Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ocena bezpieczeństwa „probiotyków” w suplementach diety

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Ogólny kontekst
Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował sprawozdanie Komitetu Naukowego zatytułowane „Ocena bezpieczeństwa ‚probiotyków’ w suplementach diety (ang. Assessment of the safety of “probiotics” in food supplements). Zgodnie z prawodawstwem unijnym, probiotyki mogą być stosowane w suplementach diety jako „inne substancje”, pod warunkiem że są bezpieczne, zgodnie z ogólnymi wymogami prawa żywnościowego. Brak jest jednak specyficznych unormowań prawnych dotyczących probiotyków, dlatego Urząd zdecydował się na opracowanie wytycznych w zakresie oceny bezpieczeństwa probiotyków stosowanych w suplementach żywnościowych w Irlandii. W prawie unijnym brak jest również wytycznych dotyczących kryteriów, które należy stosować do oceny bezpieczeństwa takich produktów. Wśród najczęściej stosowanych probiotyków wymienia się szczepy bakterii kwasu mlekowego (LAB), bifidobakterii, Bacillus sporogenes i drożdży Saccharomyces boulardii.

Treść dokumentu
W ramach niniejszego dokumentu, Urząd opracował odpowiedzi na dwa kluczowe pytania tj.:
1) jaka jest opinia Komitetu na temat najwłaściwszych kryteriów bezpieczeństwa, które należy stosować przy ocenie bezpieczeństwa „probiotyków” w suplementach diety?
2) jakie dowody powinien wykorzystać producent suplementów diety, aby wykazać bezpieczeństwo „probiotyków” podczas produkcji suplementu diety?

Odpowiadając na pytanie pierwsze, Komitet podkreślił, że za najwłaściwsze kryteria bezpieczeństwa należy uznać następujące okoliczności (m.in.):
-organizmy wykorzystane podczas produkcji są łatwo identyfikowalne co najmniej na poziomie gatunku oraz posiadają wieloletnią historię stosowania (w suplementach lub żywności);
-dostępny jest środek przeciwdrobnoustrojowy do leczenia zakażenia organizmem;
-zakażenia lub zarażenia wywołane przez zastosowane w suplemencie organizmy występują rzadko i ograniczają się do osób szczególnie narażonych na zakażenie;
-jeżeli produkt zawiera GMO, to wykorzystane genetycznie modyfikowane organizmy są zgodne z odpowiednimi przepisami;
-organizmy posiadają odpowiednią charakterystykę, zgodne z niniejszymi wytycznymi.

Natomiast w przedmiocie drugiego pytania, Komitet określił następujące warunki dotyczące udowadniania bezpieczeństwa probiotyków (m.in.):
-organizmy spełniają określone wytycznymi kryteria (wymienione powyżej);
-kultura została zdeponowana w uznanej i dostępnej kolekcji kultury, jeżeli nie została uzyskana ze zbioru kultury;
-jeżeli hodowle są przechowywane, to musi ono odbywać się w temperaturze -80 °C, aby zapewnić ich stabilność podczas przechowywania;
-proces produkcji nie powoduje istotnej zmiany właściwości mikroorganizmu (drobnoustrojów) między rozpoczęciem produkcji a produktem końcowym;
-systemy produkcji posiadają odpowiednie systemy zarządzania jakością w celu zapewnienia spójnych właściwości organizmu w produkcie końcowym, który powinien być przez producentów udokumentowany;
-na etykiecie produktu powinny znajdować się dokładne informacje na temat żywności (zgodnie z przepisami rozporządzenia 1169/2011), włączając w to rodzaj i liczbę organizmów oraz warunki ich prawidłowego przechowywania.

Oprócz tego w sprawozdaniu zawarto szczegółowe wytyczne dotyczące m.in. charakterystyki mikroorganizmów i zakresu dokumentacji; braku determinantów oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe; braku właściwości wirulencji; oceny produkcji amin biogennych; braku zgłoszonych zdarzeń niepożądanych podczas badań na ludziach lub zgłoszonych wśród konsumentów, a także opartej na dowodach oceny ryzyka „probiotyków” w suplementach żywnościowych

Pełen tekst sprawozdania dostępny jest pod adresem:
https://www.fsai.ie/getmedia/d12d89b0-abd9-4ca2-81d3-57ea4b2f2ebe/assessment-of-the-safety-of-probiotics-in-food-supplements-final.pdf?ext=.pdf
Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności Prawo żywnościowe Suplementy diety

Artykuł opublikowany dzięki:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.