Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Olejki eteryczne jako naturalne dodatki do żywności: potencjał, wyzwania i potrzeba dalszych badań

Kategoria: Składniki Żywności

Rosnące zainteresowanie naturalnymi dodatkami do żywności

W ostatnich latach konsumenci coraz częściej poszukują naturalnych produktów spożywczych i dodatków wytwarzanych z wykorzystaniem technologii przyjaznych środowisku. Rosnące obawy związane z chemicznymi dodatkami do żywności sprawiają, że priorytetem stało się znalezienie zrównoważonych i bezpiecznych substytutów. Olejki eteryczne, ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne, są rozważane jako potencjalne naturalne konserwanty. Jednak ich stosowanie w żywności wymaga dokładniejszej analizy bezpieczeństwa, zwłaszcza w formie nanoemulsji.

Projekt EU-FORA: kompleksowa ocena ryzyka

W odpowiedzi na te potrzeby, Wydział Farmacji Uniwersytetu w Sewilli (Hiszpania) we współpracy z Uniwersytetem Nauk Rolniczych i Medycyny Weterynaryjnej w Cluj-Napoca (Rumunia) przeprowadził projekt w ramach programu EU-FORA. Jego celem było rozwinięcie kompetencji uczestników w zakresie toksykologii i metod oceny ryzyka. Badania skupiały się na nanoemulsjach z olejków cytrusowych, takich jak bergamotka, cytryna, pomarańcza i tacle®. Analizowano ich toksyczność, oraz biodostępność podczas procesów trawiennych.

Olejki eteryczne jako dodatki do żywności

Olejki eteryczne to naturalne związki pochodzenia roślinnego, występujące w różnych tkankach roślin. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i antyoksydacyjnym mogą być używane jako naturalne konserwanty. Ich skuteczność może jednak być ograniczona przez interakcje z tłuszczami, białkami, solami czy przez zmiany pH w produktach spożywczych. Wprowadzenie nanoemulsji pozwala na lepsze wykorzystanie tych substancji, zwiększając ich stabilność i biodostępność, co może wydłużyć trwałość produktów spożywczych.

Wyniki i wnioski

Projekt EU-FORA wskazał, że nanoemulsje z olejków cytrusowych mogą wydłużyć trwałość żywności i ograniczyć rozwój bakterii chorobotwórczych. Badania pozwoliły na charakterystykę chemiczną, analizę toksyczności oraz oszacowanie potencjalnego narażenia konsumentów. Jednocześnie podkreślono brak dostatecznych danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania olejków eterycznych jako dodatków do żywności, co wskazuje na potrzebę dalszych badań.

Znaczenie regulacji prawnych

Obecnie olejki eteryczne nie są zatwierdzone w Unii Europejskiej jako dodatki do żywności. Ich zastosowanie wymaga szczegółowej oceny zgodnie z wytycznymi Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz stworzenia odpowiednich ram prawnych. Regulacje te muszą uwzględniać zarówno potencjalne korzyści, jak i zagrożenia związane z ich stosowaniem.

Podsumowanie

Olejki eteryczne mają duży potencjał jako naturalne dodatki do żywności, jednak ich wykorzystanie wymaga dalszych badań i precyzyjnych regulacji. Obecne wyniki wskazują na potrzebę pogłębionej analizy bezpieczeństwa, w tym szczegółowej toksykologii i oszacowania narażenia dietetycznego. To podejście pozwoli na podjęcie świadomych decyzji dotyczących ich ewentualnego wprowadzenia na rynek.

Źródło: EFSA

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Inspekcje Państwowe Nowości rynkowe

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.