Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wspólne Centrum Badawcze KE rekomenduje narzędzia cyfrowe do predykcji oszustw żywnościowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Procesy i Technologie

Wspólne Centrum Badawcze (JRC) Komisji Europejskiej opublikowało raport techniczny na temat narzędzi informatycznych do analizy ryzyka, które będą zapewniały ochronę europejskiego systemu żywnościowego.

Strategia „Od pola do stołu” uznała konieczność zintensyfikowania wysiłków na rzecz zwalczania oszukańczych praktyk w łańcuchu rolno-spożywczym, a jednocześnie zwiększenia identyfikowalności i systemów alarmowych w celu poprawy koordynacji w zakresie przeciwdziałania oszustwom żywnościowym. Raport przedstawia propozycje wykorzystanie zaawansowanych technologii, takich jak analityka predykcyjna i sztuczna inteligencja, aby efektywnie wykrywać oszustwa żywnościowe, zwiększać przejrzystość łańcuchów dostaw oraz wspierać oficjalne kontrole. W artykule przedstawiamy główne wnioski autorów, a pełny raport jest dostępny pod linkiem źródłowym.

Kluczowe wnioski

Ogromna ilość danych dotyczących łańcucha żywnościowego jest już dostępna na poziomie europejskim i międzynarodowym, co umożliwia przejście na cyfrowe podejście oparte na ryzyku w celu ochrony systemu żywnościowego. Jednakże dane te są rozproszone między przedsiębiorstwami spożywczymi, właściwymi organami w państwach członkowskich i różnymi służbami Komisji. Ponadto aktualne bazy danych nie zawsze są interoperacyjne, co wymaga dodatkowych nakładów pracy w celu przygotowania danych do analizy.

Komisja Europejska mogłaby wykorzystać wewnętrzną dostępność istniejących baz danych, źródeł informacji i narzędzi cyfrowych, agregując istotne informacje o łańcuchu żywnościowym w celu ulepszenia:

  • analizy opisowej, tworzącej wizualny przegląd bieżących problemów związanych z bezpieczeństwem żywności i oszustwami żywnościowymi
  • analizy diagnostycznej, która mogłaby zidentyfikować potencjalne czynniki leżące u podstaw tych problemów
  • analizy predykcyjnej w celu lepszego ukierunkowania kontroli urzędowych opartych na ryzyku

Narzędzia cyfrowe wspomagające dochodzenia w sprawie oszustw już istnieją, a organy kontroli urzędowej, a także służby Komisji mogłyby skorzystać z doświadczenia organów ścigania w ich stosowaniu.

Główne ustalenia

Ochrona europejskiego systemu żywnościowego wymaga holistycznego podejścia poprzez rozpatrywanie podejrzeń i problemów za pomocą zaawansowanych narzędzi cyfrowych. Narzędzia cyfrowe zaproponowane w niniejszym raporcie zwiększyłyby skalę walki z oszustwami żywnościowymi i kwestiami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności, zapewniając jednocześnie lepszy przegląd europejskich łańcuchów dostaw żywności i ich podatności na zagrożenia.

 

W raporcie zalecono:

  • wytrenowanie modelu uczenia maszynowego z wykorzystaniem zestawu danych historycznych przypadków oszustw, dostarczonych przez unijną Sieć ds. Oszustw Żywnościowych (FFN), w celu oceny możliwości wykorzystania analizy predykcyjnej do identyfikacji przypadków podejrzanych o oszustwa żywnościowe
  • zachęcanie właściwych organów państw członkowskich do powiadamiania FFN o wszystkich przypadkach oszustw żywnościowych, wykrytych w wyniku zastosowania art. 9 ust. 2 rozporządzenia w sprawie kontroli urzędowych, za pomocą odpowiedniego kanału iRASFF
  • motywowanie i zachęcanie przemysłu spożywczego do dzielenia się danymi dotyczącymi oszustw żywnościowych i spostrzeżeniami wywiadowczymi za pośrednictwem powierniczej bazy danych, która niezależnie zarządza i reguluje dzielenie się danymi między członkami przemysłu, jak również właściwymi organami
  • utworzenie partnerstwa publiczno-prywatnego w celu zachęcania i motywowania przedsiębiorstw spożywczych do przejścia na kompleksowe cyfrowe systemy identyfikowalności, które są interoperacyjne i umożliwiają udostępnianie danych identyfikowalności na żądanie właściwych organów
  • stworzenie dobrze zdefiniowanej technologicznej mapy drogowej w celu utworzenia opartego na sztucznej inteligencji systemu informatycznego na rzecz integralności żywności, który integruje agregację i analizę danych za pomocą technologii dużych zbiorów danych z udziałem ekspertów z departamentów Komisji Europejskiej posiadających odpowiednie zbiory danych, specjalistów IT (programistów back-end i front-end) i analityków danych
  • zainicjowanie projektu mającego na celu skonstruowanie ogólnych map łańcucha dostaw dla wybranej liczby produktów spożywczych/składników, w przypadku których historyczne dane dotyczące występowania oszustw wskazują na zwiększone ryzyko, pomoc w ich ocenie podatności na zafałszowanie i identyfikacji punktów krytycznych w łańcuchu

Powiązane i przyszłe prace JRC

Centrum Wiedzy ds. Oszustw i Jakości Żywności, zarządzane przez JRC, jest odpowiednim partnerem dla służb Komisji Europejskiej zajmujących się regulacją łańcucha dostaw żywności, wspierając ich działania na rzecz wzmocnienia ochrony europejskiego systemu żywnościowego. JRC może wspierać rozwój niezbędnych technologii cyfrowych oraz koordynację grup ekspertów odpowiedzialnych za ocenę podatności łańcuchów dostaw na zagrożenia.

Źródło: https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC138424

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Procesy i Technologie

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.