UE nie pokrywa w pełni zapotrzebowania, a różnica między produkcją a konsumpcją białka z kukurydzy stale rośnie. W sektorze oleistych najważniejszą rośliną białkową jest rzepak, z którego w 2023 roku wyprodukowano 3,7 mln ton białka.

Białko importowane

UE w dużym stopniu polega na imporcie białka roślinnego, zwłaszcza soi. Soya bean i soya meal to główne produkty importowane, z czego około 11,3 mln ton białka pochodzi z krajów spoza UE, głównie z Brazylii i USA. W ciągu ostatnich dwóch dekad import białka z soi nieznacznie wzrósł, a także znacząco wzrosła zależność od importu kukurydzy, która jest drugim najważniejszym źródłem białka pochodzącego z importu.

Wzrost konsumpcji białka zwierzęcego

Białko pochodzenia zwierzęcego stanowi dominujący składnik diety w UE, co pokazuje zmiana struktury konsumpcji w ostatnich latach. W 2021 r. białko zwierzęce odpowiadało za 64% całkowitego spożycia białka przez obywateli UE. Produkty mleczne stanowiły największe źródło białka zwierzęcego (24% całości), a wieprzowina (14%) i drób (9%) również zajmują ważne miejsce w diecie. Produkty roślinne, takie jak zboża, dostarczają 24% białka w diecie, a warzywa i owoce – jedynie 5%.

Wyzwania i kierunki rozwoju

Zmiany w konsumpcji białka w UE sugerują, że coraz więcej białka zwierzęcego zastępuje białko roślinne. Od 2010 r. konsumpcja białka zwierzęcego wzrosła o 6%, podczas gdy spożycie białka roślinnego spadło o 2%. Jednak zależność od importu, zwłaszcza wysokobiałkowych pasz roślinnych, takich jak soja, stawia przed Europą wyzwania związane z zapewnieniem zrównoważonych źródeł białka, zarówno dla ludzi, jak i dla zwierząt.

Raport wskazuje na dynamiczne zmiany w rynku białka w UE, szczególnie w kontekście rosnącej roli białka zwierzęcego w diecie mieszkańców UE oraz znaczącego uzależnienia od importu, zwłaszcza w zakresie soi.

Zapoznaj się z pełną treścią raportu – link w źródle

Źródło: https://agriculture.ec.europa.eu/document/download/96cc3458-64d8-4ad0-adb3-40ab63358685_en?filename=protein-supply-demand_en.pdf

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Plant-based

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.