Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ponad 20 przypadków zgonów i wykrycie niebezpiecznych produktów spożywczych w sklepach w RPA – rosnące obawy dotyczące bezpieczeństwa żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W Republice Południowej Afryki rosną obawy dotyczące bezpieczeństwa żywności, w związku z odnotowaniem od września prawie 900 przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową oraz śmiercią ponad 20 osób, w tym głównie dzieci w wieku od 6 do 9 lat. Przypadki te powiązano z żywnością pochodzącą z lokalnych sklepów.

Skala problemu i dotknięte rejony

Jak przekazał premier prowincji Gauteng, Panyaza Lesufi, działania podjęte przez Departament Zdrowia wykazały na chwilę obecną 23 przypadki zgonów. Niestety nie są to pierwsze przypadki zatruć w tym rejonie. W tym roku w prowincji odnotowano co najmniej 441 przypadków zatrucia pokarmowego, a wiele incydentów miało miejsce w pobliżu szkół. Innymi dotkniętymi rejonami są KwaZulu-Natal, a Limpopo, Free State oraz Mpumalanga, które także odnotowały dziesiątki incydentów.

Wyniki przeprowadzonych kontroli i źródło problemów

Aktualne zatrucia powiązano z wykrytymi substancjami chemicznymi w jedzeniu (przekąskach), które dzieci kupowały w lokalnych sklepach (tzw. „sklepach spaza”). W październiku minister zdrowia, Aaron Motsoaledi, przekazał informację o śmierci szóstki dzieci z Naledi, Soweto w wyniku zatrucia się pestycydem - Terbufosem. Pobrane 84 próbki ze sklepów spaza w rejonie Naledi wykazały obecność tej substancji w 3 z nich. Stwierdzono także obecność innych nielegalnych pestycydów. Produkty te skonfiskowano. Terbufos to substancja chemiczna stosowana w insektycydach fosforoorganicznych w celu zwalczania owadów i szkodników na niektórych uprawach. Choć obowiązuje zakaz jej sprzedaży do gospodarstw domowych, często używana jest do zwalczania szczurów na osiedlach. Pestycyd ten znaleziono na zewnątrz jak i wewnątrz opakowania chipsów, które spożyło jedno z dzieci. Inspektorzy stwierdzili także przechowywanie żywności razem z pestycydami i detergentami, brak odpowiednich, bezpiecznych miejsc do przechowywania żywności oraz wyposażenia higieniczno-sanitarnego.

Podjęte działania władz RPA

Do panującej sytuacji odniósł się także prezydent, Cyril Ramaphosa. Ogłosił on wprowadzenie natychmiastowych, zdecydowanych środków, które mają na celu rozwiązanie problemu nawracających chorób przenoszonych drogą pokarmową. Ogłoszono m.in. zamknięcie powiązanych z zatruciami sklepów spaza. Są to nieformalne sklepy spożywcze, które w świetle nowych przepisów będą musiały zostać ponownie zarejestrowane. Przewidziany czas na rejestrację w gminach wynosi 3 tygodnie (od 15 listopada) i odnosi się do wszystkich sklepów spaza, i innych zakładów zajmujących się przetwarzaniem żywności.

Kontroli zostaną także poddani wszyscy zarejestrowani producenci Terbufosu. Celem inspekcji jest upewnienie się, że żadne produkty zawierające tą substancję nie będą dystrybuowane na rynek pozarolniczy. Prezydent podkreślił także rolę rodziców w edukacji dzieci na temat bezpieczeństwa żywności. Wzmocnieniu ulegną także przepisy i protokoły odnoszące się do identyfikowalności, przepakowywania, niszczenia i sprzedaży pestycydów i artykułów spożywczych. W śledztwo w sprawie zatruć zaangażowani są m.in. detektywi z Południowoafrykańskiej Policji, przedstawiciele służby zdrowia, inspektorzy ochrony środowiska oraz pracownicy Departamentu Rolnictwa i urzędnicy Krajowej Komisji Konsumenckiej.

Wdrożenie nowej strategii obejmującej egzekwowanie wprowadzonych przepisów oraz edukowanie i szkolenie właścicieli i personelu sklepów spaza na temat bezpieczeństwa żywności powierzono gminom. Oczekuje się od nich wprowadzenia systemu regularnych inspekcji w celu zapewnienia zgodności z przepisami, a także podjęcia działań mających na celu rozwiązanie problemu inwazji szczurów.

Na specjalnym posiedzeniu gabinetu, wypracowano również utworzenie wspólnych struktur operacyjnych i wywiadowczych na szczeblu krajowym i prowincjonalnym w przypadku pojawienia się sytuacji kryzysowych. Jedną z takich powołanych instytucji jest Ministerialny Komitet Doradczy ds. Zdrowia, którego zadaniem jest opracowanie średnio- i długoterminowych środków zapobiegawczych. Wzmocniona zostanie także praca Biosecurity Hub, w celu lepszej kontroli w portach importu produktów, organizmów i szkodliwych produktów biologicznych. Zarządzono także przegląd i aktualizację wszystkich stosowanych przepisów odnoszących się do regulacji i autoryzacji pestycydów rolniczych stosowanych w RPA.

Prezydent RPA wprowadził także wspólny fundusz w wysokości 500 milionów randów (ok. 26 milionów euro) na wsparcie małych i średnich przedsiębiorstw, w tym szczególnie sklepów typu convience w gminach i wsiach. Finansowanie to ma objąć niezbędne remonty, czy też szkolenia w zakresie bezpieczeństwa.

Źródło: https://www.sanews.gov.za/south-africa/spaza-shops-implicated-child-deaths-be-shut-down

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Magdalena Hryńko

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.