Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA: Kreatyna a poprawa funkcji poznawczych

Kategoria: Składniki Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał opinię naukową dotyczącą wniosku firmy Alzchem Trostberg GmbH o autoryzację oświadczenia zdrowotnego, które miało wskazywać, że suplementacja kreatyny poprawia funkcje poznawcze. Mimo licznych dowodów naukowych przedstawionych przez wnioskodawcę, Panel ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów (NDA) stwierdził, że brak jest wystarczających dowodów na potwierdzenie takiego związku przyczynowo-skutkowego.

Czego dotyczył wniosek?

Wnioskodawca zaproponował oświadczenie zdrowotne skierowane do zdrowych osób dorosłych obu płci. Twierdził, że suplementacja kreatyny, jako składnika diety, może korzystnie wpływać na funkcje poznawcze, takie jak pamięć, koncentracja czy zdolność podejmowania decyzji. Wnioskodawca przedstawił 21 badań przeprowadzonych na ludziach oraz dodatkowe dane z metaanaliz, które miały potwierdzić to twierdzenie.

EFSA uznała, że:

  • kreatyna jest odpowiednio scharakteryzowana jako składnik żywności,
  • poprawa funkcji poznawczych jest potencjalnym korzystnym efektem zdrowotnym.

Jednakże, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1924/2006, oświadczenia zdrowotne muszą być poparte solidnymi dowodami naukowymi. Panel NDA, analizując przedstawione badania, uznał, że dostępne dane nie pozwalają jednoznacznie stwierdzić, że suplementacja kreatyny rzeczywiście wpływa na poprawę funkcji poznawczych.

W ten sposób EFSA odrzuciła możliwość dodania takiego oświadczenia do listy zatwierdzonych oświadczeń zdrowotnych.

Ocena naukowa

Podczas analizy dowodów Panel NDA uwzględnił następujące kwestie:

  • Efekty suplementacji wysokimi dawkami kreatyny (20 g/dzień przez 5–7 dni) na pamięć roboczą, które nie były obserwowane przy niższych dawkach (2,2–14 g/dzień) ani podczas długotrwałej suplementacji (5 g/dzień przez 6 tygodni).
  • Brak spójnych wyników w innych obszarach funkcji poznawczych, takich jak hamowanie reakcji.
  • Wyniki badań przeprowadzonych na osobach z chorobami nie potwierdziły związku między suplementacją kreatyny a poprawą funkcji poznawczych.
  • Ograniczone dowody na istnienie mechanizmu, który mógłby wyjaśniać postulowany efekt działania kreatyny.

Opinia EFSA dotycząca wniosku o autoryzację oświadczenia zdrowotnego dla kreatyny nie jest równoznaczna z pozwoleniem na jej marketing ani z oceną jej bezpieczeństwa jako składnika żywności. W swoim stanowisku EFSA podkreśliła, że jej zadaniem jest wyłącznie ocena naukowa zasadności wnioskowanego oświadczenia zdrowotnego, a nie ocena bezpieczeństwa kreatyny, które zostało już wcześniej ustalone w ramach innych regulacji.

Proces autoryzacyjny oświadczeń zdrowotnych przewiduje możliwość modyfikacji treści oświadczenia oraz warunków jego stosowania w zależności od wyników szczegółowej analizy i opinii naukowej. W przypadku kreatyny wnioskodawca zaproponował konkretne sformułowanie i warunki użytkowania, które jednak mogą zostać zmienione przez organy unijne w trakcie procedury zatwierdzania.

Podsumowanie

Pomimo szerokiego zastosowania kreatyny jako popularnego suplementu diety, szczególnie w sporcie i kulturystyce, brak jednoznacznych dowodów naukowych na jej wpływ na funkcje poznawcze oznacza, że proponowane oświadczenie zdrowotne nie uzyskało akceptacji EFSA. Organ ten zaznaczył, że choć kreatyna ma udowodnione efekty w zakresie poprawy wydolności fizycznej, dowody na jej korzystny wpływ na funkcje poznawcze są niewystarczające.

Ostateczne decyzje dotyczące zatwierdzenia lub odrzucenia oświadczenia zdrowotnego dla kreatyny pozostają w gestii unijnych organów decyzyjnych, takich jak Komisja Europejska, które uwzględniają opinię EFSA jako kluczowy element w procesie oceny. Tym samym kreatyna pozostaje suplementem o ugruntowanej pozycji na rynku, ale bez oficjalnego oświadczenia zdrowotnego potwierdzającego jej wpływ na funkcje poznawcze.

Źródło: EFSA

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie Nowości rynkowe Znakowanie żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.