Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Analiza liczby jodowej, wolnych kwasów tłuszczowych, współczynnika załamania światła oraz składy kwasów tłuszczowych z wykorzystaniem technologii NIRS

Kategoria: Procesy i Technologie

Wieloparametrowa analiza olejów jadalnych w zaledwie kilka sekund

Streszczenie

Oleje jadalne są niezbędnym składnikiem naszej diety. Do oceny ich jakości stosuje się różne parametry, tj. liczbę jodową, wolne kwasy tłuszczowe (FFA), współczynnik załamania światła i skład kwasów tłuszczowych. Analiza składu kwasów tłuszczowych zapewnia szczegółowy przegląd stężeń poszczególnych kwasów tłuszczowych obecnych w oleju. Szczególnie istotne dla producentów olejów jadalnych jest określenie zawartości istotnego kwasu linolowego (C18:2) i α-linolenowego (C18:3).

Zastosowanie tradycyjnych technik analitycznych, takich jak miareczkowanie lub chromatografia gazowa, jest czasochłonne i często wymaga użycia szkodliwych rozpuszczalników, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia jak również zwiększać koszty przeprowadzanych analiz. W odróżnieniu od tych standardowych metod, każdy z wyżej wymienionych parametrów określających jakość oleju jadalnego może być analizowany równocześnie, bez konieczności specjalnego przygotowania próbki i to w ciągu kilku sekund za pomocą spektroskopii w bliskiej podczerwieni (NIRS) przy użyciu analizatora OMNIS NIRS.

Metodyka badań

Ponad 1000 próbek kilku rodzajów olejów jadalnych (w tym oleju słonecznikowego, rzepakowego, sezamowego i sojowego) zmierzono za pomocą spektrometru OMNIS NIR Analyzer Liquid w trybie transmisji (zakres spektralny: 1000-2250 nm) przy użyciu jednorazowych fiolek o średnicy 8 mm. Pomiary przeprowadzano z kontrolą temperatury fiolki w 40 °C, aby zapewnić stałą powtarzalność pomiarów. Do pozyskiwania wszystkich danych jak również opracowania modelu predykcyjnego wykorzystano oprogramowanie OMNIS.


Rys 1
.  Spektrometr OMNIS NIR Analyzer wraz z akcesoriami (próbki w jednorazowych fiolkach 8mm).

Tabela 1. Zestawienie użytej aparatury, akcesoriów i oprogramowania

Wyposażenie

Article number

Spektrometr: OMNIS NIR Analyzer Liquid

2.1070.0010

Akcesorium: Holder na fiolki: OMNIS NIR, vial, 8 mm

6.07401.070

Akcesorium: Fiolki jednorazowe, 8 mm, tryb transmisji

6.7402.240

Oprogramowanie: OMNIS Stand-Alone license

6.06003.010

Oprogramowanie: Quant Development software license

6.06008.002

Wyniki

Otrzymane widma NIR (Rys. 2) zostały zastosowane do utworzenia modeli predykcyjnych, które następnie wykorzystano do analizy ilościowej wszystkich ośmiu parametrów jakości oleju: liczby jodowej (IV), FFA, współczynnika załamania światła, kwasu palmitynowego (C16:0), kwasu stearynowego (C18:0), kwasu oleinowego (C18:1), kwasu linolowego (C18:2) i kwasu α -linolenowego (C18:3). Do oceny jakości modeli predykcyjnych wykorzystano wykresy zależności, które wykazują wysoką korelację (R2 > 0,94) między przewidywaniami wartościami otrzymanymi techniką NIR a wartościami uzyskanymi standardowymi metodami referencyjnymi dla wszystkich parametrów. Spośród wszystkich próbek 25% wybrano jako zbiór walidacyjny, a pozostałe 75% jako zbiór kalibracyjny. Odpowiednie współczynniki jakości (FOM) pokazują spodziewaną precyzję i potwierdzają skuteczność metody podczas rutynowej analizy (Rysunki 3-10).


Rys. 2
. Nałożone widma NIR próbek oleju jadalnego, które zostały zmierzone spektrometrem OMNIS NIR Analyzer Liquid w temperaturze 40 °C w fiolkach 8 mm.

Wyniki: Liczba jodowa (IV)


Rysunek 3. Wykres korelacji oraz odpowiednie współczynniki jakości dotyczące przewidywania liczby jodowej w olejach jadalnych. Pomiary przeprowadzono spektrometrem OMNIS NIR Analyzer Liquid. Wartości referencyjne zostały wyznaczone metodą chromatografii gazowej.

parameter

SEC (mg/100g)

SECV (mg/100g)

SEP (mg/100g)

R²CV

 Liczba jodowa (IV)

0.47

0.48

0.50

0.999

Wyniki: Wolne kwasy tłuszczowe (FFA)


Rysunek 4. . Wykres korelacji oraz odpowiednie współczynniki jakości dotyczące przewidywania wolnych kwasów tłuszczowych w olejach jadalnych. Pomiary przeprowadzono spektrometrem OMNIS NIR Analyzer Liquid. Wartości referencyjne zostały wyznaczone metodą miareczkową.

