Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA: Ocena bezpieczeństwa dodatków do żywności – argonu (E 938) i helu (E 939)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

W ostatniej opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), Panel ds. Dodatków do Żywności i Aromatów (FAF) podjął się ponownej oceny bezpieczeństwa dwóch dodatków do żywności – argonu (E 938) i helu (E 939). Oba gazy szlachetne, argon i hel, charakteryzują się wysoką stabilnością oraz chemiczną obojętnością, co pozwala na ich bezpieczne stosowanie jako dodatki do żywności bez szczegółowej oceny toksykologicznej. Ich właściwości fizykochemiczne uzasadniają bezpieczeństwo stosowania, co wcześniej było potwierdzone przez Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF) oraz Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA).

Wyzwania z danymi od operatorów biznesowych

Mimo że EFSA ogłosiła apel o dane dotyczące tych dodatków – ich specyfikacji, procesów produkcyjnych oraz poziomów stosowania – zainteresowanie ze strony przemysłu było minimalne. Zaledwie jeden operator przesłał informacje na temat poziomów stosowania argonu (E 938) jako gazu opakowaniowego w jednej z kategorii żywności. Brak dodatkowych informacji utrudniał pełną analizę, lecz Panel FAF zauważył, że na podstawie znanych właściwości fizykochemicznych obu gazów ryzyko toksykologiczne jest znikome.

Specyfikacje i wymagania dotyczące czystości

W trakcie analizy Panel zauważył, że aby spełnić obowiązujące unijne wymogi, oba gazy muszą mieć minimalną czystość na poziomie 99,0%. Potencjalne zanieczyszczenia, które mogą powstać podczas procesu produkcji, zostały uznane za nieistotne toksykologicznie. Panel nie odnotował żadnych istotnych problemów związanych z ewentualnymi niebezpiecznymi zanieczyszczeniami, jednak zasugerował aktualizację specyfikacji w Unii Europejskiej, aby uwzględniały numery CAS: 7440-37-1 dla argonu oraz 7440-59-7 dla helu.

Ograniczone zastosowanie i wątpliwości związane z danymi

Argon i hel, zgodnie z załącznikiem II do Rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, są dopuszczone do stosowania w kategorii "quantum satis" we wszystkich kategoriach żywności, w tym dla niemowląt i małych dzieci. Mimo to, przeszukanie bazy danych Mintel wykazało brak produktów oznakowanych jako zawierające te dodatki, co sugeruje, że ich jedyną funkcją technologiczną jest gazowanie opakowań. Panel FAF stwierdził, że pomimo niepełnych danych dotyczących poziomów stosowania, obecność obu gazów nie budzi zastrzeżeń zdrowotnych.

Podsumowanie i zalecenia

Panel ds. Dodatków do Żywności i Aromatów jednoznacznie ocenił, że stosowanie argonu (E 938) oraz helu (E 939) jako dodatków do żywności nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Niemniej jednak, Panel zarekomendował Komisji Europejskiej wprowadzenie do specyfikacji unijnych numerów CAS dla tych gazów, co pozwoli na ich dokładniejszą identyfikację.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Inspekcje Państwowe Nowości rynkowe Opakowania Procesy i Technologie

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.