Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ramy regulacyjne dotyczące Salmonelli u surowego drobiu w USA - wycofanie propozycji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe

Tło sprawy 

Z dniem 25 kwietnia amerykańska Służba Bezpieczeństwa i Inspekcji Żywności (ang. Food Safety and Inspection Service - FSIS) wycofała proponowane ramy regulacyjne dotyczące salmonelli u surowego drobiu (ang. „Salmonella Framework for Raw Poultry Products”). Proponowane zasady były opublikowane 7 sierpnia 2024 r. pod numerem 89 FR 64678.

Istota odrzuconych propozycji 

Głównym celem proponowanych zmian było zmniejszenie chorób Salmonella związanych z produktami drobiowymi. Aby to osiągnąć, FSIS zaproponowała ustanowienie standardów produktu końcowego w oparciu poziomy zanieczyszczeń i zagrożenia związane z serotypami Salmonelli, zgodnie z definicją zafałszowanych produktów określoną w ustawie o kontroli produktów drobiowych (ang. Poultry Products Inspection Act - PPIA). Kolejnym elementem odrzuconych zmian było doprecyzowanie przepisów w zakresie wymogów, zgodnie z którymi wszystkie zakłady uboju drobiu opracowują, wdrażają i utrzymują pisemne procedury zapobiegania zanieczyszczeniu przez patogeny jelitowe podczas całej operacji uboju. W myśl nowych przepisów, procedury miały uwzględniać program monitorowania drobnoustrojów (ang. microbial monitoring program - MMP) obejmujący metody monitorowania kontroli statystycznej procesu (ang. statistical process control - SPC), zgodnie z którym pobieranie próbek powinno odbywać się podczas ponownego zawieszenia (zamiast przed chłodzeniem). Oprócz tego wszystkie zakłady miały przeprowadzać sparowane pobieranie próbek podczas ponownego zawieszenia i po chłodzeniu. Proponowane zmiany miały również uwzględniać wymogi dotyczące dokumentacji, zgodnie z którymi wyniki pobierania próbek z monitorowania mikrobiologicznego miały być przekazywane do FSIS drogą elektroniczną. 

Przebieg procedury 

W trakcie konsultacji FSIS otrzymała kilka tysięcy komentarzy dotyczących proponowanych zmian, który poruszyły ważne z punktu widzenia interesariuszy kwestie. W związku z tym uznano, że proponowane zmiany wymagają dalszej oceny i rozważenia, dlatego na obecnym etapie, propozycja została wycofana. 

Więcej informacji znajdziesz pod adresem:

https://www.federalregister.gov/documents/2025/04/25/2025-07187/salmonella-framework-for-raw-poultry-products 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe Przemysł mięsny

Artykuł opublikowany dzięki:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.