Zrównoważony rozwój ON-LINE
Kategoria: Ogólne, 09.09.2024
TUV SÜD Polska oferuje kompleksowe rozwiązania w zakresie badań, inspekcji, ekspertyz i certyfikacji w całym łańcuchu żywnościowym. Przy pomocy zespołu doświadczonych ekspertów TÜV SÜD Polska wspomaga działania operatorów na rynku żywnościowym poprzez dostarczanie potrzebnej wiedzy z zakresu wymagań prawa, technologii, bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz systemów zarządzania.
Słowa kluczowe: badania, inspekcje, ekspertyzy, certyfikacja, bezpieczeństwo żywności, kontrola żywności, tuv sud
Kategoria: Ogólne, 09.09.2024
Kategoria: Normy i standardy, 11.09.2024
Kategoria: Normy i standardy, 11.09.2024
Kategoria: Normy i standardy, 26.09.2024
Kategoria: Normy i standardy, 27.09.2024
Kategoria: Ogólne, 14.10.2024
Kategoria: Normy i standardy, 14.11.2024
Kategoria: Prawo żywnościowe, 18.11.2024
Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi i częściej sięgają po produkty, które zostały wyprodukowane zgodnie z najwyższymi standardami jakości i bezpieczeństwa żywności.
Z przyjemnością zapraszamy Państwa na kolejne Śniadanie z Ekspertem, cykl spotkań organizowanych przez TÜV SÜD Polska, podczas których będziemy zgłębiać najnowsze trendy i zmiany w obszarach kluczowych dla wielu branż. To doskonała okazja do poznania ekspertów z różnych dziedzin oraz rozwiania wszelkich wątpliwości dotyczących Waszej działalności.
Międzynarodowa jednostka certyfikująca TÜV SÜD Polska, Polskie Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz V-Label Polska mają zaszczyt zaprosić Państwa do odwiedzenia stoiska TÜV SÜD Polska (Hala nr 1, stoisko C6) podczas VIII edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Poland 2022, które odbędą się w dniach od 5 do 7 kwietnia w HALI EXPO XXI przy ul. Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie.
"Śniadanie z ekspertem" to cykl spotkań z audytorami i ekspertami TÜV SÜD Polska oraz zaproszonymi gośćmi, będącymi specjalistami w swoich dziedzinach. Celem spotkań jest wstępne zapoznanie się z nowymi trendami w takich obszarach jak branża spożywcza, paszowa, opakowaniowa, kosmetyczna, tekstylna, odzieżowa i obuwnicza czy systemy zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem, a także zmiany w normach i standardach branżowych.
Michał Maciejak auditor wiodący TÜV SÜD Polska Sp. z o.o. rozmawia z przedstawicielami Sundose Sp.z o.o.
Zgodnie z definicją naukową dobrostan zwierząt to „Stan pełnego zdrowia psychicznego i fizycznego zwierzęcia, gdy pozostaje ono w harmonii z otaczającym środowiskiem” (Hughes, 1976). W rzeczywistości dobrostan zwierząt to stan, w którym zwierzę ma swobodę ruchu, stały dostęp do wody, możliwość położenia się kiedykolwiek zechce oraz odpowiednią przestrzeń, dla każdego zwierzęcia oddzielnie.
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, każdy produkt spożywczy, wprowadzany do obrotu na terenie Unii Europejskiej musi zostać odpowiednio oznakowany oraz posiadać etykietę zgodną z wymaganiami prawnymi.
Przez bardzo długi okres czasu IFS kazał nam czekać na kolejną wersję wiodącego standardu dla branży spożywczej. Ale oto jest! Ukazała się wersja robocza tak długo oczekiwanej wersji 7, która została upubliczniona do konsultacji publicznych.
Zgodnie z obietnicami właścicieli standardów BRC, złożonymi na Konferencji Jednostek Certyfikujących w 2018 roku, pojawiła się nowa wersja standardu przeznaczonego dla producentów opakowań.
Z dumą informujemy, że pierwszy zakład mleczarski pomyślnie przeszedł proces certyfikacji „Bez GMO” i ukończył go z wynikiem bardzo dobrym, a w dniu 28 maja 2019 r. w Pałacu Zamoyskich w Warszawie mieliśmy przyjemność wręczyć certyfikat „Bez GMO” Prezesowi Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy - Panu Zbigniewowi Kalinowskiemu.
Co by było, gdyby zamiast zwierząt hodowlanych, ludzie zaczęli spożywać białko pochodzące z mięsa produkowanego metodą in vitro lub z owadów? Co by się stało, gdyby scalić wszystkie gospodarstwa w jedno i zautomatyzować ich pracę przy pomocy robotów lub połączyć najnowocześniejszą technologię hydroponiki z zaawansowanymi systemami hodowli ryb? Zgodnie z prognozami naukowców wprowadzenie takich rozwiązań w najbliższym czasie jest wysoce prawdopodobne.
Serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję „Standardy bezpieczeństwa żywności w łańcuchu spożywczym”, organizowaną przez TÜV SÜD Polska, która odbędzie się 28 marca w warszawskim hotelu Marriott.