Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA w sprawie wymogów dot. analizy sekwencji całego genomu mikroorganizmów celowo wykorzystywanych w łańcuchu żywnościowym

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Mikroorganizmy, genetycznie modyfikowane lub nie, mogą być stosowane w łańcuchu pokarmowym jako czynniki aktywne, biomasy lub jako organizmy produkcyjne substancji będących przedmiotem zainteresowania. Umieszczenie takich mikroorganizmów lub ich pochodnych substancji/produktów na rynku europejskim może podlegać procesowi autoryzacji przed wprowadzeniem do obrotu.

Proces autoryzacji

Proces autoryzacji wymaga oceny ryzyka w celu ustalenia bezpieczeństwa i/lub skuteczności mikroorganizmu(-ów) w przypadku stosowania ich w łańcuchu pokarmowym jako takich, jako biomasy lub jako szczepy produkcyjne. Obejmuje to pełną charakterystykę molekularną ocenianego(-ych) mikroorganizmu(-ów). W przypadku niektórych regulowanych produktów, wykorzystanie danych dotyczących sekwencji całego genomu (WGS) mikroorganizmu jest ustanowione jako wymóg oceny ryzyka. W tym zakresie dane uzyskane z analizy WGS mogą dostarczyć informacji na temat jednoznacznej identyfikacji taksonomicznej szczepów, obecności genów budzących obawy (np. kodujących czynniki wirulencji, oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe o znaczeniu klinicznym dla ludzi i zwierząt, produkcję szkodliwych metabolitów lub klinicznie istotnych środków przeciwdrobnoustrojowych) oraz charakterystyki modyfikacji genetycznych (w stosownych przypadkach).

EFSA opublikowała dokument zawierający zalecenia

Opublikowany przez EFSA dokument zawiera zalecenia dla wnioskodawców dotyczące sposobu opisywania i raportowania wyników analiz WGS w kontekście wniosku o dopuszczenie do obrotu regulowanego produktu. Podano wskazówki dotyczące sposobu przeprowadzania sekwencjonowania genomu oraz kryteriów jakości/progów, które należy osiągnąć, a także danych i istotnych informacji, które należy zgłosić, jeśli jest to wymagane. Niniejszy zaktualizowany dokument zastępuje oświadczenie EFSA z 2021 r. i odzwierciedla aktualną wiedzę na temat technologii i metodologii, które mają być stosowane do generowania i analizowania danych WGS w celu oceny ryzyka mikroorganizmów.

Zapoznaj się z pełną treścią dokumentu:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2024.8912

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.