Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przejęcie zafałszowanej żywności i napojów o wartości 91 milionów euro – wyniki europejskiej operacji OPSON z 2024 roku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europol, OLAF, DG SANTE, DG AGRI, 29 krajów w Europie, a także producenci żywności i napojów z sektora prywatnego, połączyli siły w edycji 2024 operacji OPSON. Ta coroczna operacja ma na celu podrobione, jak również niespełniające norm produkty spożywcze i napoje. Organy ścigania, służby celne i agencje regulacyjne ds. żywności skonfiskowały w tej edycji około 22 000 ton zafałszowanej żywności i 850 000 litrów zafałszowanych napojów (głównie alkoholowych) o przybliżonej wartości 91 milionów euro.

Wyniki operacji OPSON XIII:

  • Zlikwidowano 11 sieci przestępczych
  • Wydano 104 nakazy aresztowania
  • Wydano 184 nakazy przeszukania
  • Zgłoszono 278 osób do organów sądowych
  • Wykonano 5 821 kontroli i inspekcji
  • Przejęto 22 000 ton zafałszowanej żywności
  • Przejęto 850 000 litrów zafałszowanych napojów (głównie alkoholowych)

 

Cele operacji OPSON

Oszustwa żywnościowe, podrabianie żywności i napojów oraz nadużywanie oznaczeń geograficznych stanowią znaczący i poważny obszar przestępczości, który należy zwalczać na szczeblu międzynarodowym. Celem operacji OPSON jest ochrona zdrowia publicznego i bezpieczeństwa oraz ostateczne rozbicie zaangażowanych zorganizowanych sieci przestępczych fałszujących żywność i napoje. Europol i wszyscy zaangażowani partnerzy walczą z oszustwami, obejmując cały łańcuch dostaw żywności – od surowców do produktu końcowego, uwzględniając oprócz rynków fizycznych także sprzedaż internetową za pośrednictwem platform e-commerce.

Trendy oszustw i przestępstw spożywczych w 2024 roku

Śledczy w całej Europie zauważyli dalej aktualny trend wśród oszustów sprzedających przeterminowaną żywność. Służby kontrolując firmy zajmujące się utylizacją odpadów, zdobywają masę przeterminowanej żywności, którą należy zniszczyć. Oszuści wymazują i ponownie drukują daty ważności lub całe nowe etykiety, a następnie wprowadzają przeterminowane produkty do łańcucha dostaw. Podsumowując operację OPSON XIII z 2024 r. stwierdzono, że najbardziej dotkniętymi fałszowaniem produktami były oliwa z oliwek i wina z chronioną nazwą pochodzenia.

Najważniejsze przejęcia OPSON XIII

Hiszpańska Gwardia Cywilna we współpracy z włoskimi Karabinierami i Europolem aresztowała cztery osoby i przejęła około 120 000 puszek tuńczyka, a także 45 000 litrów oleju. Zatrzymani właściciele firmy produkującej konserwy rybne w La Rioja przygotowali tuńczyka w puszcze o niższej jakości niż podano na etykiecie. Ponadto w konserwie zadeklarowano obecność oliwy z oliwek extra virgin, która w rzeczywistości była zastępowana oliwą z wytłoczyn lub olejem słonecznikowym. Dzięki oszustwom producent oferował produkt w atrakcyjnej cenie w porównaniu do oferty konkurencji.

Kolejny wyróżniony przypadek również dotyczył Hiszpanii. W Walencji wykryto firmę produkującą produkty marynowane, nienadające się do spożycia z powodu dodawania zabronionych barwników i konserwantów. Zarekwirowano 80 ton produktów, z których większość była gotowa do wprowadzenia na rynek.

Władze włoskie zidentyfikowały i skonfiskowały około 42 tony zafałszowanego oleju. Produkt sprzedawany jako włoska oliwa z oliwek extra virgin był gotowy do dystrybucji, a częściowo już trafił na rynek. Zafałszowaną oliwę produkowano z substancji oleistych, a do barwienia produktu stosowano chlorofil. Łączna wartość skonfiskowanych przedmiotów, w tym sprzętu do pakowania, etykiet, pojazdu transportowego, wózków widłowych i elektroniki, wyniosła 900 000 EUR.

Również we Włoszech karabinierzy rozbili siatkę przestępczą zajmującą się podrabianiem win z chronionymi nazwami pochodzenia. Przestępcy fałszowali elektroniczne rejestry piwnic organu certyfikującego jakość wina, aby błędnie etykietować wina certyfikatem DOC. W wyniku tego dochodzenia skonfiskowano około 60 000 litrów podrobionego wina.

Ostatnim wyróżnionym przejęciem było dochodzenie prowadzone przez francuską żandarmerię, w które zaangażowani byli włoscy karabinierzy i szwajcarska policja federalna, wspierane przez Europol i Eurojust. Działania doprowadziły do rozbicia siatki przestępczej podrabiającej francuskie wina z chronioną nazwą pochodzenia we Włoszech. Oszuści fałszowali francuskie wino czerwone, pobierając za nie opłatę do 15 000 EUR za butelkę. Fałszywy trunek był produkowany we Włoszech, a następnie eksportowany i sprzedawany po wartości rynkowej na całym świecie przez uczciwych handlarzy winem. Operacja doprowadziła do sześciu aresztowań i konfiskat o wartości 1,4 mln EUR, a także ponad 100 000 EUR w gotówce.

Źródło: https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/eur-91-million-worth-of-counterfeit-and-substandard-food-seized-in-europe-wide-operation

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.