Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Odalkoholizowane wina dopuszczone w produkcji ekologicznej

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Podstawa prawna 

Na mocy rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/405 z dnia 13 grudnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 w odniesieniu do praktyk enologicznych zezwolono na produkcję odalkoholizowanych win ekologicznych. Rozporządzenie weszło w życie z dniam 18 marca 2025 r. 

Ogólny kontekst 

Dotychczas produkcja odalkoholizowanych win w ramach produkcji ekologicznej była zakazana. Na podstawie poprzedniego brzmienia przepisów dotyczących produkcji ekologicznego wina, żaden z procesów dealkoholizacji wymienionych w odniesieniu do sektora wina w części I sekcja E załącznika VIII do rozporządzenia nr 1308/2013 (rozporządzenie ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych) nie był dozwolony w przypadku produkcji ekologicznej. Natomiast jakiekolwiek zmiany dotyczące praktyk, procesów i zabiegów enologicznych dopuszczone na mocy rozporządzenia nr 1308/2013 mogą być stosowane w ekologicznej produkcji wina wyłącznie po tym, gdy środki te zostaną zawarte w części VI załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 (tj. w przepisach dotyczących produkcji ekologicznych win) jako dopuszczone. Zgodnie z odpowiednią procedurą, jedno państwo członkowskie przedłożyło pozostałym państwom członkowskim i Komisji dokumentację dotyczącą stosowania destylacji próżniowej do produkcji win ekologicznych odalkoholizowanych w celu uzyskania na nią zezwolenia i włączenia jej do ww. przepisów ekologicznych. Następnie wniosek ten został oceniony przez Grupę Ekspertów ds. Doradztwa Technicznego w zakresie Produkcji Ekologicznej (EGTOP) oraz Komisję. W efekcie EGTOP zaleciła zmianę przepisów w taki sposób, aby - pod pewnymi warunkami - zezwolić na produkowanie odalkoholizowanych win ekologicznych. 

Treść nowelizacji 

Skutkiem prac legislacyjnych jest dodanie do katalogu dozwolonych praktyk enologicznych w produkcji ekologicznej możliwości stosowania częściowego odparowywania w warunkach próżniowych i destylacji celem otrzymania wina ekologicznego odalkoholizowanego. Warunkiem prowadzenia takiej produkcji jest zgodność z kilkoma wymogami, zgodnie z którymi m.in. produkowane wino ma mieć objętościową zawartość alkoholu nieprzekraczającą 0,5 % obj., zastosowana temperatura nie może przekraczać 75 °C, średnica porów do filtracji ma być nie mniejsza niż 0,2 mikrometra, a destylacja jest stosowana w warunkach próżniowych. Oprócz tych kluczowych warunków, do wytwarzania ekologicznego odalkoholizowanego wina (również w trakcie praktyk, procesów i zabiegów enologicznych) mogą mieć zastosowanie wyłącznie produkty i substancje dopuszczone do stosowania w produkcji ekologicznej zgodnie z art. 24 (są to przepisy dotyczące dopuszczania produktów i substancji stosowanych w produkcji ekologicznej), z zastrzeżeniem warunków i ograniczeń ustanowionych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i rozporządzeniu delegowanym 2019/934 (rozporządzenie dotyczące obszarów uprawy winorośli, w przypadku których zawartość alkoholu może być zwiększona, dozwolonych praktyk enologicznych i ograniczeń mających zastosowanie do produkcji i konserwowania produktów sektora win, minimalnej zawartości alkoholu w odniesieniu do produktów ubocznych oraz ich usuwania, a także publikacji dokumentów OIV). 

Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem: 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=OJ:L_202500405 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Eko Prawo żywnościowe Przemysł napojowy

Artykuł opublikowany dzięki:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.