Wieloparametrowa analiza olejów jadalnych w zaledwie kilka sekund
Streszczenie
Oleje jadalne są niezbędnym składnikiem naszej diety. Do oceny ich jakości stosuje się różne parametry, tj. liczbę jodową, wolne kwasy tłuszczowe (FFA), współczynnik załamania światła i skład kwasów tłuszczowych. Analiza składu kwasów tłuszczowych zapewnia szczegółowy przegląd stężeń poszczególnych kwasów tłuszczowych obecnych w oleju. Szczególnie istotne dla producentów olejów jadalnych jest określenie zawartości istotnego kwasu linolowego (C18:2) i α-linolenowego (C18:3).
Zastosowanie tradycyjnych technik analitycznych, takich jak miareczkowanie lub chromatografia gazowa, jest czasochłonne i często wymaga użycia szkodliwych rozpuszczalników, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia jak również zwiększać koszty przeprowadzanych analiz. W odróżnieniu od tych standardowych metod, każdy z wyżej wymienionych parametrów określających jakość oleju jadalnego może być analizowany równocześnie, bez konieczności specjalnego przygotowania próbki i to w ciągu kilku sekund za pomocą spektroskopii w bliskiej podczerwieni (NIRS) przy użyciu analizatora OMNIS NIRS.
Metodyka badań
Ponad 1000 próbek kilku rodzajów olejów jadalnych (w tym oleju słonecznikowego, rzepakowego, sezamowego i sojowego) zmierzono za pomocą spektrometru OMNIS NIR Analyzer Liquid w trybie transmisji (zakres spektralny: 1000-2250 nm) przy użyciu jednorazowych fiolek o średnicy 8 mm. Pomiary przeprowadzano z kontrolą temperatury fiolki w 40 °C, aby zapewnić stałą powtarzalność pomiarów. Do pozyskiwania wszystkich danych jak również opracowania modelu predykcyjnego wykorzystano oprogramowanie OMNIS.

Rys 1. Spektrometr OMNIS NIR Analyzer wraz z akcesoriami (próbki w jednorazowych fiolkach 8mm).
Tabela 1. Zestawienie użytej aparatury, akcesoriów i oprogramowania
Wyposażenie
|
Article number
|
Spektrometr: OMNIS NIR Analyzer Liquid
|
2.1070.0010
|
Akcesorium: Holder na fiolki: OMNIS NIR, vial, 8 mm
|
6.07401.070
|
Akcesorium: Fiolki jednorazowe, 8 mm, tryb transmisji
|
6.7402.240
|
Oprogramowanie: OMNIS Stand-Alone license
|
6.06003.010
|
Oprogramowanie: Quant Development software license
|
6.06008.002
|
Wyniki
Otrzymane widma NIR (Rys. 2) zostały zastosowane do utworzenia modeli predykcyjnych, które następnie wykorzystano do analizy ilościowej wszystkich ośmiu parametrów jakości oleju: liczby jodowej (IV), FFA, współczynnika załamania światła, kwasu palmitynowego (C16:0), kwasu stearynowego (C18:0), kwasu oleinowego (C18:1), kwasu linolowego (C18:2) i kwasu α -linolenowego (C18:3). Do oceny jakości modeli predykcyjnych wykorzystano wykresy zależności, które wykazują wysoką korelację (R2 > 0,94) między przewidywaniami wartościami otrzymanymi techniką NIR a wartościami uzyskanymi standardowymi metodami referencyjnymi dla wszystkich parametrów. Spośród wszystkich próbek 25% wybrano jako zbiór walidacyjny, a pozostałe 75% jako zbiór kalibracyjny. Odpowiednie współczynniki jakości (FOM) pokazują spodziewaną precyzję i potwierdzają skuteczność metody podczas rutynowej analizy (Rysunki 3-10).

Rys. 2. Nałożone widma NIR próbek oleju jadalnego, które zostały zmierzone spektrometrem OMNIS NIR Analyzer Liquid w temperaturze 40 °C w fiolkach 8 mm.
Wyniki: Liczba jodowa (IV)

Rysunek 3. Wykres korelacji oraz odpowiednie współczynniki jakości dotyczące przewidywania liczby jodowej w olejach jadalnych. Pomiary przeprowadzono spektrometrem OMNIS NIR Analyzer Liquid. Wartości referencyjne zostały wyznaczone metodą chromatografii gazowej.
parameter
|
SEC (mg/100g)
|
SECV (mg/100g)
|
SEP (mg/100g)
|
R²CV
|
Liczba jodowa (IV)
|
0.47
|
0.48
|
0.50
|
0.999
|
Wyniki: Wolne kwasy tłuszczowe (FFA)

Rysunek 4. . Wykres korelacji oraz odpowiednie współczynniki jakości dotyczące przewidywania wolnych kwasów tłuszczowych w olejach jadalnych. Pomiary przeprowadzono spektrometrem OMNIS NIR Analyzer Liquid. Wartości referencyjne zostały wyznaczone metodą miareczkową.
Parameter
|
SEC (%)
|
SECV (%)
|
SEP (%)
|
R²CV
|
Wolne kwasy tłuszczowe (FFA)
|
0.12
|
0.12
|
0.13
|
0.946
|
Wyniki: Współczynnik załamania światła

