Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pierwszy Certyfikat "Bez GMO" wręczony

Kategoria: Biznes

Z dumą informujemy, że pierwszy zakład mleczarski pomyślnie przeszedł proces certyfikacji „Bez GMO” i ukończył go z wynikiem bardzo dobrym, a w dniu 28 maja 2019 r. w Pałacu Zamoyskich w Warszawie mieliśmy przyjemność wręczyć certyfikat „Bez GMO” Prezesowi Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy - Panu Zbigniewowi Kalinowskiemu - Prezesowi Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Piątnica. Dokument został wręczony przez Pana Edmunda Borawskiego - Prezesa Polskiej Izby Mleka, Panią Agnieszkę Maliszewską - Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka oraz Pana Mieczysława Obiedzińskiego - Dyrektora Operacyjnego jednostki certyfikującej TÜV SÜD Polska. 

OSM Piątnica jako pierwsza polska mleczarnia wdrożyła program żywienia krów paszami wolnymi od GMO. Wiązało się to z koniecznością wprowadzenia istotnych zmian w funkcjonowaniu naszych dostawców, ale również w organizacji pracy naszych służb surowcowych. Czas pokazał, że podjęliśmy słuszną decyzję, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów. Wkrótce inni czołowi producenci nabiału zaczęli wdrażać podobne programy.  

Zarząd Polskiej Izby Mleka, w skład którego wchodzę, widząc rosnące zainteresowanie przetwórców produktami z oznaczeniem "bez GMO", podjął decyzję o przygotowaniu systemu jakości oraz certyfikacji obejmującego pełen cykl wytwórczy, od paszy po produkt finalny. To pierwszy tego typu standard jakościowy dedykowany mleczarstwu. Jego istotą jest ujednolicenie wymagań i potwierdzenie prawidłowości wdrożenia całego systemu w danej firmie. OSM Piątnica jako pierwsza przeszła audit zgodnie z nowym standardem PIM "bez GMO" - mówi Zbigniew Kalinowski Prezes OSM Piątnica."

Do przeprowadzania auditów na zgodności z wymaganiami Standardu „Bez GMO”, Polska Izba Mleka akredytowała jednostkę certyfikującą TÜV SÜD Polska, która w imieniu Polskiej Izby Mleka prowadzi proces weryfikacji.

Jest nam niezmiernie miło poinformować, że audit przeprowadzony przez auditorów jednostki certyfikującej TÜV SÜD Polska w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Piątnica zakończył się uzyskaniem wyniku na poziomie bardzo dobrym. Zakres auditu obejmował zakłady produkcyjne w Piątnicy oraz w Ostrołęce, a także gospodarstwa rolne, dostarczające mleko od krów karmionych paszami wolnymi od GMO do w/w zakładów.

Audity oraz certyfikacja na zgodność z wymaganiami Standardu Polskiej Izby Mleka „Bez GMO” obejmują cały łańcuch dostaw w obszarze produkcji mleka i przetworów mlecznych. Celem Standardu jest ułatwienie stosowania zasad znakowania produktów „Bez GMO”, a co za tym idzie korzystanie z najlepszych praktyk w tym zakresie. Podmioty, które poddadzą się procesowi auditowania i certyfikacji mogą dzięki temu potwierdzić wysoką jakość swoich produktów, a także zagwarantować klientom detalicznym, że nabywają wyroby wolne od GMO.

System certyfikacji "bez GMO" jest odpowiedzią na oczekiwania konsumentów, a wobec barku uregulowań prawnych i ogólnej dezinformacji na rynku produktów mlecznych, stanowi rzetelną informację na temat pochodzenia i składu produktu finalnego, będąc jednocześnie gwarancją dla konsumentów, że proces produkcji prowadzony jest zgodnie z najwyższymi normami jakości i bezpieczeństwa żywności.

Wszystkie firmy zainteresowane uzyskaniem certyfikatu „Bez GMO” zapraszamy do kontaktu z Polską Izbą Mleka (nongmo@izbamleka.pl) lub jednostką certyfikującą TÜV SÜD Polska (tuv@tuv-sud.pl).

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: Polska Izba Mleka

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.