Europol, OLAF, DG SANTE, DG AGRI, 29 krajów w Europie, a także producenci żywności i napojów z sektora prywatnego, połączyli siły w edycji 2024 operacji OPSON. Ta coroczna operacja ma na celu podrobione, jak również niespełniające norm produkty spożywcze i napoje. Organy ścigania, służby celne i agencje regulacyjne ds. żywności skonfiskowały w tej edycji około 22 000 ton zafałszowanej żywności i 850 000 litrów zafałszowanych napojów (głównie alkoholowych) o przybliżonej wartości 91 milionów euro.
Wyniki operacji OPSON XIII:
- Zlikwidowano 11 sieci przestępczych
- Wydano 104 nakazy aresztowania
- Wydano 184 nakazy przeszukania
- Zgłoszono 278 osób do organów sądowych
- Wykonano 5 821 kontroli i inspekcji
- Przejęto 22 000 ton zafałszowanej żywności
- Przejęto 850 000 litrów zafałszowanych napojów (głównie alkoholowych)
Cele operacji OPSON
Oszustwa żywnościowe, podrabianie żywności i napojów oraz nadużywanie oznaczeń geograficznych stanowią znaczący i poważny obszar przestępczości, który należy zwalczać na szczeblu międzynarodowym. Celem operacji OPSON jest ochrona zdrowia publicznego i bezpieczeństwa oraz ostateczne rozbicie zaangażowanych zorganizowanych sieci przestępczych fałszujących żywność i napoje. Europol i wszyscy zaangażowani partnerzy walczą z oszustwami, obejmując cały łańcuch dostaw żywności – od surowców do produktu końcowego, uwzględniając oprócz rynków fizycznych także sprzedaż internetową za pośrednictwem platform e-commerce.
Trendy oszustw i przestępstw spożywczych w 2024 roku
Śledczy w całej Europie zauważyli dalej aktualny trend wśród oszustów sprzedających przeterminowaną żywność. Służby kontrolując firmy zajmujące się utylizacją odpadów, zdobywają masę przeterminowanej żywności, którą należy zniszczyć. Oszuści wymazują i ponownie drukują daty ważności lub całe nowe etykiety, a następnie wprowadzają przeterminowane produkty do łańcucha dostaw. Podsumowując operację OPSON XIII z 2024 r. stwierdzono, że najbardziej dotkniętymi fałszowaniem produktami były oliwa z oliwek i wina z chronioną nazwą pochodzenia.
Najważniejsze przejęcia OPSON XIII
Hiszpańska Gwardia Cywilna we współpracy z włoskimi Karabinierami i Europolem aresztowała cztery osoby i przejęła około 120 000 puszek tuńczyka, a także 45 000 litrów oleju. Zatrzymani właściciele firmy produkującej konserwy rybne w La Rioja przygotowali tuńczyka w puszcze o niższej jakości niż podano na etykiecie. Ponadto w konserwie zadeklarowano obecność oliwy z oliwek extra virgin, która w rzeczywistości była zastępowana oliwą z wytłoczyn lub olejem słonecznikowym. Dzięki oszustwom producent oferował produkt w atrakcyjnej cenie w porównaniu do oferty konkurencji.
Kolejny wyróżniony przypadek również dotyczył Hiszpanii. W Walencji wykryto firmę produkującą produkty marynowane, nienadające się do spożycia z powodu dodawania zabronionych barwników i konserwantów. Zarekwirowano 80 ton produktów, z których większość była gotowa do wprowadzenia na rynek.
Władze włoskie zidentyfikowały i skonfiskowały około 42 tony zafałszowanego oleju. Produkt sprzedawany jako włoska oliwa z oliwek extra virgin był gotowy do dystrybucji, a częściowo już trafił na rynek. Zafałszowaną oliwę produkowano z substancji oleistych, a do barwienia produktu stosowano chlorofil. Łączna wartość skonfiskowanych przedmiotów, w tym sprzętu do pakowania, etykiet, pojazdu transportowego, wózków widłowych i elektroniki, wyniosła 900 000 EUR.
Również we Włoszech karabinierzy rozbili siatkę przestępczą zajmującą się podrabianiem win z chronionymi nazwami pochodzenia. Przestępcy fałszowali elektroniczne rejestry piwnic organu certyfikującego jakość wina, aby błędnie etykietować wina certyfikatem DOC. W wyniku tego dochodzenia skonfiskowano około 60 000 litrów podrobionego wina.
Ostatnim wyróżnionym przejęciem było dochodzenie prowadzone przez francuską żandarmerię, w które zaangażowani byli włoscy karabinierzy i szwajcarska policja federalna, wspierane przez Europol i Eurojust. Działania doprowadziły do rozbicia siatki przestępczej podrabiającej francuskie wina z chronioną nazwą pochodzenia we Włoszech. Oszuści fałszowali francuskie wino czerwone, pobierając za nie opłatę do 15 000 EUR za butelkę. Fałszywy trunek był produkowany we Włoszech, a następnie eksportowany i sprzedawany po wartości rynkowej na całym świecie przez uczciwych handlarzy winem. Operacja doprowadziła do sześciu aresztowań i konfiskat o wartości 1,4 mln EUR, a także ponad 100 000 EUR w gotówce.
Źródło: https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/eur-91-million-worth-of-counterfeit-and-substandard-food-seized-in-europe-wide-operation
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.