Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpieczeństwo stosowania dwutlenku krzemu (E 551) w żywności: najnowsze stanowisko EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował zaktualizowaną ocenę bezpieczeństwa dwutlenku krzemu (E 551) jako dodatku do żywności. Opinia ta stanowi rozwinięcie wcześniejszych wniosków, w szczególności dotyczących wykorzystania tego składnika w żywności dla niemowląt poniżej 16. tygodnia życia. 

Czym jest dwutlenek krzemu E 551?

Dwutlenek krzemu (E 551), znany również jako syntetyczna amorficzna krzemionka (SAS), jest szeroko stosowanym dodatkiem do żywności. Pełni funkcję przeciwzbrylającą, co zapobiega sklejaniu się składników, np. w przyprawach. EFSA w swoich najnowszych badaniach skupiła się na nano-wielkości agregatów krzemionki, co wynika z coraz większego nacisku na ocenę wpływu nanocząsteczek na zdrowie człowieka.

Ocena ryzyka: Kluczowe ustalenia

EFSA, opierając się na danych zebranych od operatorów branżowych oraz literatury naukowej, przeprowadziła ocenę ryzyka E 551 w oparciu o nowoczesne wytyczne dotyczące nanocząsteczek. Pomimo pewnych niepewności wynikających z ograniczonej bazy danych, Panel EFSA zastosował metodę marginesu narażenia (MOE), uznając, że dla bezpieczeństwa nie powinien być on mniejszy niż 36. Obliczone marginesy narażenia dla wszystkich grup wiekowych przekraczały ten próg, co oznacza brak zagrożenia dla zdrowia przy obecnych poziomach spożycia.

Brak zagrożenia genotoksycznością

Przeprowadzone badania, zarówno in vitro, jak i in vivo, potwierdziły brak genotoksyczności E 551. Oznacza to, że dodatek ten nie powoduje uszkodzeń materiału genetycznego, co jest kluczowe dla jego dopuszczalności w żywności. Mimo ograniczeń w badaniach dotyczących toksyczności ogólnej oraz niskiej rozpuszczalności E 551, EFSA uznała, że krzemionka w obecnej formie jest bezpieczna.

E 551 a żywność dla niemowląt

Jednym z kluczowych punktów w nowej ocenie było bezpieczeństwo stosowania E 551 w żywności dla niemowląt poniżej 16. tygodnia życia. Pomimo braku bezpośrednich badań dotyczących tej grupy, EFSA oparła swoją ocenę na danych dotyczących simetikonu, leku zawierającego SAS, powszechnie stosowanego u niemowląt. W oparciu o te informacje, EFSA stwierdziła brak zagrożenia dla zdrowia niemowląt przy maksymalnych dopuszczalnych poziomach narażenia na E 551.

Wnioski i zalecenia

EFSA stwierdziła, że dwutlenek krzemu (E 551) nie stanowi zagrożenia dla zdrowia przy obecnych poziomach stosowania we wszystkich grupach wiekowych, w tym w żywności dla niemowląt poniżej 16. tygodnia życia. Panel zarekomendował także wprowadzenie zmian w specyfikacji E 551, obniżenie dopuszczalnych poziomów ołowiu, rtęci, arsenu oraz wprowadzenie limitu dla zawartości aluminium.

Zaktualizowana ocena EFSA podkreśla, że mimo pewnych niepewności dotyczących wielkości i morfologii agregatów cząsteczek krzemionki, E 551 pozostaje bezpieczny w użytkowaniu, przy jednoczesnym zaostrzeniu norm jakościowych dla tego dodatku.

Źródło: EFSA

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Nowości rynkowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.