Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przypadki naruszenia bezpieczeństwa w sektorze ryb i owoców morza w 2023 roku – coroczny raport Irish Seafood Agency

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Urząd Ochrony Rybołówstwa Morskiego (SFPA) odpowiedzialny za ochronę zrównoważonego rozwoju rybołówstwa oraz zapewnienie bezpieczeństwa ryb i owoców morza opublikował coroczny raport, ujawniający naruszenia mające miejsce w 2023 roku w Irlandii. Według autorów był to znaczący rok szczególnie ze względu na wdrożenie zatwierdzonego przez Komisję Europejską Planu Kontroli Rybołówstwa Morskiego.

Przeprowadzane kontrole w liczbach

Urzędnicy ds. Ochrony Rybołówstwa Morskiego (SFPO) przeprowadzili 2297 oficjalnych kontroli urzędowych w 2325 placówkach podlegających temu urzędowi. Spośród nich, 535 inspekcji dotyczyło zatwierdzonych zakładów, a 1553 obejmowało kontrole urzędowe mające miejsce przed certyfikacją przesyłki żywności eksportowanej do kraju spoza UE oraz kontrole temperatury i etykietowania.

Przeprowadzono także 2222 inspekcje statków rybackich, a sama liczba przeprowadzanych kontroli w 2023 roku wzrosła o 17% w porównaniu do 2022 roku. W przypadku 80%, inspekcje wykazały zgodności z wymaganiami. Wszczęto łącznie 85 spraw, w tym 63 dotyczyły egzekwowania prawa w zakresie rybołówstwa morskiego, a 22 egzekwowania prawa w zakresie bezpieczeństwa żywności.

Wyniki kontroli bezpieczeństwa żywności

Służby SFPA zajęły się łącznie 61 incydentami w zakresie naruszeń bezpieczeństwa i jakości żywności, z czego 15 (25%) związanych było z systemem RASFF, a w przypadku 4 notyfikacji, krajem powiadamiającym była właśnie Irlandia.

Do analiz mikrobiologicznych i chemicznych pobrano łącznie 1343 próbki, z czego 74% stanowiły ryby, produkty rybołówstwa oraz żywe małże. Wśród badanych próbek pojawiły się także: woda, lód, woda morska oraz wymazy środowiskowe. Niezadowalające wyniki pod względem mikrobiologicznym i chemicznym uzyskano w przypadku 16 próbek, a 13 zgłoszeń zakończyło się wycofaniem produktu z obrotu.

Otrzymane 6 skarg odnosiło się natomiast do różnych kwestii, w tym tych związanych z naruszeniami etykietowania oraz informacji przekazywanych na stronie internetowej firmy.

Zastosowane środki zapobiegawcze oraz wymierzone kary

Egzekwowanie przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności obejmowało: nieformalne środki doradcze, wydawanie zawiadomień o zgodności oraz wszczynanie postępowań karnych w przypadku poważnych niezgodności. W 2023 r. wszczęto 4 postępowania karne, z których dwa zakończyły się wyrokami skazującymi i grzywnami nałożonymi na przedsiębiorstwo w związku z naruszeniami prawodawstwa UE. Dotyczyły one higieny żywności, identyfikowalności oraz magazynowania. Wydano także kilkanaście zawiadomień o konieczności przestrzegania przepisów, 9 nakazów zapłaty ryczałtowej, 4 nakazy poprawy oraz 1 zakaz.

Urzędnicy SPFA zachęcają konsumentów do zgłaszania ewentualnych obaw związanych z rybołówstwem i owocami morza. Otrzymanych 81 zgłoszeń dotyczyło m.in. nielegalnych i nadmiernych połowów na wodach irlandzkich, połowów bez licencji, sprzedaży niewymiarowych homarów oraz obaw dotyczących połowów przybrzeżnych.

Zapewnione przez SFPA certyfikaty eksportowe umożliwiły eksport 3802 przesyłek owoców morza o łącznej masie 49 782 ton (w tym 23 gatunków) z 44 przedsiębiorstw do 41 krajów spoza Unii Europejskiej. Dodatkowo wydano 744 świadectwa na wywóz 19 187 ton irlandzkich owoców morza do krajów trzecich, w tym do Wielkiej Brytanii.

Źródła:

https://www.sfpa.ie/LinkClick.aspx?fileticket=X8bnOggngTY%3d&portalid=0&resourceView=1

https://www.sfpa.ie/Portals/0/Press%20Release_SFPA%20Publishes%20Annual%20Report%202023.pdf

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Przemysł rybny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.