Ogólny kontekst
Komisja Europejska cyklicznie aktualizuje dokument dotyczący najczęściej zadawanych pytań w produkcji ekologicznej (ang. Frequently asked questions on organic rules). Najnowsza wersja tego dokumentu pochodzi z 19 marca 2025 r. Zbiór pytań i odpowiedzi ma na celu lepsze stosowanie przepisów rozporządzenia 2018/848 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych - nie stanowi jednak jego oficjalnej wykładni.
Treść
Dokument został podzielony na 5 głównych punktów, a w ramach punktu dotyczącego zasad, wyodrębniono kolejne 9 podpunktów. Do głównych sekcji zaliczono zagadnienia związane m.in. z zakresem przepisów rozporządzenia 2018/848, znakowaniem, system certyfikacji oraz zasadami. W ramach tego ostatniego znalazły się zasady dotyczące m.in. ogólnych zasad produkcji, alg, soli, droższy, wina i pasz. Struktura FAQ opiera się na odpowiedziach Komisji na konkretne pytania, które mają szczególne znaczenie z praktycznego punktu widzenia i stosowania przepisów dotyczących produkcji ekologicznej.
Przykładowe pytania
Wśród licznych pytań zawartych w FAQ znalazły się takie jak m.in.:
-czy kombucha może uzyskać certyfikat ekologiczny?
-czy napoje alkoholowe mogą być „eko”?
-czy logo ekologicznej produkcji może być stosowane w odniesieniu do kremu z masła shea?
-jakie są dodatkowe obowiązkowe informacje w przypadku stosowania logo produkcji ekologicznej gdzie powinny zostać zamieszczone?
-czy można zmniejszyć wielkość logo w przypadku małych opakowań?
-czy logo produkcji ekologicznej może być stosowane w restauracyjnym menu?
-czy rolnictwo pionowe może być zgodne z zasadami produkcji ekologicznej?
-czy hormony i ich pochodne mogą być stosowane w rolnictwie ekologicznym?
Więcej informacji na temat unijnego rolnictwa ekologicznego znajdziesz na stronie:
https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/organics-glance_pl
Pełen tekst „Najczęściej zadawanych pytań” dostępny jest pod adresem:
https://agriculture.ec.europa.eu/system/files/2023-11/organic-rules-faqs_en.pdf