Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mrożenie tuńczyka - projekt regulacji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst nowelizacji 

Dokument został opublikowany jako projekt rozporządzenia delegowanego Komisji zmieniającego załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady dotyczącego szczególnych przepisów higieny w odniesieniu do uboju z konieczności gospodarskich zwierząt kopytnych, tuńczyka mrożonego w solance oraz produktów wysoko przetworzonych (dokument Ares(2025)242975). Konieczność zmian jest podyktowana wynikami kontroli, które wskazują na oszukańcze praktyki producentów oraz narażanie zdrowia konsumentów. Jak wynika z raportów dot. kontroli i audytów,  niektóre przedsiębiorstwa spożywcze nielegalnie wprowadzają do obrotu jako świeży tuńczyka, który został zamrożony w solance w temperaturze -9°C i dlatego powinien być przeznaczony wyłącznie do konserwowania i sprzedaży puszce. 

Istota projektu 

Kluczowym aspektem zmian jest nowelizacja dotyczącą wymogów w zakresie mrożenia tuńczyka. Projekt rozporządzenia ma wprowadzić nowe warunki zamrażania tuńczyka w solance w temperaturze -18°C na pokładzie statków zamrażających. Zdolność zamrażania naczynia zamrażającego, które łapało i zamrażało tuńczyka w temperaturze -18°C w solance, ma być zidentyfikowana podczas ich zatwierdzania. Celem tej zmiany jest ułatwienie identyfikacji tuńczyka złowionego i zamrożonego przez statki, które mają odpowiednią zdolność zamrażania. Tuńczyk zamrożony w solance w temperaturze -18°C w pewnych warunkach nie utlenia się i nie zmienia swojego koloru, a przez to może być wprowadzony na rynek nie tylko jako tuńczyk w puszce. 

Pozostałe obszary nowelizacji 

Oprócz zmian dotyczących tuńczyka, projekt zakłada również nowelizację przepisów dotyczących uboju z konieczności poza rzeźnią. Zdaniem autorów projektu, punkt 5 rozdziału VI rozporządzenia nr 853/2004 regulujący kwestie oświadczeń podmiotów prowadzących przedsiębiorstwo spożywcze mających zastosowanie w takich przypadkach, powinien zostać zastąpiony odniesieniem do informacji dotyczących łańcucha żywnościowego, które znajdują się w deklaracji dot. informacji dotyczących łańcucha żywnościowego zgodnie z sekcją III do załącznika II do rozporządzenia nr 853/2004. Oprócz tego, z uwagi na to, że produkty pochodzenia zwierzęcego dopuszczone do obrotu jako dodatki do żywności są klasyfikowano jako produkty wysoko rafinowane, powinny one zostać dodane do sekcji XVI załącznika III rozporządzenia 853/2004 (tj. sekcja: produkty wysoko przetworzone). 

Pełna treść projektu dostępna jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=PI_COM:Ares(2025)2429759&qid=1722778948421 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe Przemysł rybny

Artykuł opublikowany dzięki:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.