Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Analiza oleju spożywczego: przewodnik dla początkujących

Kategoria: Procesy i Technologie , Składniki Żywności

Co to jest olej spożywczy?

Tłuszcze jadalne lub oleje kuchenne są uważane za nadające się do spożycia przez ludzi i są stosowane głównie w żywności lub w produktach kosmetycznych. Zawierają ważne witaminy oraz nasycone i/lub nienasycone kwasy tłuszczowe. Zarówno tłuszcze, jak i oleje jadalne składają się głównie z nierozpuszczalnych w wodzie estrów kwasów tłuszczowych i gliceryny, zwanych glicerydami.

Tłuszcze i oleje są ogólnie klasyfikowane według tego, czy w temperaturze pokojowej mają postać stałą czy płynną. Podstawowe rozróżnienie obejmuje tłuszcze i oleje roślinne pochodzące z nasion i owoców roślin oleistych oraz tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego. Jednakże syntetyczne tłuszcze i oleje jadalne można wytwarzać z surowców za pomocą procesów chemicznych, takich jak proces Fischera-Tropscha.

Ogólnie rzecz biorąc, im wyższy udział tłuszczów nienasyconych (zwłaszcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), tym zdrowszy tłuszcz lub olej. Olej słonecznikowy, olej rzepakowy, olej szafranowy, olej sojowy i oliwa z oliwek są szczególnie bogate w nienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Choć można je stosować do gotowania i smażenia, najlepiej spożywać je w stanie naturalnym. Z drugiej strony olej kokosowy, olej z ziaren palmowych, tłuszcz maślany i olej palmowy są bardzo bogate w tłuszcze nasycone. Stosowane są głównie do pieczenia, smażenia, smażenia, a także do produkcji mydeł przemysłowych lub kosmetyków.

Uwagi dotyczące przechowywania i jakości

Bardzo ważnymi kwestiami są trwałość i jakość produktu. Oleje i tłuszcze jadalne mogą fermentować, pogarszać się podczas przechowywania, ulegać zanieczyszczeniu naturalnymi substancjami związanymi ze źródłem oleju lub śladami pestycydów, a nawet zostać celowo zafałszowane.

Produkty te mogą jełczeć w wyniku autoutleniania, podczas którego rozkładane są długołańcuchowe kwasy tłuszczowe i tworzą się związki krótkołańcuchowe (np. kwas masłowy). Hydroliza tłuszczów i olejów sprzyja rozkładowi triacylogliceroli w celu utworzenia wolnych kwasów tłuszczowych (FFA), mono- i diacylogliceroli. Te wolne kwasy tłuszczowe mogą ulegać dodatkowo autoutlenianiu. Dodatkowo utlenianie triacylogliceroli prowadzi do powstania kwasów karboksylowych o szkielecie glicerynowym, co zwiększa kwasowość oleju.

Jak powstaje olej spożywczy?

Oleje spożywcze otrzymywane są różnymi metodami, najczęściej metodą bezpośredniej ekstrakcji. Główne procesy obejmują: tłoczenie, ekstrakcję lotnymi rozpuszczalnikami oraz oczyszczanie lub rafinację za pomocą żrących środków chemicznych (wybielanie).

Tłoczenie dzieli się na „tłoczone na zimno” lub „tłoczone na gorąco”, w wyniku czego powstają zupełnie różne produkty końcowe. Podczas tłoczenia na zimno olej ekstrahuje się w temperaturze pokojowej. Oleje jadalne tłoczone na zimno nie wymagają rafinacji ze względu na stosunkowo niską liczbę kwasową, dlatego produkt końcowy otrzymuje się po wytrąceniu i filtracji. Jak sama nazwa wskazuje, tłoczenie na gorąco polega na ekstrakcji olejów jadalnych w wysokich temperaturach. W tym przypadku liczba kwasowa znacznie wzrasta, a olej traci większość swoich naturalnych właściwości – dlatego oleje tłoczone na gorąco poddaje się rafinacji, aby nadawały się do spożycia. 

Różne kategorie olejów obejmują: rodzime (pierwotne), nierafinowane, rafinowane, uwodornione, transestryfikowane, frakcjonowane, wyprodukowane (gotowe) i odporne na zimno. 

  • Oleje spożywcze z pierwszego tłoczenia
  • Nierafinowane oleje spożywcze
  • Rafinowane oleje spożywcze
  • Uwodornione oleje spożywcze
  • Transestryfikowane oleje spożywcze
  • Frakcjonowane oleje spożywcze
  • Wyprodukowane (gotowe) oleje spożywcze
  • Oleje spożywcze odporne na zimno

Krótko mówiąc, im bardziej przetworzony olej spożywczy, tym gorsza jest jego jakość. Jakość oleju spożywczego można i należy sprawdzać i analizować za pomocą różnych parametrów testowych.

Jak przetestować olej spożywczy?

Badanie jakości olejów spożywczych wymaga dokładnych, powtarzalnych i prostych metod analitycznych, które minimalizują błąd ludzki. Dostępnych jest kilka sprawdzonych sposobów. Do najbardziej znanych metod pierwszorzędowych zalicza się miareczkowanie lub pomiar stabilności, a najbardziej znane metody względne obejmują spektroskopię w bliskiej podczerwieni. W kolejnych rozdziałach opisano różne metody badania jakości olejów spożywczych.

Parametry analizy oleju jadalnego

Do oceny jakości i właściwości olejów jadalnych wykorzystuje się kilka parametrów. Obejmują one zawartość wody (wilgoci), stabilność oksydacyjną, liczbę jodową, liczbę nadtlenkową, liczbę zmydlania, liczbę kwasową i wolne kwasy tłuszczowe, skład kwasów tłuszczowych, liczbę hydroksylową, wskaźniki utleniania, współczynnik załamania światła i inne.

Tabela 1. Wybierz listę parametrów analitycznych do oceny jakości oleju spożywczego wraz z odpowiadającymi normami i dokumentami aplikacyjnymi firmy Metrohm.
Parametr jakości oleju spożywczegoStandard(y)Powiązane materiały aplikacyjne
Zawartość wody EN ISO 8534; GB/T 26626; AOAC 984.20

AB-137

AB-141

8.000.6079

AN-NIR-115

Stabilność oksydacyjna AOCS CD 12b-92; EN ISO 6886; GB/T 21121; JOCS 2.5.1.2

AB-141

AB-204

AB-408

AN-R-030

Liczba jodowa EN ISO 3961; ASTM D5554; AOAC 920.159; AOAC 993.20; Metoda II według USP; Ph.Eur. 2.5.4 Metoda B; AOCS Cd 1d-92

AB-141

AN-T-109

AN-NIR-111

Liczba nadtlenkowa EN ISO 27107; EN ISO 3960; AOAC 965,33; Ph.Eur. 2.5.5; USP

AB-141

AN-T-110

Liczba zmydlania EN ISO 3657; ASTM D5558; AOAC 920.160; USP ; Ph.Eur. 2.5.6

AB-141

AN-T-111

Liczba kwasowa, wolne kwasy tłuszczowe (FFA) EN ISO 660; Metoda USP I; Ph.Eur. 2.5.1

AB-141

AB-315

AN-T-112

AN-H-036

AN-NIR-111

Liczba hydroksylowa ASTM E1899

AB-141

AB-322

AN-T-113

Profil kwasów tłuszczowych EN ISO 12966-4

AN-NIR-115

410000026-A

Wskaźniki utleniania (K232, K270, K268, K266, K274) EN ISO 3656

Dowiedz się więcej na temat analizy olejów spożywczych z artykułu firmy Metrohm

Autor:Metrohm Polska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.