Urząd Ochrony Rybołówstwa Morskiego (SFPA) odpowiedzialny za ochronę zrównoważonego rozwoju rybołówstwa oraz zapewnienie bezpieczeństwa ryb i owoców morza opublikował coroczny raport, ujawniający naruszenia mające miejsce w 2023 roku w Irlandii. Według autorów był to znaczący rok szczególnie ze względu na wdrożenie zatwierdzonego przez Komisję Europejską Planu Kontroli Rybołówstwa Morskiego.
Przeprowadzane kontrole w liczbach
Urzędnicy ds. Ochrony Rybołówstwa Morskiego (SFPO) przeprowadzili 2297 oficjalnych kontroli urzędowych w 2325 placówkach podlegających temu urzędowi. Spośród nich, 535 inspekcji dotyczyło zatwierdzonych zakładów, a 1553 obejmowało kontrole urzędowe mające miejsce przed certyfikacją przesyłki żywności eksportowanej do kraju spoza UE oraz kontrole temperatury i etykietowania.
Przeprowadzono także 2222 inspekcje statków rybackich, a sama liczba przeprowadzanych kontroli w 2023 roku wzrosła o 17% w porównaniu do 2022 roku. W przypadku 80%, inspekcje wykazały zgodności z wymaganiami. Wszczęto łącznie 85 spraw, w tym 63 dotyczyły egzekwowania prawa w zakresie rybołówstwa morskiego, a 22 egzekwowania prawa w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Wyniki kontroli bezpieczeństwa żywności
Służby SFPA zajęły się łącznie 61 incydentami w zakresie naruszeń bezpieczeństwa i jakości żywności, z czego 15 (25%) związanych było z systemem RASFF, a w przypadku 4 notyfikacji, krajem powiadamiającym była właśnie Irlandia.
Do analiz mikrobiologicznych i chemicznych pobrano łącznie 1343 próbki, z czego 74% stanowiły ryby, produkty rybołówstwa oraz żywe małże. Wśród badanych próbek pojawiły się także: woda, lód, woda morska oraz wymazy środowiskowe. Niezadowalające wyniki pod względem mikrobiologicznym i chemicznym uzyskano w przypadku 16 próbek, a 13 zgłoszeń zakończyło się wycofaniem produktu z obrotu.
Otrzymane 6 skarg odnosiło się natomiast do różnych kwestii, w tym tych związanych z naruszeniami etykietowania oraz informacji przekazywanych na stronie internetowej firmy.
Zastosowane środki zapobiegawcze oraz wymierzone kary
Egzekwowanie przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności obejmowało: nieformalne środki doradcze, wydawanie zawiadomień o zgodności oraz wszczynanie postępowań karnych w przypadku poważnych niezgodności. W 2023 r. wszczęto 4 postępowania karne, z których dwa zakończyły się wyrokami skazującymi i grzywnami nałożonymi na przedsiębiorstwo w związku z naruszeniami prawodawstwa UE. Dotyczyły one higieny żywności, identyfikowalności oraz magazynowania. Wydano także kilkanaście zawiadomień o konieczności przestrzegania przepisów, 9 nakazów zapłaty ryczałtowej, 4 nakazy poprawy oraz 1 zakaz.
Urzędnicy SPFA zachęcają konsumentów do zgłaszania ewentualnych obaw związanych z rybołówstwem i owocami morza. Otrzymanych 81 zgłoszeń dotyczyło m.in. nielegalnych i nadmiernych połowów na wodach irlandzkich, połowów bez licencji, sprzedaży niewymiarowych homarów oraz obaw dotyczących połowów przybrzeżnych.
Zapewnione przez SFPA certyfikaty eksportowe umożliwiły eksport 3802 przesyłek owoców morza o łącznej masie 49 782 ton (w tym 23 gatunków) z 44 przedsiębiorstw do 41 krajów spoza Unii Europejskiej. Dodatkowo wydano 744 świadectwa na wywóz 19 187 ton irlandzkich owoców morza do krajów trzecich, w tym do Wielkiej Brytanii.
Źródła:
https://www.sfpa.ie/LinkClick.aspx?fileticket=X8bnOggngTY%3d&portalid=0&resourceView=1
https://www.sfpa.ie/Portals/0/Press%20Release_SFPA%20Publishes%20Annual%20Report%202023.pdf
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.