Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wymagania Rozporządzenia (UE) 2023/1115 o wylesianiu (EUDR) w kontekście podejścia strategicznego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 31 maja 2023 r. w sprawie udostępniania na rynku unijnym i wywozu z Unii niektórych towarów i produktów związanych z wylesianiem i degradacją lasów oraz uchylenia rozporządzenia (UE) nr 995/2010, zwane również Rozporządzeniem EUDR, to akt prawny, który jest przełomem w podejściu Unii Europejskiej do importu oraz obrotu produktami pochodzącymi z terenów zagrożonych wylesianiem. To również regulacja, o której mówi się na rynku, że przewróci do góry nogami cały światowy handel bydłem, kakao, kawą, palmą olejową, soją, kauczukiem i drewnem oraz odnośnymi produktami, wytworzonymi na bazie tych odnośnych towarów.

EUDR nakłada na firmy nowe obowiązki w zakresie należytej staranności, gromadzenia danych geolokalizacyjnych oraz transparentności łańcucha dostaw. Dlatego właściwe podejście w organizacji do spełniania wymagań EUDR wiąże się dużym wyzwaniem strategicznym, wymagającym przemyślanej analizy procesów, zasobów i relacji z dostawcami. Brak odpowiedniego przygotowania może oznaczać nie tylko sankcje finansowe, ale również utratę zaufania klientów i partnerów biznesowych. Dlatego w niniejszym artykule przyglądamy się strategicznemu zaplanowaniu i wykonaniu działań zgodnych z EUDR, aby nie tylko skutecznie i terminowo spełnić obowiązki prawne, ale również zbudować przewagę konkurencyjną na coraz bardziej zrównoważonym rynku. Uwzględniając różne horyzonty czasowe oraz stopniową modyfikację lub uruchamianie procesów, narzędzi i praktyk, zgodnych z nowymi obowiązkami.

Strategia krótkoterminowa (0–6 miesięcy)

Podstawowym celem działania będzie tutaj przygotowanie organizacji do pierwszych wymagań i ocena obecnej gotowości. Praktyka pokazuje, że organizacje podejmują różne działania:

– powołanie zespołu roboczego i określenie ról, uprawnień i obowiązków dla członków tego zespołu,

– przeprowadzenie audytu łańcucha dostaw pod kątem produktów objętych EUDR,

– identyfikacja luk w danych i procesach,

– uruchomienie procesu mapowania dostawców i produktów,

– rozpoczęcie komunikacji z dostawcami w celu zebrania wymaganych informacji,

– szkolenia dla działów i zespołów na temat wymagań Rozporządzenia EUDR,

– przygotowanie planu zbierania i przechowywania wymaganych danych oraz dokumentacji należytej staranności.

Strategia średnioterminowa (6–12 miesięcy)

Po zakończeniu pierwszych działań następuje budowa stabilnych procesów i narzędzi, które będą wspierały organizację w spełnianiu wymagań EUDR. Osiągane jest to poprzez:

– wdrożenie systemów informatycznych wspomagających gromadzenie, analizę i archiwizację danych,

– budowanie bazy danych dostawców i działek produkcyjnych z informacją o ich pochodzeniu i ocenie ryzyka,

– przeprowadzanie oceny ryzyka geograficznego i produktowego,

– wdrożenie procedur zarządzania ryzykiem i środków zmniejszających ryzyko,

– rozwijanie współpracy z certyfikowanymi dostawcami lub udział w inicjatywach branżowych.

Strategia długoterminowa (18 miesięcy i więcej)

Po zbudowaniu stabilnego i prawidłowo działającego „systemu” zgodności z EUDR wskazane jest (podobnie jak w normach z rodziny ISO) jego utrzymanie oraz ciągłe doskonalenie, co pozwala optymalizować koszty i rozwijać zrównoważony łańcuch dostaw:

– ciągłe monitorowanie zmian prawnych i rynkowych, aktualizacja procedur i systemów,

– rozwój długoterminowych relacji z dostawcami niskiego ryzyka,

– integracja celów EUDR z strategią ESG i CSR organizacji,

– automatyzacja procesów oceny ryzyka i Due Diligence,

– inwestycje w innowacyjne technologie śledzenia pochodzenia,

– regularne audytowanie dostawców oraz przeglądy wewnętrznych procedur zgodności.

Podsumowanie

Wbrew obiegowej opinii spełnienie wymagań EUDR nie będzie trudnym wyzwaniem dla organizacji, jeżeli zostanie przeprowadzone w sposób przemyślany, z zastosowaniem etapowego podejścia – od szybkich działań przygotowawczych, przez budowę narzędzi i procedur, aż po długofalowe strategie. Takie działania pozwolą nie tylko ograniczyć ryzyko sankcji, zbudować przewagę konkurencyjną w oparciu o transparentność i zrównoważony rozwój, ale też przygotować firmę na coraz bardziej wymagające oczekiwania rynku i klientów. EUDR to impuls do transformacji, który warto potraktować jako inwestycję w przyszłość organizacji.

Autor:TÜV SÜD POLSKA
TÜV SÜD POLSKA
Michał Kowański
Business Unit Manager sekcji Validation, Verifications and Audits w TÜV SÜD Polska Sp. z o.o., Product Manager w obszarze usług związanych z Rozporządzeniem EUDR. Absolwent studiów podyplomowych "Bezpieczeństwo i jakość żywności" Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Od blisko 14 lat związany z branżą certyfikującą. Specjalizuje się w zarządzaniu projektami z obszaru bezpieczeństwa i jakości oraz zrównoważonego łańcucha dostaw i wartości dla branży rolnej oraz spożywczej.
michal.kowanski@tuvsud.com
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

  • 20.03.2024

    Najważniejsze nowe wymagania FSSC wersja 6.0

    Z przyjemnością zapraszamy Państwa na kolejne Śniadanie z Ekspertem, cykl spotkań organizowanych przez TÜV SÜD Polska, podczas których będziemy zgłębiać najnowsze trendy i zmiany w obszarach kluczowych dla wielu branż. To doskonała okazja do poznania ekspertów z różnych dziedzin oraz rozwiania wszelkich wątpliwości dotyczących Waszej działalności.

    Czytaj więcej
  • 14.02.2022

    BRC Global Standard for Agents & Brokers - zmiany w wersji 3

    "Śniadanie z ekspertem" to cykl spotkań z audytorami i ekspertami TÜV SÜD Polska oraz zaproszonymi gośćmi, będącymi specjalistami w swoich dziedzinach. Celem spotkań jest wstępne zapoznanie się z nowymi trendami w takich obszarach jak branża spożywcza, paszowa, opakowaniowa, kosmetyczna, tekstylna, odzieżowa i obuwnicza czy systemy zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem, a także zmiany w normach i standardach branżowych.

    Czytaj więcej
  • 08.09.2020

    Okiem audytora – dobrostan zwierząt

    Zgodnie z definicją naukową dobrostan zwierząt to „Stan pełnego zdrowia psychicznego i fizycznego zwierzęcia, gdy pozostaje ono w harmonii z otaczającym środowiskiem” (Hughes, 1976). W rzeczywistości dobrostan zwierząt to stan, w którym zwierzę ma swobodę ruchu, stały dostęp do wody, możliwość położenia się kiedykolwiek zechce oraz odpowiednią przestrzeń, dla każdego zwierzęcia oddzielnie.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.