Rysunek 5. . Wykres korelacji oraz odpowiednie współczynniki jakości dotyczące przewidywania współczynnika załamania światła w olejach jadalnych. Pomiary przeprowadzono spektrometrem OMNIS NIR Analyzer Liquid. Wartości referencyjne zostały wyznaczone za pomocą refraktometru.
Parameter
|
SEC (%)
|
SECV (%)
|
SEP (%)
|
R²CV
|
Współczynnik załamania światła
|
0.00011
|
0.00012
|
0.00012
|
0.998
|
Wyniki: Zawartość kwasu tłuszczowego C16:0

Rysunek 6. . Wykres korelacji oraz odpowiednie współczynniki jakości dotyczące przewidywania zawartości kwasu tłuszczowego C16:0 w olejach jadalnych. Pomiary przeprowadzono spektrometrem OMNIS NIR Analyzer Liquid. Wartości referencyjne zostały wyznaczone metodą chromatografii gazowej.
Parameter
|
SEC (%)
|
SECV (%)
|
SEP (%)
|
R²CV
|
C16:0
|
0.26
|
0.27
|
0.31
|
0.958
|
Wyniki: Zawartość kwasu tłuszczowego C18:0

Rysunek 7. . Wykres korelacji oraz odpowiednie współczynniki jakości dotyczące przewidywania zawartości kwasu tłuszczowego C18:0 w olejach jadalnych. Pomiary przeprowadzono spektrometrem OMNIS NIR Analyzer Liquid. Wartości referencyjne zostały wyznaczone metodą chromatografii gazowej.
Parameter
|
SEC (%)
|
SECV (%)
|
SEP (%)
|
R²CV
|
C18:0
|
0.26
|
0.27
|
0.25
|
0.936
|
Wyniki: Zawartość kwasu tłuszczowego C18:1

Rysunek 8. . Wykres korelacji oraz odpowiednie współczynniki jakości dotyczące przewidywania zawartości kwasu tłuszczowego C18:1 w olejach jadalnych. Pomiary przeprowadzono spektrometrem OMNIS NIR Analyzer Liquid. Wartości referencyjne zostały wyznaczone metodą chromatografii gazowej.
Parameter
|
SEC (%)
|
SECV (%)
|
SEP (%)
|
R²CV
|
C18:1
|
0.64
|
0.67
|
0.71
|
0.999
|
Wyniki: Zawartość kwasu tłuszczowego C18:2

Rysunek 9. . Wykres korelacji oraz odpowiednie współczynniki jakości dotyczące przewidywania zawartości kwasu tłuszczowego C18:2 w olejach jadalnych. Pomiary przeprowadzono spektrometrem OMNIS NIR Analyzer Liquid. Wartości referencyjne zostały wyznaczone metodą chromatografii gazowej.
Parameter
|
SEC (%)
|
SECV (%)
|
SEP (%)
|
R²CV
|
C18:2
|
0.63
|
0.77
|
0.84
|
0.999
|
Wyniki: Zawartość kwasu tłuszczowego C18:3

Rysunek 10. . Wykres korelacji oraz odpowiednie współczynniki jakości dotyczące przewidywania zawartości kwasu tłuszczowego C18:3 w olejach jadalnych. Pomiary przeprowadzono spektrometrem OMNIS NIR Analyzer Liquid. Wartości referencyjne zostały wyznaczone metodą chromatografii gazowej.
Parameter
|
SEC (%)
|
SECV (%)
|
SEP (%)
|
R²CV
|
C18:3
|
0.32
|
0.36
|
0.36
|
0.989
|
Wnioski
Powyższe wyniki potwierdzają liczne korzyści płynące z zastosowania spektrometru OMNIS NIR Analyzer Liquid do wieloparametrowej, rutynowej kontroli jakości w laboratoriach producentów oleju jadalnego. Wszystkie parametry jakościowe mogą zostać zmierzone jednocześnie w ciągu zaledwie kilku sekund. W porównaniu z innymi tradycyjnymi metodami, pomiary wykonywane za pomocą spektroskopii NIR nie wymagają żadnego przygotowania próbki ani użycia jakichkolwiek rozpuszczalników. Takie rozwiązanie prowadzi do zredukowania obciążenia laboratorium (Tabela 2) i związanych z tym kosztów, a także zwiększa bezpieczeństwo personelu laboratoryjnego.
Tabela 2. Czas pomiarów parametrów: liczby jodowej, zawartości wolnych kwasów tłuszczowych, współczynnika załamania światła, składu kwasów tłuszczowych w olejach jadalnych standardowymi metodami analitycznymi.
Parameter
|
Technika
|
Czas analizy jednej próbki
|
Liczba jodowa
|
GC
|
∼30min (estryfikacja metylowa + przygotowanie próbki do analizy) + ∼20min pomiar GC
|
Wolne kwasy tłuszczowe (FFA)
|
Miareczkowanie
|
∼10 min
|
Współczynnik załamania światła
|
Refractometer
|
∼2 min
|
Zawartość kwasów tłuszczowych
|
GC
|
∼30 min
|