Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Alternatywne źródła białka – ewolucja sektora w Europie

Kategoria: Biznes

Good Food Institute opublikował najnowsze dane dotyczące inwestycji w alternatywne źródła białka ujawniają cenne informacje na temat ewolucji tego sektora w Europie, a także wyzwań, przed którymi wciąż stoi.

Dane Net Zero Insights pokazują, że europejski sektor fermentacji otrzymał wiatr w żagle, pozyskując ponad 164 mln EUR w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2024 r. , dla porównania w całym 2023 r zebrano 100 mln EUR. Firmy specjalizujące się w fermentacji biomasy, która wykorzystuje metodę podobną do produkcji piwa lub jogurtu w celu hodowli dużych ilości mykoprotein z grzybów – zebrały nieco ponad 115 mln EUR w porównaniu z 67 mln EUR w całym 2023 r. Firmy pracujące nad precyzyjną fermentacją, która wykorzystuje organizmy takie jak drożdże do produkcji składników, jak hem i prawdziwe białka jaj i produktów mlecznych, pozyskały 49 mln EUR (porównaniu z 33 mln EUR w ub.r.).

Inwestycje w alternatywne białko w całej Europie (2016 – 1. poł. 2024)

 

Fokus na skalowanie

Chociaż dobrze jest widzieć, że inwestorzy stają się coraz bardziej pewni tego rozwijającego się sektora, to również odkrywcze jest spojrzenie na to, gdzie trafiają te pieniądze. Wiele firm fermentacyjnych, które otrzymały duże inwestycje, koncentruje się na wykorzystaniu ubocznych strumieni przemysłu rolno-spożywczego jako zrównoważonego źródła paszy, pomagając produkować żywność wydajniej i taniej – co jest atrakcyjną propozycją dla inwestorów.

Firmy wykorzystują te pieniądze również na rozwój działalności i budowę infrastruktury niezbędnej do wprowadzenia swoich produktów na rynek.

Niemiecka firma ProteinDistillery, która pozyskała 15 mln EUR oraz Infinite Roots, która pozyskała 53 mln EUR, starają się zwiększyć produkcję mykoprotein, wykorzystując surowce z takich branż jak browarnictwo. Fińska firma Enifer pozyskała natomiast 36 mln EUR na uruchomienie swojej fabryki.

Brak infrastruktury jest jednym z głównych wąskich gardeł, z którym zmaga się europejski sektor fermentacji, dlatego cieszy fakt, że startupy skupiają się na budowaniu obiektów niezbędnych do wprowadzenia tych produktów bliżej rynku. Jednak budowa zakładów pilotażowych i fabryk jest kosztownym procesem, a firmy nie mogą polegać wyłącznie na kapitale wysokiego ryzyka w przypadku tych dużych projektów. Zamiast tego rządy powinny udzielać dotacji, pożyczek i gwarancji alternatywnym firmom białkowym, aby umożliwić skalowanie infrastruktury i przyciągnąć dodatkowe inwestycje.

Inwestycje w fermentację w całej Europie (2016 – 1. poł. 2024)

Sektor pozostaje niedojrzały

Dane z 2023 r. pokazują, że chociaż całkowite inwestycje w firmy zajmujące się alternatywnymi białkami wzrosły w porównaniu z 2022 r., w dużej mierze można je przypisać jednej firmie – szwedzkiej firmie produkującej nabiał roślinny Oatly, która w 2023 r. pozyskała 391 mln EUR w ramach dwóch transakcji.

Chociaż kwota 79 mln EUR zebrana przez firmy produkujące żywność pochodzenia roślinnego w pierwszej połowie 2024 r. wydaje się niewielka w porównaniu z 553 mln EUR zebranymi w 2023 r., poziomy inwestycji są znacznie bardziej podobne, jeśli uwzględnić dyskonto transakcji Oatly.

Stanowi to ważne przypomnienie, że sektor ten jest wciąż niedojrzały, a pozyskiwanie środków przez poszczególne firmy może mieć istotny wpływ na ogólne wyniki.

