Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

„The Lancet” publikuje nowe badanie dotyczące produktów roślinnych i chorób układu krążenia

Kategoria: Składniki Żywności

W renomowanym czasopiśmie naukowym „The Lancet” ukazała się niedawno publikacja dotycząca żywności wysokoprzetworzonej pochodzenia roślinnego i jej związku z ryzykiem chorób układu krążenia. Mimo że badanie odbiło się w mediach szerokim echem, okazuje się, że jego wyniki niekoniecznie są poprawnie interpretowane.

Szeroko zakrojone badanie

Celem międzynarodowego zespołu naukowców, którzy opublikowali artykuł, była ocena ryzyka schorzeń układu sercowo-naczyniowego w kontekście spożycia różnego rodzaju produktów – pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, o wysokim lub niskim stopniu przetworzenia. Badanie przeprowadzono z udziałem ponad 126 000 dorosłych Brytyjczyków, których zdrowie monitorowano przez okres ok. 9 lat. Autorzy zaobserwowali, że „udział w diecie żywności roślinnej innej niż wysokoprzetworzona był odwrotnie skorelowany z ryzykiem chorób układu krążenia, podczas gdy produkty wysokoprzetworzone pochodzenia roślinnego wykazywały w tym względzie pozytywną korelację”.

Szkodliwość produktów roślinnych?

Uzyskane przez naukowców wyniki potraktowane zostały w dużej mierze jako dowód na szkodliwość produktów typu plant-based. Trzeba jednak pamiętać, że roślinne zastępniki mięsa nie miały dużego udziału w diecie osób badanych – zaledwie 0,2%. Zdecydowaną większość wysokoprzetworzonych produktów, o których mowa w publikacji, stanowiły paczkowane wypieki, słodycze, słone przekąski czy słodzone napoje.

Eksperci ostrzegają przed pochopnymi wnioskami

Eksperci w zakresie żywienia i dietetyki zwracają uwagę, że rezultaty te mogą stwarzać mylne wrażenie, jakoby roślinne alternatywy dla mięsa i mleka powiązane były z ryzykiem chorób serca. „Nie taki jest wydźwięk tego badania”, podkreśla dr Duane Mellor, dietetyk i naukowiec z Uniwersytetu Aston w Wielkiej Brytanii. Co istotne, wcześniejsze publikacje naukowe – jak artykuł zespołu z Uniwersytetu Stanforda opublikowany w 2020 r. na łamach „American Journal of Clinical Nutrition” –  dowodzą, że zastępowanie produktów mięsnych ich roślinnymi odpowiednikami może mieć pozytywny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Źródła:

  1. https://www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762(24)00115-7/fulltext
  2. https://ajcn.nutrition.org/article/S0002-9165(22)00890-5/fulltext
  3. https://www.linkedin.com/posts/the-good-food-institute_a-new-study-on-ultra-processed-foods-upfs-activity-7206765217249198083-9CKb/ 
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.