Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nanotechnologia w żywności – Nowy raport EFSA ujawnia przełomowe metody oceny bezpieczeństwa

Kategoria: Alerty , Bezpieczeństwo Żywności

W najnowszym raporcie opracowanym przez partnerów EFSA w ramach projektu NAMs4NANO przedstawiono innowacyjny system promowania Nowych Metod Oceny (NAMs) do analizy potencjalnych zagrożeń związanych z nanocząsteczkami w żywności. Nanotechnologia, choć pełna obietnic, wymaga dokładnych i bezpiecznych metod oceny ryzyka – a NAMs może być kluczem do zrewolucjonizowania tego procesu.

Czym są NAMs?

NAMs to szeroka gama metod oceny chemikaliów, które nie wymagają testów na zwierzętach czy ludziach. Metody te mogą być realizowane w probówkach, szalkach hodowlanych lub przy użyciu oprogramowania. Dzięki modelom lepiej odwzorowującym warunki panujące u ludzi, NAMs oferują możliwość dokładniejszych i bardziej etycznych ocen bezpieczeństwa nanotechnologii. W szczególności, NAMs mogą być wykorzystywane na wczesnych etapach oceny ryzyka, co minimalizuje potrzebę dodatkowych badań na zwierzętach.

Wyjątkowe możliwości dla nanotechnologii

W tradycyjnych metodach oceny ryzyka, skala nano stanowi wyzwanie, dlatego NAMs są idealnym narzędziem do analizy zagrożeń związanych z nanocząsteczkami. Technologia ta ma ogromny potencjał, ale potrzebne są skuteczne i precyzyjne metody, które pozwolą na weryfikację bezpieczeństwa produktów zawierających nanocząsteczki.

Propozycja NAMs4NANO

W raporcie szczegółowo opisano ramy dla systemu kwalifikacyjnego, który obejmuje kryteria oceny, opis metod testowania oraz procedury dotyczące stosowania NAMs. Zwraca on również uwagę na konieczność naukowej walidacji tych metod – ich wiarygodności i przydatności w konkretnym kontekście zastosowania.

Co dalej?

Raport ma na celu pobudzenie szerszej dyskusji wśród ekspertów zajmujących się nanotechnologią, bezpieczeństwem żywności i zdrowiem publicznym. Jest to krok w stronę opracowania międzynarodowych standardów, które umożliwią szerokie wykorzystanie tych nowych metod. EFSA zachęca zainteresowane strony do przesyłania swoich uwag do końca grudnia 2024 roku.

Partnerzy EFSA

Raport powstał przy współpracy ekspertów z wielu renomowanych instytucji, w tym niemieckiego Federalnego Instytutu ds. Oceny Ryzyka (BfR), Wspólnego Centrum Badawczego Komisji Europejskiej, francuskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności, Środowiska i Zdrowia w Pracy, luksemburskiego Instytutu Nauki i Technologii, belgijskiego Instytutu Zdrowia Sciensano oraz holenderskiego Krajowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska

Źródło: EFSA

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Nowości rynkowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.