Jednak chociaż sektor roślinny nie przyciąga tak ogromnych rund finansowania, jak kilka lat temu, odnoszące sukcesy firmy nadal otrzymują duże inwestycje, takie jak hiszpańska Heura, która pozyskała 40 mln EUR i brytyjska THIS, która pozyskała 25 mln EUR. Tymczasem europejskie firmy zajmujące się hodowlą mięsa pozyskały 45 mln EUR w ciągu pierwszych sześciu miesięcy tego roku – prawie połowę kwoty 116 mln EUR pozyskanych w całym 2023 r. Duża część tego finansowania jest przeznaczona na skalowanie sektora – w szczególności 40 mln EUR inwestycji Mosa Meat ma na celu przygotowanie firmy do wejścia na rynek.

Globalne tło inwestycyjne

Ważne jest, aby rozpatrywać te dane w kontekście trudnej sytuacji na rynku inwestycji międzynarodowych, która sprawiła, że w ciągu ostatnich kilku lat inwestorzy stali się znacznie ostrożniejsi.

Niepewność gospodarcza i wzrost inflacji doprowadziły do szerszego spadku – globalne finansowanie startupów spadło o 38% w 2023 r. do najniższego poziomu od 2018 r., inwestycje w startupy zajmujące się technologiami spożywczymi zmniejszyły się o 61% w zeszłym roku, a inwestycje nastawione na zrównoważony rozwój spadły w pierwszej połowie tego roku.

Jak ujawnił webinar PitchBook, podczas gdy globalni eksperci ds. inwestycji są optymistycznie nastawieni, że najgorsze już za nami, ostrzegają, że nie powinniśmy wstrzymywać oddechu w oczekiwaniu na ogromne odbicie w tym roku. Jednym z trendów jest to, że chociaż liczba transakcji spadła w pierwszej połowie tego roku w porównaniu z rokiem 2023, wartość tych transakcji faktycznie wzrosła – co pokazuje, że inwestorzy są skłonni wypisywać duże czeki, ale na razie tylko firmom o silnych wskaźnikach.

Sektor technologiczny i inne sektory nastawione na innowacje nadal potrzebują wsparcia rządu w celu stymulowania inwestycji sektora prywatnego. Dotyczy to w szczególności alternatywnych białek, które wymagają znacznych nakładów inwestycyjnych na budowę fabryk i innej infrastruktury umożliwiającej rozbudowę, a także muszą konkurować na konkurencyjnych cenowo rynkach spożywczych.

Aby w pełni wykorzystać korzyści klimatyczne, ekonomiczne i społeczne płynące ze stosowania alternatywnych białek, rządy muszą zapewnić dotacje, dostosowane rozwiązania finansowe i gwarancje niezbędne do wsparcia branży, a banki muszą zapewnić kapitał na późniejszym etapie.

Szerszy przemysł spożywczy również musi się zaangażować, tworząc więcej strategicznych partnerstw – takich jak współpraca głównego producenta mozzarelli, Leprino Foods Company, ze specjalistą od precyzyjnej fermentacji, Fooditive Group, w celu zwiększenia produkcji kazeiny niepochodzącej od zwierząt, czy współpraca hiszpańskiej firmy Palacios z The EVERY Company w celu stosowania jaj niepochodzących od zwierząt w swoich omletach.

Prywatne inwestycje odegrały dotychczas kluczową rolę w umożliwieniu wzrostu innowacyjnych firm zajmujących się mięsem roślinnym, hodowlanym i fermentacją. Jednak nowe podejścia do finansowania i współpraca z uznanymi graczami branży spożywczej będą niezbędne, aby sektor mógł wspierać cele Europy w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego, zrównoważonego rozwoju i wzrostu gospodarczego.

Źródło: https://gfieurope.org/blog/european-investment-figures-point-to-an-evolving-alternative-protein-sector/

Wybierz temat: Dodatki i składniki Plant-based Procesy i Technologie

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.