Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Etykietowanie alergenów w alkoholach - planowane zmiany w USA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Ogólny kontekst 

Amerykańskie Biuro Podatków i Handlu Alkoholem i Tytoniem (org. The Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau - TTB) zaproponowało wprowadzenie obowiązku etykietowania wszystkich głównych alergenów spożywczych używanych w produkcji napojów alkoholowych. Wymóg ten dotyczyłby wszystkich napojów alkoholowych podlegających organom regulacyjnym TTB zgodnie z ustawą o Federalnej Administracji Alkoholowej tj. win, alkoholi destylowanych i napojów słodowych. Zgodnie z przepisami dotyczącymi etykietowania alergenów, etykiety muszą zawierać informację o tym, że w składzie produktu znajdują się takie składniki jak mleko, jaja, ryby, skorupiaki, orzechy, pszenica, orzeszki ziemne, soja i sezam oraz składniki zawierające białko pochodzące z ww. produktów spożywczych. Jeżeli któryś z tych składników znajdowałby się w składzie napoju alkoholowego, wówczas informacja o tym fakcie miałaby znaleźć się na etykiecie. Okres przejściowy w przypadku tych przepisów miałby wynosić 5 lat. 

Treść proponowanych zmian 

Zdaniem TBB „etykiety napojów alkoholowych powinny dostarczać konsumentom wystarczających informacji na temat stosowania głównych alergenów spożywczych w produkcji napojów alkoholowych, aby konsumenci z alergiami pokarmowymi mogli podjąć świadomą decyzję, czy spożywanie konkretnego napoju może stwarzać ryzyko reakcji alergicznej.”. Proponowane oświadczenie miałoby składać się ze słów „Zawiera główne alergeny pokarmowe:”, gdzie po dwukropku widniałaby nazwa źródła (źródeł) żywności, z których pochodzi każdy główny alergen pokarmowy, np. „Zawiera główne alergeny pokarmowe: pszenica i mleko”. Istotnym elementem powyższego oświadczenia byłoby odniesienie wyłącznie do 9 głównych alergenów. Oznacza to, że inne alergeny (niemieszące się w katalogu 9 głównych) nie musiałyby być wymieniane w ramach proponowanego oświadczenia. 

Projektowane przepisy miałyby pozostać bez wpływu na obecnie obowiązujące regulacje, zgodnie z którymi producenci napojów alkoholowych są zobowiązani do zamieszczania na etykiecie informacji o obecności niektórych składników, mimo, że nie są one zaliczane do głównych alergenów. Obecnie do takich składników zalicza się FD&C Yellow No. 5, ekstrakt z koszyny lub karmin, siarczyny i aspartam, z uwagi na to, iż stwarzają one zagrożenie zdrowia publicznego. Obowiązek etykietowania tych składników, nie wyklucza możliwości dobrowolnego ujawniania innych składników. Takie unormowanie może jednak wprowadzać w błąd, ponieważ w przypadku dobrowolności danego oświadczenia, konsumenci mogą nie mieć pewności, czy dany produkt rzeczywiście nie zawiera potencjalnie niebezpiecznego składnika, czy to producent nie zdecydował się na podanie tej informacji na etykiecie.

Pełen tekst proponowanej regulacji znajdziesz pod adresem:

https://www.federalregister.gov/documents/2025/01/17/2025-00955/major-food-allergen-labeling-for-wines-distilled-spirits-and-malt-beverages 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny Prawo żywnościowe Przemysł napojowy Znakowanie żywności

Artykuł opublikowany dzięki:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.