Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dystrybucja oleju spożywczego jako rzekomej oliwy z oliwek – przejęcie 16 500 litrów zafałszowanego produktu w Portugalii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywnościowego i Gospodarczego (ASAE) za pośrednictwem Krajowej Jednostki Wywiadowczej i Dochodzeniowej (UNIIC) oraz Jednostki Operacyjnej Mirandela przeprowadził operację kontrolną w dzielnicach Aveiro i Bragança, która doprowadziła do przejęcia produktów o wartości 82 500 euro.

Olej spożywczy oznaczony jako oliwa z oliwek

Działania skierowane były na magazyn i jednostkę przemysłową zajmującą się pakowaniem olejów i oliwy z oliwek. Urzędnicy zidentyfikowali nieuczciwe praktyki polegające na etykietowaniu butelek oleju spożywczego jako oliwy z oliwek różnych kategorii, bez jakiegokolwiek dowodu zakupu oryginalnej oliwy z oliwek. Działania te wprowadzały konsumenta w błąd co do właściwości samego produktu. Skonfiskowano 82 819 niepoprawnych etykiet oraz 16 500 litrów oleju spożywczego, z którego większość oznaczono już jako rzekoma oliwa z oliwek.

Gwałtowny wzrost liczby potencjalnych oszustw związanych z oliwą z oliwek

Przeprowadzona akcja doprowadziła do wszczęcia dwóch spraw karnych w sprawie nieuczciwego obrotu towarami, a służby ASAE oświadczyły, że nadal będą intensyfikować swoje działania kontrolne na terenie całego kraju.

Podjęta przez urzędników akcja kontrolna była odpowiedzią na gwałtowny wzrost liczby potencjalnych oszustw związanych z oliwą z oliwek i przypadków jej niewłaściwego etykietowania. Powiązane jest to ze wzrostem kosztów oryginalnych produktów z oliwy z oliwek, które w ciągu ostatnich lat zwiększyły się prawie dwukrotnie z powodu zmian klimatycznych oddziałujących na procesy produkcyjne.

Źródło: https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-desmantela-esquema-de-fraude-em-oleo-alimentar-operacao-olive-.aspx

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.