Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przyszłość przemysłu mleczarskiego w Europie - raport

Kategoria: Biznes

Krajobraz zrównoważonego sektora mleczarskiego w UE do 2040 r. to temat badania przeprowadzonego przez firmę konsultingową Bright Green Partners, która jego wyniki opublikowała niedawno w formie raportu.

Raport prezentuje przyszłość przemysłu mleczarskiego, skupiając się na zrównoważonym rozwoju i rosnącym znaczeniu nabiału bez składników odzwierzęcych. Przedstawia kluczowe prognozy na rok 2040, oferując istotne spostrzeżenia na temat zmieniającego się krajobrazu zarówno tradycyjnego, jak i bez składników odzwierzęcych nabiału, co czyni go cennym zasobem dla decydentów w tym sektorze.

Główne wnioski z raportu:

  1. Rosnące koszty produkcji mleka: Raport przewiduje, że koszty produkcji mleka w Unii Europejskiej mogą wzrosnąć o 30% do 2040 r. Główna przyczyna to nowe regulacje rządowe, mające na celu uwzględnienie wpływu produkcji mleka na środowisko.

  2. Alternatywy dla mleka krowiego: Według raportu, mleko roślinne może być nawet 10% tańsze od tradycyjnego mleka krowiego do 2040 r. Dodatkowo, producenci inwestują w poprawę smaku i wartości odżywczych alternatywnych produktów, w tym wzbogacanie ich w białko i mikroelementy.

  3. Precyzyjna fermentacja: Nowa technologia, jaką jest fermentacja precyzyjna, umożliwia produkcję białek mlecznych, takich jak serwatka i kazeina, za pomocą mikroorganizmów, takich jak drożdże. Raport prognozuje, że wraz z rozwojem technologicznym i zwiększeniem skali produkcji, mleko fermentacyjne będzie mogło konkurować cenowo z tradycyjnymi produktami mleczarskimi.

  4. Dwa główne kierunki dla firm mleczarskich: Raport wskazuje, że konwencjonalne firmy mleczarskie mają przed sobą dwa główne wyzwania:

    • Redukcja wpływu na środowisko, np. przez wprowadzenie systemów nagradzających zrównoważoną produkcję u rolników.
    • Wykorzystanie istniejącej infrastruktury do rozwijania produktów roślinnych i wytwarzanych metodą fermentacji precyzyjnej.

Helen Breewood z organizacji Good Food Institute Europe skomentowała raport: „Ten raport ukazuje unikalne możliwości dla firm mleczarskich, aby wykorzystać swoją wiedzę i łańcuchy dostaw do wejścia na rynek alternatyw dla mleka. Sektor mleczarski czeka znacząca transformacja, a mleko roślinne oraz precyzyjna fermentacja odegrają kluczową rolę w wspieraniu bardziej zrównoważonego rolnictwa.”

Raport kończy się przedstawieniem strategicznych opcji dla liderów branży mleczarskiej, podkreślając, że terminowe działanie jest kluczowe dla utrzymania przewagi konkurencyjnej w szybko zmieniającej się branży mleczarskiej. Podkreśla znaczenie inwestowania zarówno w tradycyjne, jak i niezawierające składników odzwierzęcych opcje mleczarskie, aby zapewnić zrównoważoną, smaczną, odżywczą i niedrogą przyszłość dla sektora mleczarskiego.

Zapoznaj się z pełną treścią raportu

Źródło: https://brightgreenpartners.com/2040-eu-sustainable-dairy-corporate-transition/

Wybierz temat: Badania żywności Dodatki i składniki Nowości rynkowe Procesy i Technologie Przemysł mleczarski

Autor: Szymon Kubina, Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.