Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Najważniejsze europejskie instytuty rolno-spożywcze powołują nowy sojusz naukowy ESAAF

Kategoria:

Pięć czołowych europejskich instytutów naukowych ogłosiło utworzenie Europejskiego Sojuszu Naukowego na rzecz Rolnictwa i Żywności (ESAAF) – nowej koalicji naukowej, która ma wesprzeć transformację oraz zwiększenie odporności sektora rolno-spożywczego Unii Europejskiej.

Cel i misja ESAAF

Celem sojuszu ESAAF jest wykorzystanie wspólnej wiedzy i ambicji naukowych w całej Europie, aby tworzyć zrównoważone, konkurencyjne i odporne systemy żywnościowe. Sojusz będzie pełnił rolę centrum eksperckiego oraz niezależnego głosu nauki w debatach dotyczących polityki rolno-spożywczej UE, dbając, by przyszłe strategie opierały się na rzetelnych i niezależnych dowodach naukowych.

Kim są założyciele?

W skład założycielski ESAAF wchodzą:

  • Aarhus University (Dania)
  • Julius Kühn-Institut (Niemcy)
  • INRAE – Narodowy Instytut Badań Rolniczych, Żywności i Środowiska (Francja)
  • Wageningen University & Research (Holandia)
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Polska)

Instytucje te łączą dziesięciolecia doświadczenia naukowego, innowacji oraz wiedzy praktycznej, które teraz będą dostępne dla decydentów w Brukseli. Sojusz jest otwarty na kolejne organizacje naukowe z innych regionów Europy.

Rola nauki w polityce rolno-spożywczej

Jak podkreśla Sjoukje Heimovaara, prezeska Wageningen University & Research: „Nauka musi odgrywać kluczową rolę w transformacji europejskich systemów żywnościowych. ESAAF stworzy niezbędny pomost między badaniami a polityką, pomagając UE mierzyć się z wyzwaniami sektora rolno-spożywczego. Wierzymy, że polityka rolna i żywnościowa powinna wyrastać na gruncie faktów”.

Philippe Mauguin, prezes INRAE, dodaje: „Pomimo wysiłków na rzecz wzmocnienia europejskiego ekosystemu badań i innowacji w sektorze rolno-spożywczym, wciąż brakuje jednego, skoordynowanego punktu kontaktowego do współpracy z nauką na poziomie europejskim”.

Kluczowe zadania ESAAF

Sojusz zamierza:

  • Dostarczać szybkie, celowane i aktualne ekspertyzy naukowe do dyskusji politycznych.
  • Być platformą dla skoordynowanego doradztwa naukowego w zakresie badań rolno-spożywczych w całej Europie.
  • Zapewniać synergię pomiędzy istniejącymi sieciami badawczymi i zapobiegać dublowaniu działań.
  • Wspierać koordynację i uruchamianie nowych inicjatyw badawczych odpowiadających na wyzwania europejskiego rolnictwa i żywności.

Znaczenie dla Europy

ESAAF ma być naukowym partnerem dla instytucji takich jak Joint Research Centre czy Science Advice Mechanism, koncentrując się wyłącznie na złożoności i różnorodności systemów rolniczych i żywnościowych. Dzięki temu polityka UE będzie opierać się na najnowszych odkryciach naukowych oraz uwzględniać specyfikę regionalną.

Źródło: https://www.wur.nl/en/newsarticle/top-eu-food-agri-institutes-launch-new-science-alliance.htm

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.