Parameter

SEC (%)

SECV (%)

SEP (%)

R²CV

Wolne kwasy tłuszczowe (FFA)

0.12

0.12

0.13

0.946

Wyniki: Współczynnik załamania światła


Rysunek 5. . Wykres korelacji oraz odpowiednie współczynniki jakości dotyczące przewidywania współczynnika załamania światła w olejach jadalnych. Pomiary przeprowadzono spektrometrem OMNIS NIR Analyzer Liquid. Wartości referencyjne zostały wyznaczone za pomocą refraktometru.

Parameter

SEC (%)

SECV (%)

SEP (%)

R²CV

Współczynnik załamania światła

0.00011

0.00012

0.00012

0.998

Wyniki: Zawartość kwasu tłuszczowego C16:0


Rysunek 6. . Wykres korelacji oraz odpowiednie współczynniki jakości dotyczące przewidywania zawartości kwasu tłuszczowego C16:0 w olejach jadalnych. Pomiary przeprowadzono spektrometrem OMNIS NIR Analyzer Liquid. Wartości referencyjne zostały wyznaczone metodą chromatografii gazowej.

Parameter

SEC (%)

SECV (%)

SEP (%)

R²CV

C16:0

0.26

0.27

0.31

0.958

Wyniki: Zawartość kwasu tłuszczowego C18:0


Rysunek 7. . Wykres korelacji oraz odpowiednie współczynniki jakości dotyczące przewidywania zawartości kwasu tłuszczowego C18:0 w olejach jadalnych. Pomiary przeprowadzono spektrometrem OMNIS NIR Analyzer Liquid. Wartości referencyjne zostały wyznaczone metodą chromatografii gazowej.

Parameter

SEC (%)

SECV (%)

SEP (%)

R²CV

C18:0

0.26

0.27

0.25

0.936

Wyniki: Zawartość kwasu tłuszczowego C18:1


Rysunek 8. . Wykres korelacji oraz odpowiednie współczynniki jakości dotyczące przewidywania zawartości kwasu tłuszczowego C18:1 w olejach jadalnych. Pomiary przeprowadzono spektrometrem OMNIS NIR Analyzer Liquid. Wartości referencyjne zostały wyznaczone metodą chromatografii gazowej.

Parameter

SEC (%)

SECV (%)

SEP (%)

R²CV

C18:1

0.64

0.67

0.71

0.999

Wyniki: Zawartość kwasu tłuszczowego C18:2


Rysunek 9. . Wykres korelacji oraz odpowiednie współczynniki jakości dotyczące przewidywania zawartości kwasu tłuszczowego C18:2 w olejach jadalnych. Pomiary przeprowadzono spektrometrem OMNIS NIR Analyzer Liquid. Wartości referencyjne zostały wyznaczone metodą chromatografii gazowej.

Parameter

SEC (%)

SECV (%)

SEP (%)

R²CV

C18:2

0.63

0.77

0.84

0.999

Wyniki: Zawartość kwasu tłuszczowego C18:3


Rysunek 10. . Wykres korelacji oraz odpowiednie współczynniki jakości dotyczące przewidywania zawartości kwasu tłuszczowego C18:3 w olejach jadalnych. Pomiary przeprowadzono spektrometrem OMNIS NIR Analyzer Liquid. Wartości referencyjne zostały wyznaczone metodą chromatografii gazowej.

Parameter

SEC (%)

SECV (%)

SEP (%)

R²CV

C18:3

0.32

0.36

0.36

0.989

Wnioski

Powyższe wyniki potwierdzają liczne korzyści płynące z zastosowania spektrometru OMNIS NIR Analyzer Liquid do wieloparametrowej, rutynowej kontroli jakości w laboratoriach producentów oleju jadalnego. Wszystkie parametry jakościowe mogą zostać zmierzone jednocześnie w ciągu zaledwie kilku sekund. W porównaniu z innymi tradycyjnymi metodami, pomiary wykonywane za pomocą spektroskopii NIR nie wymagają żadnego przygotowania próbki ani użycia jakichkolwiek rozpuszczalników. Takie rozwiązanie prowadzi do zredukowania obciążenia laboratorium (Tabela 2) i związanych z tym kosztów, a także zwiększa bezpieczeństwo personelu laboratoryjnego.

Tabela 2. Czas pomiarów parametrów: liczby jodowej, zawartości wolnych kwasów tłuszczowych, współczynnika załamania światła, składu kwasów tłuszczowych w olejach jadalnych standardowymi metodami analitycznymi.

Parameter

Technika

Czas analizy jednej próbki

Liczba jodowa

GC

∼30min (estryfikacja metylowa + przygotowanie próbki do analizy) + ∼20min pomiar GC

Wolne kwasy tłuszczowe (FFA)

Miareczkowanie

∼10 min

Współczynnik załamania światła

Refractometer

∼2 min

Zawartość kwasów tłuszczowych

GC

∼30 min

 

Autor:Metrohm Polska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Procesy i Technologie

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.