Najważniejsze europejskie instytuty rolno-spożywcze powołują nowy sojusz naukowy ESAAF
Pięć czołowych europejskich instytutów naukowych ogłosiło utworzenie Europejskiego Sojuszu Naukowego na rzecz Rolnictwa i Żywności (ESAAF) – nowej koalicji naukowej, która ma wesprzeć transformację oraz zwiększenie odporności sektora rolno-spożywczego Unii Europejskiej.
Cel i misja ESAAF
Celem sojuszu ESAAF jest wykorzystanie wspólnej wiedzy i ambicji naukowych w całej Europie, aby tworzyć zrównoważone, konkurencyjne i odporne systemy żywnościowe. Sojusz będzie pełnił rolę centrum eksperckiego oraz niezależnego głosu nauki w debatach dotyczących polityki rolno-spożywczej UE, dbając, by przyszłe strategie opierały się na rzetelnych i niezależnych dowodach naukowych.
Kim są założyciele?
W skład założycielski ESAAF wchodzą:
- Aarhus University (Dania)
- Julius Kühn-Institut (Niemcy)
- INRAE – Narodowy Instytut Badań Rolniczych, Żywności i Środowiska (Francja)
- Wageningen University & Research (Holandia)
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Polska)
Instytucje te łączą dziesięciolecia doświadczenia naukowego, innowacji oraz wiedzy praktycznej, które teraz będą dostępne dla decydentów w Brukseli. Sojusz jest otwarty na kolejne organizacje naukowe z innych regionów Europy.
Rola nauki w polityce rolno-spożywczej
Jak podkreśla Sjoukje Heimovaara, prezeska Wageningen University & Research: „Nauka musi odgrywać kluczową rolę w transformacji europejskich systemów żywnościowych. ESAAF stworzy niezbędny pomost między badaniami a polityką, pomagając UE mierzyć się z wyzwaniami sektora rolno-spożywczego. Wierzymy, że polityka rolna i żywnościowa powinna wyrastać na gruncie faktów”.
Philippe Mauguin, prezes INRAE, dodaje: „Pomimo wysiłków na rzecz wzmocnienia europejskiego ekosystemu badań i innowacji w sektorze rolno-spożywczym, wciąż brakuje jednego, skoordynowanego punktu kontaktowego do współpracy z nauką na poziomie europejskim”.
Kluczowe zadania ESAAF
Sojusz zamierza:
- Dostarczać szybkie, celowane i aktualne ekspertyzy naukowe do dyskusji politycznych.
- Być platformą dla skoordynowanego doradztwa naukowego w zakresie badań rolno-spożywczych w całej Europie.
- Zapewniać synergię pomiędzy istniejącymi sieciami badawczymi i zapobiegać dublowaniu działań.
- Wspierać koordynację i uruchamianie nowych inicjatyw badawczych odpowiadających na wyzwania europejskiego rolnictwa i żywności.
Znaczenie dla Europy
ESAAF ma być naukowym partnerem dla instytucji takich jak Joint Research Centre czy Science Advice Mechanism, koncentrując się wyłącznie na złożoności i różnorodności systemów rolniczych i żywnościowych. Dzięki temu polityka UE będzie opierać się na najnowszych odkryciach naukowych oraz uwzględniać specyfikę regionalną.
Źródło: https://www.wur.nl/en/newsarticle/top-eu-food-agri-institutes-launch-new-science-alliance.htm
Przeczytaj także
-
21.04.2025
Wspieranie przemysłu spożywczego za pomocą sztucznej inteligencji - raport MIT
Celem raportu jest wskazanie, w jaki sposób AI może wspierać innowacje, produkcję oraz sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na pożywną i przystępną cenowo żywność, przy jednoczesnym minimalizowaniu wpływu na środowisko.
-
16.04.2025
Rusza rejestracja na jubileuszową konferencję ROL-EKO
To będzie wydarzenie, które połączy naukowców i przedsiębiorców zajmujących się ekologicznymi uprawami i produkcją żywności. Konferencja ROL-EKO, która jesienią odbędzie się w Poznaniu, stanie się areną wymiany wiedzy i doświadczeń pomiędzy naukowcami, liderami branży czy pasjonatami nowoczesnego rolnictwa.Czytaj więcej -
05.12.2024
Konsumenci we współpracy z naukowcami z SGGW zaprojektowali innowacyjne wypieki dla alergików i wegan
To pierwszy tego typu projekt w Polsce dotyczący opracowania przekąsek piekarniczych przez konsumentów. W ramach tak zwanej ko-kreacji, czyli tworzenia nowych produktów spożywczych z udziałem konsumentów, zaprojektowano 13 innowacyjnych produktów, z których wybrany trafi na rynek w przyszłym roku.