Analiza liczby jodowej, wolnych kwasów tłuszczowych, współczynnika załamania światła oraz składy kwasów tłuszczowych z wykorzystaniem technologii NIRS
Wieloparametrowa analiza olejów jadalnych w zaledwie kilka sekund
Metrohm to jeden z najbardziej zaufanych na świecie producentów precyzyjnych instrumentów do analizy laboratoryjnej i procesowej. Firma została założona w 1943 roku przez inżyniera Bertolda Suhnera w Herisau w Szwajcarii, gdzie do dziś ma swoją główną siedzibę.
Metrohm oferuje kompleksowe rozwiązania dla technik analitycznych, zaczynając od pomiarów pH, przewodnictwa, przez miareczkowanie, chromatografię jonową, po spektroskopię w bliskiej podczerwieni (NIR) i spektroskopię Ramana, a także wiele więcej.
Metrohm sprzedaje swoje urządzenia analityczne i świadczy usługi serwisowe poprzez lokalne oddziały i wyłącznych dystrybutorów w ponad 120 krajach na całym świecie. Naszą misją jest dostarczanie urządzeń i rozwiązań aplikacyjnych klientom, którzy potrzebują sprawdzonych i niezawodnych rozwiązań pozwalających na kontrolę jakości prowadzoną zarówno w laboratorium, jak również na liniach technologicznych.
Urządzenia analityczne, które oferujemy naszym Klientom, to:
• pH-metry, konduktometry, jonometry
• systemy dozujące do operacji z roztworami
• rancimaty do pomiaru procesu utleniania i stabilności oksydacyjnej
• woltamperometry do oznaczania śladowych ilości metali
• automatyczne titratory do miareczkowania potencjometrycznego
• automatyczne titratory Karla Fischera do oznaczania zawartości wody: kulometry i wolumetry
• chromatografy jonowe do analiz anionów i kationów
• spektrometry NIR do nieniszczących próbkę, wieloparametrowych analiz
• spektrometry Ramana do potwierdzania tożsamości surowców i detekcji zanieczyszczeń
• analizatory procesowe do różnych analiz chemicznych inline, online, atline
Słowa kluczowe: analiza NIR, metoda Rancimat, stabilność oksydacyjna, identyfikacja NIR i Raman, oznaczanie jonów (anionów i kationów), pomiary pH i potencjału red-ox, chromatografia jonowa
Wieloparametrowa analiza olejów jadalnych w zaledwie kilka sekund
Tłuszcze jadalne lub oleje kuchenne są uważane za nadające się do spożycia przez ludzi i są stosowane głównie w żywności lub w produktach kosmetycznych. Zawierają ważne witaminy oraz nasycone i/lub nienasycone kwasy tłuszczowe.